İnsan bu düzeni kurmada diğer varlıklardan farklı olarak değişmeye ilerlemeye, farklılaşmaya ve hayatını güzelleştirecek bir düzen kurmalıdır. Bu düzeni kurmada uyması ve uygulaması gereken kriterler var. İnsanlar ilahi ya da beşeri kriterlere uygun bir düzen kurmalıdır. İnsanlar Sınıf, güç, statü, haklar ve eşitlik gibi olguları ilahi ya da beşeri kriterlerle dengeleyebilir. Diğer varlıklardan farklı olarak evrende uygarlık sahibi tek varlıktır. İnsanların kurduğu bu uygarlık kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Bu yapılırken kültürün ve uyarlığın değerleri değişebilmekte ve yok olabilmektedir.
Bu yeni düzeni kurmada toplumda zenginlik , güç, ayrıcalıklı, etnik kimlik, cinsiyet, yaş v.s gibi olguları insanlar arasında eleyici kıstas yapmadan kişilerin dini ,siyasi, etnik yapısı , dili ,milliyeti gibi faşist terminojiden uzaklaşıp her bireyin biricik ve değerli olduğuna inanmalı ve kişiler arasındaki ayırımı kişileri seçmede, atamada, görevlendirme kişilerin nitelikleri, liyakati ile birlikte doğal özellikleri ve doğal yetenekleri göz önüne almalıdır.
Günümüzde nitelikli insanlara duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır ve toplumların nitelikli insan güçleri de ancak nitelikli bir eğitimle sağlanabilir. Nitelikli bir eğitim eleştirel, sorgulayıcı, hoşgörülü, empati kurabilen, sempatik bir yaklaşım içeren bir insan merkezli zihniyet ile olabilir.
|