Akaryakıt Fiyatlarına zam Rüzgarları devam ediyor

TAKİP ET

Akaryakıt fiyatlarına bir zammın daha eklenmesiyle motorin litre fiyatı 40 liranın üzerine çıkıyor.

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, sürücüleri yeni mali yüklerle karşı karşıya bırakıyor."

Akaryakıta yapılan yeni bir zam haberiyle birlikte fiyatlar artmaya devam ediyor. Gece yarısından itibaren motorine 2 lira 3 kuruşluk bir zam bekleniyor. Bu zam sonucunda motorinin litresi İstanbul'da 40 lira 3 kuruş, Ankara'da 40 lira 57 kuruş, İzmir'de ise 40 lira 75 kuruş olacak.

Son dönemde döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle akaryakıt fiyatları sürekli değişkenlik gösteriyor. Mayıs ayındaki seçimler öncesinde benzinin litresi 19 lira civarındayken, motorinin litresi 18 lira civarındaydı. Bu dönemde akaryakıt fiyatları 4 ay içerisinde 2 katından fazla artış gösterdi.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payının eklenmesiyle hesaplanıyor. KDV (Katma Değer Vergisi) hariç rafineri satış fiyatı bu şekilde bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, uluslararası piyasalardaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirli bir fiyat değişim farkıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar ise rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve bölgelere göre küçük farklılıklar gösterebiliyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki bu artışlar, sürücüler ve işletmeler için maliyetlerin artmasına neden olabilir ve ekonomik etkileri olabilir. Bu nedenle akaryakıt fiyatlarının takip edilmesi ve buna göre önlemler alınması önemlidir.

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber - van haberleri

 

 

akaryakıt zam motorin van haber van haberleri