Afganistan dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti

TAKİP ET

Son dakika : Afganistan dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti, Kabil'deki havalimanından gelen kaotik görüntüler ise yeryüzünün her ülkesinde yankı buldu.

Afgan yerel televizyonları, bu sabah bir ilke sahne oldu.

Afganistan dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti, Kabil'deki havalimanından gelen kaotik görüntüler ise yeryüzünün her ülkesinde yankı buldu. Söyleyecekleri merakla beklenen ABD lideri Joe Biden, televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında kameralar karşısına geçti ve Afganistan'dan çekilme kararının arkasında durdu.

Göreve geldiğinde eski başkan Donald Trump döneminde Taliban'la yapılmış bir anlaşma devraldığını hatırlatan Biden, söz konusu metne göre 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan çıkmaları gerektiğini kaydetti: "Afganistan'a neredeyse 20 yıl önce gittik. El Kaide'nin Afganistan’ı bir üs olarak kullanmasını engelleme amacımız vardı bunu başardık. El Kaide lideri Usame bin Ladin'in peşini bırakmadık ve yakaladık.

Bu da 10 yıl önceydi. Bizim Afganistan’da görevimiz buydu. Hiçbir zaman Afganistan’da bir ulus inşa etmek gibi bir görevimiz olmadı. Hiçbir zaman Afganistan’a bir demokratik düzen kurmak amacıyla gitmedik. Bu yüzden de asker sayısının arttırılmasına Başkan Yardımcısı'yken de itiraz ettim.

Bugün de ediyorum... Görevi devraldığımda Afganistan’daki ABD askeri sayısı zaten azalmıştı. 15 bin 500 askerden 2 bin 500’e düşmüştü. Taliban, 2001’den bu yana en güçlü konumundaydı. Benim elimde iki seçenek vardı; ya anlaşmaya sadık kalacak ya da yeniden savaş riskini göze alacaktım. 1 Mayıs’tan itibaren askerlerimizi orada koruyacak hiçbir anlaşma ya da statüko da var olmayacaktı.

Ya anlaşmaya uyacak ya da yine binlerce ABD’li yeniden bir savaşa sokacak ve Afganistan’daki savaş 30. yılına başlamış olacaktı. Ben net olarak kararımın arkasındayım. Afganistan'daki siyasiler pes etti ve ülkeden kaçtılar.

Taliban, şimdiye kadar ele geçirdiği her kente kendi bayrağını dikti.

Afgan ordusu çöktü ve savaşmayı dahi denemediler. Bu noktada ABD askerleri hiçbir şekilde böylesi bir savaşa dahil olmamalılar. Afgan ordusunun çatışmak istemediği bir savaşta ABD askerleri savaşmamalı. Birliklerimizden bir başka ülkenin iç savaşında sonsuza kadar savaşmalarını isteyemem." Bugün Afganistan'daki devlet memurları ve askerleri de kapsayan genel af ilan eden Taliban ise, ülke tarihinde daha önce tanık olunmayan bir yeniliğe imza attı








 

afganistan gündem taliban abd van gazetesi