Asgari ücrete tepkiler gelmeye başladı

TAKİP ET

Asgari ücrete gelen yaklaşık yüzde 55'lik zamma siyasiler tepki gösterdi.

Enflasyonun altında kalan zamla ilgili çalışanlara 'sefalet' dayatıldığı ifade edildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında yeni asgari ücreti 8 bin 500 lira olarak duyurdu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun katılmadığı toplantıda çıkan rakama siyasilerden birçok tepki geldi:

 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin asgari ücret önerisinin 12 bin 500 olduğunu belirterek yeni açıklanan ücrete tepki gösterdi, “Bu öneriye ve işçilerin taleplerine kulağını tıkayan iktidar, açıkladığı 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır. Bu sömürü düzenini değiştireceğiz. Sosyal adaleti bu ülkede hep birlikte tesis edeceğiz” dedi.

 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Faiz lobilerine, yandaşlara, savaş harcamalarına devasa kaynak ayıran iktidar, işçiye ise sefalet ücretini reva görmüştür. Açıklanan asgari ücret rakamı, emekçiyi açlık ve yoksulluğa mahkûm etmektedir.

Alınterini sömüren bu adaletsizlik düzenini ortak mücadeleyle değiştireceğiz.2023 yılı asgari ücretine tepki gösteren Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 8 bin 500 liralık ücreti “açlık ücreti” olarak nitelendirdi, “Çalışan emekçiler bir kez daha açlığa mahkûm edilmiştir. Yıl içinde düzenleme sözü de yüksek enflasyon ortamında hikayedir! İnsanca yaşam için mücadeleyi yükselteceğiz, başka yolu yok bu işin” ifadelerini kaydetti.

 

Asgari ücretin açıklanmasının ardından Türkiye İşçi Partisi’nden de tepki geldi: Asgari ücret hesabında işçilerin yaşam koşullarına ilişkin gerçekçi veriler kullanılmadığını belirten TİP, “Belirlenen asgari ücret neredeyse açlık sınırında, yoksulluk sınırınınsa çok altındadır. Adil, insana yakışır geçim şartları sağlamaktan uzaktır.

 

Adaletsizdir” dedi. Halkın yok sayıldığını ifade eden TİP, “Türkiye emekçilerinin yarısından fazlası asgari ücret ve civarına mahkûm edilmiştir. Bu Saray Rejiminin ucuz işgücü cenneti yaratma politikasının parçasıdır. Milli gelirden emeğin aldığı pay hızla azalırken belirlenen asgari ücret emekçinin pastadaki payını daha da küçültecektir” ifadelerini kaydetti.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: 8500 TL Asgari ücret, ne yılın ortasında verilen eksik zammı, ne yılın ikinci yarısında enflasyon karşısındaki erimeyi ne de gelecek yıl ki muhtemel kayıpları karşılamadı, karşılamayacak. 8500 TL Asgari ücret, sofradaki kayıpları telafi etmeyecektir.

Alım gücündeki kayıp giderilmeyecektir. Sadece son 6 ayda temel gıda ürünlerine yüzde 70 ile yüzde 87 arasında zam gelmişken, asgari ücrete sadece yüzde 54 oranın da zam geldi. Temmuzdan bu yana asgari ücretlinin sofrasında eksilen pirinci, bulguru, makarnayı, peyniri yerine getirmemiştir. Erdoğan sırtında açlığa terk edilen milyonlarca asgari ücretlinin vebali var.

 

Enflasyon en büyük hırsızdır, bu hırsızlığa göz yuman, yol veren ise saray iktidarıdır. 8500 TL Asgari ücret ile iktidar yapılan hırsızlığa göz yummuş, hırsızlığa ortak olmuştur. Minareyi çalan iktidar, 8500 TL asgari ücretle kılıfı da hazırlamıştır.

 

Saray iktidarı asgari ücret tespit komisyonunu fiilen ortadan kaldırmış, asgari ücret tespit komisyonunun son kez toplanmasına dahi izin vermemiş, asgari ücreti kendi belirlemiştir. Masada yer alan işçi tarafını yok saymıştır. Yüzde 54’lük zam yılsonu enflasyon tahmininin dahi gerisinde kalmıştır.

 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak talebimiz açık ve net. Asgari ücret en az 10 bin 128 TL olmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir. Vergi dilimleri ise en az enflasyon oranındaki artış kadar yeniden güncellenmelidir.

asgari ücret zam