Başkan TAKVA,"Van artık tüketen değil, üreten bir kent"

TAKİP ET

Van TSO Başkanı Necdet TAKVA, esnaf ve tüccarı yalnız bırakmayarak, destek verilmesi gerektiğini ayrıca; Van'ın artık tüketen değil, üreten bir kent haline geldiğini vurguladı.

Van Gazetesi haber kanalına açıklamada bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet TAKVA, tüccar, esnaf ve sınır ticareti hakkında değerlendirmede bulundu.


Van halkının Ramazan Bayramını kutlayan TAKVA,"Van halkının ve İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı şimdiden kutluyor ve tebrik ediyorum. Umuyor ve diliyorum ki halkımız sağlıklı, huzurlu, mutlu bir Ramazan Bayramı geçirir."


BİR TAKIM GİRİŞİMLER SÖZ KONUSU
Esnaf ve Tüccara ekonomide çimento görevini taşıdığını ve her zaman destek verilmesi gerektiğini vurgulayan TAKVA,"Önümüzde bir seçim var. Türkiye'nin gelecek 5 yılını belirleyecek bir kararlaşma için sandık başına gideceğiz. Tabii bu dini ve milli bayramlar öncesi ticareti hareketlendiren bir takım girişimler de söz konusu. Dolayısıyla esnaf ve tacir bu anlamda değerlendirecek olursak; 2022 yılının sonu itibariyle oldukça durağan bir ekonomik dönem yaşadı kentimiz. Bu çerçevede de bizler de esnafa, tacir, yatırımcıya ve üreticiye, sanayiciye yönelik birtakım duyarlılıklar gösterme çabası içerisindeyiz."


ESNAFLARI, TACİRLEİR VE SANAYİCİLERİ GÖZARDI ETMEMİZ LAZIM
Esnafların daima yanında yer alan ve onların gelişmesi büyümesi için çaba sarf eden TAKVA,"Bu vesileyle ilk çağrımız, tabii alışverişlerini yerel esnafların gerçekleştirilmesi konusunda bir değerlendirmemiz olmuştu. 10 gün önce Van halkımıza yerel esnaflardan alışveriş yapmaları için çağrımız olmuştu ve bu anlayışımız halen devam ediyor... "Özellikle yerel manada yatırımcıların ayakta durabilmesi için halkımız kendine ait iş alanlarını tercih etmek anlayışı içerisinde olsunlar..." Diye bir çağrıda bulunmuştuk."

ESNAF, TACİR VE SANAYİCİLER TOPLUMU BİR ARADA TUTAN ÇİMENTO GÖREVİ YAPAR
Memleketin ekonomisi için sürekli çaba sarf eden, Esnaf ve Tüccarlar hakkında benzetmesi ile okullarda kalan TAKVA,"Bu çağrımızı sizin aracılığınızla yenilemek istiyorum. Tabii gelişmiş toplumların geneline baktığımız zaman, analiz ettiğimiz zaman ya da orada yatırım yapan, istihdam yaratan, maaş üreten, insanların genelde esnaflar, tacirler ve sanayiciler olduğu gerçeğini göz ardı etmememiz lazım. Toplumun en önemli kesimi ve toplumu bir arada tutan çimento görevi yaparlar... Bu anlamda bizler de mutlaka toplumun tüm kesimlerine özellikle bürokrasinin, politikacıların dikkatini çekmeniz gerekiyor. Bunlar, özellikle esnafın iş ve işlemlerini yaparken daha dikkatli, daha hızlı daha yapıcı ve daha çözüm odaklı olmaları gerektiğine vurgu yapmamız gerekiyor. Bu kesimi göz ardı ederek insanların toplumsal bir yapı inşa etmeleri mümkün değil. Kalubeladan bu yana esnafça tacir, toplumun her zaman yumuşak karnıdır. Birleştiren gücüdür, üretenidir. Dolayısıyla devleti ayakta tutan, vergi mekanizmasının en önemli aktörleridir. Bu aktörleri ne politikacılar, ne bürokrasi, göz ardı etmemelidir? Onları hak ettiği şekilde değer ve i'timam addetmelidir."

BUNU SIKLIKLA İFADE ETMEMİZ GEREKİYOR
Bu bayram vesilesiyle ve seçimden sonra oluşacak iktidarların da bu minval üzere kendi esnafına, tacirine, sanayicisine, bir yaklaşım içerisinde olması gerektiğine inanıyorum. Bunu sıklıkla ifade etmemiz gerekiyor. Çünkü; Sırtında yumurta küfesi taşıyor bu insanlar... Her sabah kendi iş yerlerini açarken ödemelerini, maaşlarını, çeklerini, senetlerini değerlendirmek durumunda kalıyorlar... Toplumun çimentosu olan bu kesmi mutlaka incelemek, onların yaşadığı sorunları mutlaka çözüm noktasında ele almak değerlendirmek gerekiyor."

ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENİYORUZ
"Hiçbir ülke sağlık siyasal anlayışlarla, siyasal mekanizmalarla yönetilebilir olmazlar. Toplumun bu kesimini, tacirini, esnafını, sanayicisini, yatırımcısını, imalatçısını bizim sevmemiz, kollamamız ve onların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde hayata geçirecek yaklaşımları ön plana çıkarmamız lazım. Bürokratik yaklaşımlarla, bürokratik bir devlet yapısıyla, işte siyaseti güçlü kılıp, diğer alanları zayıf bırakmanın toplumsal geleceğimizde daha derin yaralar açacağına inanan biriyim. Bu duygu ve düşüncelerle ben başta esnaflarımızın, tüccarımızın, sanayicimizin, imalatçılarımızın olmak üzere bu vesileyle sizlere de sizlere de önemli bir görev üstleniyorsunuz. Basın ve medya kuruluşları olarak; Bu duygu ve düşüncelerle ben başta esnaflarımızın, tüccarımızın, sanayicimizin, imalatçılarımızın olmak üzere bu vesileyle sizlere de sizlere de önemli bir görev üstleniyorsunuz. Bu sesi duyurma noktasındaki yaklaşımınızı da kutuluyorum."

Van haber gazetesi - Özel Haber - Eyşan Yetkin

VAN ARTIK TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN BİR KENT
Sınır ticareti ve Van ilinin yoğunluğu hakkında önemli bilgiler aktaran TAKVA,"100 yıllık bir kurulduğundan bu yana bizim bir işte konteynerler şeklinde örgütlenmiş bir kapımız vardı. İran'a açılan bir kapımızda burada yeni bir aşamaya gelindi. Özellikle 1 Nisan tarihi itibariyle kapının 24 saat açık hale gelmesiyle de birlikte ön koşullar olan kapının modernizasyonu, orada modern, standart, çağdaş gümrükleme koşullarının altyapısının oluşturulmasıdır. Bunlar gerçekleşti. İran da kendi tarafında gerekli düzenlemeleri yaptı. Geldiğimiz noktada kapımız 24 saat hizmet veriyor... Van'ın artık su çıkmaz sokağın son evi olma özelliğini ortadan kaldırıyor. Tabi bir handikabımız var. Yani İran hala bir ambargo uygulanıyor. İran bizim komşumuz zengin bir ülke ve bizim bu zenginlikten yararlanmamız lazım. Özellikle İran ülkesiyle ithalat ihracatımızı artıracak pazar payımızı genişletecek yaklaşımlara ihtiyacımız var ama dediğim gibi hala İran'da bir ambargo mevcut. Buna rağmen kapının  24 saat açık hale gelmesiyle beraber insanların artık İran ilişkilerinin yeniden tanımlandıklarını görüyoruz. Bizim bu konudaki istek ve arzularımıza durmadan devam edeceğiz. Bazı yeni kararlar alınması gerekiyor... Bunlar sadece Türk tarafının yapması gereken işler değil, İran tarafında yapması gereken var. Bu bir süreç ama kısa süre içerisinde bunları da aşacağımıza inanıyoruz. Van artık tüketen değil, üreten bir kent. Ticaretiyle, Sanayisiyle, Yatırımıyla ve üretimiyle ve en önemlisi Turizmi ile fark yaratacak önemli bir merkez haline gelme yolunda emin adımlarla ilerliyor... Halkımızın bu gerçeklik çerçevesinde ticarete yönelmeleri iş aramak yerine iş kurma eğilimi içerisinde olmaları küçükte olsa, hem ulusal hem de uluslararası alanda ticaret yapabilme becerileri geliştirmesi gerekiyor..."dedi.

TAKVA'DAN VAN GAZETESİ'NE TEŞEKKÜR
TAKVA,"Van Gazetesi'ne çok teşekkür ediyorum. Tabii büyük bir duyarlılıkla özellikle esnafın, tacirim dolayısıyla iş dünyasının sorun ve problemlerini dile getirmek bunu kamuoyuyla paylaşmak konusunda göstermiş olduğunuz hassasiyet için teşekkür ediyorum."diyerek konuşmalarını noktaladı.

vanhaber , van gazetesi , van haberleri
 

vanhaber Van Van haber Esnaf Tüccar Sanayici Tacir Ticaret Necdet Takva