4 yıl aradan sonra Tundra Kazı görüntülendi

TAKİP ET

Türkiye'nin kuş zenginliği, Denizli Acıgöl'de Trakor Kuş Gözlem Topluluğu tarafından tespit edilen nadir Tundra Kazı ile zenginleşiyor.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen kuş gözlemcileri, bu ender türü fotoğraflamak için Acıgöl'e akın ediyor. Avcılara karşı alınan önlemlerle korunan Tundra Kazı, Türkiye'nin doğal güzelliklerine yeni bir renk katıyor.

Denizli Acıgöl’de Nadir Tundra Kazı Gözlemlendi

Denizli'nin Çardak ilçesine bağlı Acıgöl'de, Türkiye'de nadir görülen Tundra Kazı (Anser Serrirostris) tespit edildi. Trakor Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Ahmet Keser tarafından ilk kez gözlemlenen ve fotoğraflanan Tundra Kazları, Türkiye'de en son 4 yıl önce Balıkesir Manyas Kuş Cenneti'nde görülmüştü.

Gözlem sonrasında kayıt altına alınan kuş sayısı, Denizli'de yapılan yeni gözlemlerle birlikte 324'ten 325'e yükseldi. Nadir Tundra Kazı, diğer adlarıyla Büyük Tarla Kazı veya Fasülye Kazı olarak da bilinir. Türkiye'nin dört bir yanından kuş gözlemcileri, Acıgöl'e gelerek bu ender görülen kuşu görüntülemeye devam ediyor.

Avcılara Karşı Önlemler Alındı

Tundra Kazı'nın gözlemlenmesi üzerine Trakor Kuş Gözlem Topluluğu, Jandarma ve Milli Parkları bilgilendirerek avcılara karşı önlem alınmasını sağladı. Jandarma ve Milli Park görevlileri, Acıgöl sahasını kontrol altına alarak kuşların korunmasını sağlıyor. Deyim yerindeyse Acıgöl, jandarma ve Milli Park görevlilerinin sürekli devriye attığı bir bölge haline geldi.

Tundra Kazı Hakkında Bilgiler

Tundra Kazı, Türkiye'de nadir görülen bir tür olup genellikle Avrupa'nın kuzeyinde ve Güney Kore ile Japonya civarında yaşar. Sakarca kazlarına göre daha büyük ve iri olan Tundra Kazı'nın boynu uzundur. Uzun ve kalın gagası, koyu renkli ve tipik dar turuncu bantlı büyük bir gagaya sahiptir. Bacakları turuncu renklidir. Tundra'da ürer ve kışları diğer kazlarla sosyalleştiği tarım arazileri ve sulak alanlarda yaşar.

Kuş Gözlemcileri Denizli'ye Akın Ediyor

23 Aralık'ta yapılan ilk gözlemin ardından, 24 Aralık'ta Ankara, Muğla ve İstanbul'dan araştırma görevlileri ve profesörlerin de bulunduğu kuş gözlemcileri Denizli'ye gelerek, Denizli Trakor Kuş Gözlem Topluluğu ile birlikte Acıgöl'de Tundra Kazını yeniden gözlemledi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden kuş gözlemcileri, nadir Tundra Kazı'nı görüntülemek için Acıgöl'e gelmeye devam ediyor.

 

Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber

 

 

TINDRA KAZI tundra kazı avcı trakor kuşu denizli vanhaber