20 yılda yaşanacak değişim bir yılda gerçekleşti

TAKİP ET

Van haber - Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan teknolojik gelişmeye birçok şirketin olumlu tepki veremeyeceği belirtiliyor. Gelişmelere hızlı entegre olanların ise büyüyebileceği söyleniyor.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan teknolojik gelişmeye birçok şirketin olumlu tepki veremeyeceği belirtiliyor. Gelişmelere hızlı entegre olanların ise büyüyebileceği söyleniyor.

Girişim Kulübü tarafından düzenlenen “Pandeminin Teknolojiye Etkisi” konulu konferansta koronavirüs salgını ile birlikte teknolojinin sektörlere ve şirketlere etkisi ele alındı.

Koronavirüsle birlikte birçok alanda yaşanan teknolojik gelişmelerin etkilerini anlatan Ekonomist ve yatırım danışmanı Önder Tavukçuoğlu, “20 yılda yaşanacak değişim bir yıl gibi kısa sürede gerçekleşti” dedi.

Online gerçekleşen konferansta , pandemiden önce de sosyal ve ekonomik hayatın değişmeye başladığını söyledi. Tavukçuoğlu, “Alışveriş alışkanlıklarımız eskisi gibi klasik yöntem olan alışveriş merkezine veya bir mağazaya giderek değil de online şekilde olmaya başlamıştı. Ancak pandemi ile birlikte bu süreç hızlanmış 20 yılda yaşanacak değişim bir yıl gibi kısa sürede gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Şirketler değişime ayak uydurmak zorunda

Birçok alanda yaşanan teknolojik gelişmelere şirketlerin hızlı tepki vermesi gerektiğini sylenen, kimi sektörün büyüyebileceğini ayak uyduramayan sektörlerin de küçülebileceğine dikkat çekti.



“Hızlı gelişen teknolojik değişimlere ayak uyduran sektörler olduğu gibi gerisinde kalanlar da oldu. Değişim bundan sonraki süreçte de aynı şekilde devam edecek. Şirketler ve sektörler değişim sürecine ayak uydurmak zorunda kalacaklar. Zaten hali hazırda dijital dönüşüm konusu var. Çoğu şirket önceden önemsemediği yatırımlara zorunlu olarak girmek zorunda kaldı.

 Tabi ki bu da bir maliyet getiriyor. Bunu tolere etmek zaman alacaktır. Ancak yeterli öz kaynağı, sermayesi olmayan şirketler maalesef bu süreçte yok olmak zorunda kalacaklar. Bununla birlikte devletler, şirketlerin sürece ayak uydurmasını sağlamak amacıyla bir takım teşvikler ve çeşitli vergi avantajları ile destek olmaya çalışmaktadır. Tüm devletler bu değişimin içerisine girmek zorunda kaldılar.”

Öte yandan şirketlerin değişim sürecine adapte olmak için ihtiyacı olan finansmanı ortaklıklarla aşabileceğini kaydetti.


 “Nüfusumuzun genç olmasından dolayı teknolojik oluşumlara ve teknolojik değişimlere çok kolay ayak uydurduk. 

Bu zorunlu değişim ülkemiz için avantaj oldu. Gerek ülkemizin konumu ve nüfusu, gerekse Türkiye’de yazılım sektörünün güçlü olmasından dolayı teknolojik değişimlere daha hızlı adapte olmaya başladık. Bu durum ilerleyen yıllarda ülkemiz açısından mutlaka büyük bir avantaj olacaktır.

 Bu avantajı ülkemizin konumu ile birleştirdiğimizde yüksek teknoloji ürünler geliştirilebilir. Bu sayede de pazarlara daha kolay erişim sağlayabiliriz.

Bu yüzden ülkemizin pandemi sonrasında diğer ülkelere nazaran daha şanslı olacağını düşünüyorum. Ancak şunu unutmayalım, teknoloji öyle bir şey ki çok hızlı bir değişiyor.”



 

pandemi teknoloji van haber van haberleri van gazetesi