106 YIL ÖNCE SARIKAMIŞ'TA BUGÜN

TAKİP ET

106 yıl önce bugün Sarıkamış'ta, kar kış demeden canlarını vatan uğruna vermiş Sarıkamış şehitlerini minnetle anıyoruz.

Sarıkamış Harekatı I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında Sarıkamış’ta gerçekleşen kara çatışmalarındandır. Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000’dir. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Rus’lar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir. Enver Paşa’nın emriyle harekat 22 Aralık 1914 tarihinde başlamıştır. İlk günleri başarı ile geçen harekatın ilerleyen tarihlerde Ocak ayının başlarına doğru aşırı soğuyan ve tipiye dönen soğuklar sonucu taarruzun seyri değişmiştir.  4 Ocak 1915 yılında yollar kapanıp çadırlar yıkıldı. Dondurucu soğuklar bastırınca, dizanteri, tifo ve soğuktan 60 bin vatan evladı şehit oldu. 

106 yıl önce bugün Sarıkamış’ta kardan kefenlere bürünen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şâd olsun.



VAN GAZETESİ



 

van gazetesi van haber sarıkamış enver paşa i. dünya savaşı rusya osmanlı imparatorluk genelkurmay başkanlığı sarıkamış harekatı ocak