Benzin Fiyatlarında Geceyarısı Büyük İndirimi

TAKİP ET

Döviz ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sonrası gelen indirimle birlikte benzin fiyatları, gece yarısından itibaren litre başına 1 lira 94 kuruş ucuzladı.

Bugün itibarıyla, benzin fiyatları beklenen bir indirimle karşılandı. Benzin litre fiyatı, gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 94 kuruş düşüşle güncellendi ve İstanbul'da litre başına 36 lira 66 kuruş olarak belirlendi.

Döviz kurlarının dalgalanması ve petrol fiyatlarının sürekli değişmesi, akaryakıt fiyatlarının istikrarsızlığını devam ettiriyor.

Son olarak, 13 Eylül'de benzin fiyatlarına 2 lira 3 kuruş, 14 Eylül'de ise motorin fiyatlarına 1 lira 64 kuruş zam yapılmıştı. Ardışık zamların ardından bu sefer akaryakıta bir indirim geldi.

İşte şehir bazında güncel fiyatlar:

İstanbul'da benzin litre fiyatı 36 lira 66 kuruş,
İzmir'de 37 lira 36 kuruş,
Ankara'da ise 37 lira 26 kuruş olarak belirlendi.
Motorin fiyatları ise hala 40 liranın üzerinde bulunuyor.

Seçimlerin ardından akaryakıt fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. Mayıs ayında gerçekleşen seçimler öncesinde benzin litre fiyatı 19 lira seviyelerindeyken, motorin litre fiyatı 18 lira seviyelerindeydi. Son 4 ay içinde akaryakıt fiyatları neredeyse 2 katına çıktı.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanması:

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) paylarının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı olarak belirleniyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanıyor. Bu hesaplamalar sonucunda, dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketlere ve bölgelere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

 

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

 


 

benzin mazot indirim döviz van haber van haberleri