Ali GEYİK, DİYARBAKIR MUTFAĞINDA

TAKİP ET

TAŞPAKON ailesinden Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali GEYİK, Diyarbakır'a misafir oldu.

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON): Ülkemizin saklı kalmış lezzetlerinin tanıtılması münasebetiyle il il dolaşmak, unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkarmak ve tanıtmak amacıyla yapılan faaliyetlere pandemi sürecinde de devam ediyoruz. 

TAŞPAKON başkanı Öner ÇULFAZ’ın önderliğinde başlatılan unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin gün ışığına çıkarılması daha önce belirtilmiş ve bu yönde çalışmalar başlatılmıştı. Özellikle Mezopotamya mutfağı örneklerini mutfağında barındıran Diyarbakır mutfağı için Dicle Üniversitesi Aşçılık programı Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş hocamızın bireysel çabaları ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle 2020 yılı içerisinde 63 adet coğrafi işaret başvurusu yapılmış ve bunlardan Diyarbakır İçli Köftesi, Kuru Dolması, Simindirik Çorbası, Kabak Meftunesi, Üsküre Kebabı, Kenger Boranisi, Tavuk Eşkenesi, Tirit Yemeği ve somut olmayan kültürel varlıkların gastronomi örneklerinden Diyarbakır Şehriyesi coğrafi işaret almaya hak kazandı. 28 Mayıs Cuma günü Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gastro İnavasyon Merkezine çevrilecek olan alanında yapılan lansmanda TAŞPAKON olarak Diyarbakır’ımızın ve Cüneyt Hocamızın yanında olduk. Zira bir il olarak en fazla başvuru yapılan il olmakla birlikte geri kalan 54 dosyanın da bu yıl içinde tescil edileceğini bildiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet KAYA, bu yemeklerin ticarileştirilmesi gerektiğini ve gastronomi turlarının artacağını belirtti. 
TAŞPAKON ailesinden Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali GEYİK, Doğu Anadolu Kadın Kolları Başkanı Fatoş SAĞLAM , Doğu Anadolu Gençlik Kolları Başkanı Cengiz GÜNDÜZ, Malatya Aşçılar Derneği Başkanı Nihat ERTAN , Diyarbakır Aşçılar Pastacılar ve Kadayıfçılar Derneği Başkanı Ahmet KAÇICI ve Diyarbakırlı Şef Nurettin SEYREK’in katıldığı lansman 9 çeşit yemeğin tadım olarak dağıtılması ile son buldu. 

Diyarbakır mutfağındaki yemekleri ön plana çıkaran Cüneyt hocamızı tebrik ediyor, Cüneyt hocamızın emeklerini destekleyen ve bu işi bu günlere taşıyan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyoruz."dedi.

VAN GAZETESİ HABER

ali geyik doğu anadolu aşçılar pastacılar