Anadolu'nun tapusunu Van taşıyor... Mimar Sinan'a Kadar Dayanıyor

TAKİP ET

Van Gölün az bilinen şeylerinden biri de Mimar Sinan'la olan ilişkisi. Osmanlı Devleti İran ile sürekli bir savaş halindeydi ve bu dönemde Irakeyn Seferi adı verilen sefer esnasında öncesinde İran tarafına bir keşif yapılması gerekiyordu.

Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan’ı görevlendirerek bu işi gerçekleştirmesini emretmişti. Mimar Sinan ekibi ile beraber Tatvan denizi üzerinde 3 tane kadırga inşa ediyor. İşte Van Gölünün denizcilikle alakası böyle.

Dünya Mirasına Girecek Kadar Önemli Olan Bu Eserleri Bir Yapı Malzemesi Olarak Görmek Üzücü

Van’ın Gevaş ilçesinde bir Selçuklu Mezarlığı var. İçinde Halime Hatun kümbetinin bulunduğu mezarlık alanındaki hemen kıyıya, sonradan bir iskele yapılmış.  Yetmiş yıl önce yapılmış olan bu iskele için alandan sökülen mezar taşları da kullanılmış. Anadolu’nun tapusu olan bu mezar taşlarını, hoyratça kullanmışlar ama bir anlamda onlara istemeden iyilik yapmışlar. Van gölünün sodalı suyu, taşları sanki ilahi adaletin bir tecellisi gibi korumuş. Hava şartlarına maruz kalan karadakilerine oranla su altındaki taşlar daha az yıpranmışlar. Dünya mirasına girecek kadar önemli olan bu eserleri bir yapı malzemesi olarak görmek üzücü. Geçmişin hatırasını, geleceğin damgasını taşıyan bu tarihi kültür değerlerine gerektiği gibi özen gösterileceğini umuyoruz.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - 0544 409 0328

van mimar sinan irakeyn seferi iran osmanlı devleti