Bakımsız Anıtlar İlgi Bekliyor

TAKİP ET

Van'ın yakın tarihinde, 1915'te yaşanan muhacirlik, işgal, acı günler ve 120 Vanlı kahraman çocuklar destanını yansıtan anıtlar bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı dökülüyor.

Van’ın yakın tarihinde, 1915’te yaşanan muhacirlik, işgal, acı günler ve 120 Vanlı kahraman çocuklar destanını yansıtan anıtlar bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı dökülüyor. Yer yer yıkılarak dökülen anıtlar restore edilerek yenilenmeyi bekliyor. Vatandaşlar tarihe saygı gösterilerek anıtların ve bulunduğu alanın peyzajının yeniden düzenlemesini istiyor.

İpekyolu Kazım Karabekir Caddesi Kurtuluş Kavşağı Kurtuluş Parkı’nda bulunun 120 Vanlı Kahraman çocuklar ve İki Nisan Caddesi üzerinde 2018 yılında yapılan İki Nisan Kurtuluş Anıtları bakımsızlıktan dolayı dökülerek kaderine terk edildi.  Kentin tarihini yansıtan anıtların bakımsızlıktan dökülmesi vatandaşların tepkisine neden oluyor. Şehrin merkezinde bulunan anıtların duvarları yıkık dökük,  üzerinde bulunan yazılar paslı duruyor. Kurtuluş Parkı içerinde 1977 yılında dönemin belediye başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu tarafından yaptırılan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı kar, yağmur ve olumsuz hava koşulları nedeniyle dökülüyor. Vatandaşlar anıtların Van’ın geçmişini, olayları yansıtacak biçimde yeniden yapılmasını istiyor. 

ANITLAR HAFIZA VE  SEMBOLDÜR 

Anıt ya da Abide, önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı,  kentsel hafıza olarak tanımlanıyor. Anıtlar, genellikle heykel ya da çeşitli biçimlerdeki yapılar olabildiği gibi, ağaç da anıt olarak kabul ediliyor. 

ANITLARIN BAKIMSIZ KALMASI ÜZÜNTÜ YARATIYOR

120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı’nda Birinci Dünya Savaşı döneminde Van’da yalnızca yaşlıların ve kadınların olması sebebiyle, 120 Vanlı çocuk sırtlarına aldıkları cephaneyi askerlere ulaştıran ancak dönüş yolunda tipiye yakalanan 98’i donarak şehit olan 120 Vanlı kahraman çocukları temsil ediyor. Anıtın kaidesinde Vanlı muhacirler, Van'ın Ruslar tarafından işgali ve Ermeni isyanı, kurtuluş milli mücadelesi bakır kabartma üzerinde anıtın dört cephesinde sembolize ediliyor. İpekyolu Kurtuluş Kavşağı ve İki Nisan Caddesinde bulunan kentin hafızası niteliği de taşıyan 120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtları bakımsız kalması üzüntü yaratıyor.   Kent tarihine ve kimliğine yakışmayan anıtların görüntülerine tepki gösteren vatandaşlar Yeni Doğu Gazetesi'ne konuştu. 

 "ANITLARIN KÖTÜ DURUMDA OLMASI BİZİ ÜZÜYOR"

Anıtları bakımsız ve yıpranmış gören ve bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Ahmet Uluğ, “ Ben bu parka sürekli gidip geliyorum. Kendi kendime düşünüyorum. Körpe  bedenlerini gözlerini kırpmadan vatanları ve  bağımsızlık için canlarını feda eden ve bu memleketin milletin refah içerisinde çocuklara ait olan anıtların böylesine yıkık dökük halde olması yüreğimi dağlıyor.  Van’ın tarihine nedense belediyeler ilgi göstermiyor. İşgal edilmiş, yakılmış yıkılmış ve 30 bin insanı katledilmiş bir kentte doğru dürüst bir anıt yok. Nede kent merkezinde bir anıt dikilmiyor. Yabancı ülkeler en küçük kahramanlıklarını ve tarihi olayları anıtlar ve abidelerle ölümsüzleştirerek gelecek kuşaklara miras bırakıyorlar. Van’a tarihe sırt dönme ve ilgisizlik var maalesef. ” Dedi.

"ANITLAR ÖZENLİ OLMALIDIR"

Savaş döneminde donarak hayatını kaybeden çocukların anısına dikilen anıtların görüntüsünün rahatsızlık verdiğini belirten, Selami Keskin de, “ Bu anıt Van’ın en güzel en özenli anıtı olması gerkir. Memleketleri uğruna canlarını feda eden evlatları anımsatan bir anıt bu durumda olmamalı. Yetkililere sesleniyoruz. Kent merkezinde bulunan tarih kokan anıtlar derhal tadilata alınmalıdır. Anıt yeniden yağmur, rüzgara dayanıklı bronz malzemeden daha görkemli ifadelerle bir şekilde yapılması gerekir. Belediyelerin bir görevi de anıtlar yapmak ve mevcut anıtları yenileyerek bakımlarını gerçekleştirmektir. ” Şeklinde konuştu.

" VAN’IN TARİHİNE VE BİZLERE YAKIŞMIYOR "

Anıtların manevi yönden çok önemli olduğunu belirten Muhammed Çoban ise, "120 çocuk anıtı, maneviyatı çok yüksek bir anıt.  Ancak duvarları zarar görmüş bakımsız ilgisiz bir haldedir. Ben onarılması gerektiğini düşünüyorum. İlgili yerlerin bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Bu görüntü Van’ın tarihine ve bizlere yakışmıyor. Van tarih kokan bir şehirdir. Fakat tarihimize sahip çıkamıyoruz. Savaş döneminde çocuklar vatanımız için gözünü kırpmadan savaştı.  Ancak bizler onların fedakârlıklarını yansıtmaya çalışan, tarih kokan anıtlara sahip çıkamıyoruz. Yetkililere sesleniyorum. Anıtlara sahip çıkın bakımlarını yapın.” Diye konuştu.
Van Gazetesi Haber 

van atatürk anıtı anıt İpekyolu Kazım Karabekir Caddesi