Abdulhekim Karabıyık "Sınır Kapısı Açılmalı"

TAKİP ET

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, son zamanlarda Van'ın gündeminden düşmeyen Kapıköy sorunu hakkında konuşarak, Kapıköy Sınır kapısının Van'ın geleceği için açılması gerekliliğine vurgu yaptı.


Pandemi süreci boyunca kapalı kalan ve kalmaya da devam eden Kapıköy Sınır kapısının açılması için bir çok kişi çaba gösterdi. Tüm çabalara rağmen hala açılmayan sınır kapısı hakkında bir konuşma da Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık'tan geldi. Karabıyık şu ifadelerde bulundu: “Türkiye genelinde Şanlıurfa’dan sonra en büyük genç nüfusuna sahip, bunu üzülerek söylüyorum işsizlik konusunda il sıralarda yer alan iller arasındayız. Genç nüfusumuz Türkiye sıralamasına göre en yüksek iller arasında ama işsizlik açısından yine iller arasında birinci sırada yer alıyor.  Bu tüm sıkıntıların üzerine pandemi eklenince, bu süreç içerisinde işten çıkartılanlar, iş yerini kapatanlar, bu yaşanan sorunlar üzerinden birde kısıtlamalar olunca işsizlik durumu Van’da pik yapmış durumda. TÜİK rakamları üzerinde her ne kadar pembe bir liste çizilse de tablo sokakta, tablo işsiz gençlerin sokakta, kahve, kafelerde görünen halidir. İşsizliğin tedbirini hükümet almalı, burada bir Kapıköy sınır kapısı var İran’a açılan bir kapı geçmişte 50 yıldan bu tarafa bir sıcak para döngüsü vardı, asla kaçakçılıktan yana değiliz. Kaçakçılığı da hiçbir şekilde savunmuyoruz ancak bunu millileştirerek nasıl ki diğer sınır kapılarında, ülkenin diğer sınır kapılarında bir sınır ticareti millileştirilerek yapılıyorsa ne için Van’da yapılmıyor. En büyük işsizliğe çare olacak bence sınır ticaretimiz vardır hali hazırda. Hem İran, hem Irak ülkesine yakın kapılarımız var ve geçmişte de burada bırakın sadece Van’ı Van’ın çevre illeri de bu sınır ticareti kapsamında sıcak para dönüyordu ve ülke ekonomisine katkı sunuluyordu, hem de insanlarımız günü birlik ticaretini yapıyorlardı. Geçmişte eğitimsizler ordusu dediğimiz bir işsizlik yaşayan ordumuz vardı, son 20 yıldır bu defa eğitimli olan işsizler ordusu var. Tüm gençlerimiz eğitimli ama işsiz güçsüz ve önemli bölümleri bitirmiş üniversite mezunu olan gençlerimiz Batıya gidip inşaatlarda çalışıyor. Van’da işsizlikle ilgiyi büyük bir dram var. Van’da tarım ve hayvancılıkta önemli, kentte ki işsizliği düşürmek için özelikle tarım ve hayvancılık ile turizm önemli bir etkendir. Ülkenin son yıllarda içinde bulunduğu bu ekonomik krizden dolayı artık tarım ve hayvancılığa gerekli desteği verememekte, ilimizin tarihi, turizmi, Van adeta bir tarih ve turizm merkezi olmasına rağmen yeterli yatırımlar yapılmamakta ve Van yeterince tanıtılmamaktadır. Bu durumda işsizliği adeta hortlatmış bir durumda. İlimizde Tarım, Hayvancılık, Turizm gibi önemli imkanlar varken bunu gençlerimiz için değerlendiremiyor ve işsizlik seviyesini düşüremiyoruz.”dedi.

abdulhekim karabıyık sınır kapısı açılmalı van gazetesi abdulhekim karabıyık gelecek partisi il başkan parti tüi̇k van iran pandemi sınır kapısı kapıköy tarım hayvancılık turizm şanlıurfa ırak türkiye