Bıçak Bileme Ustalarının Kurban Bayramı Mesaisi

TAKİP ET

Van'da yaklaşık 60 yıl önce babasından öğrendiği bileme işine devam eden Müzbah Cengiz (70) bileme işlemlerinin Kurban Bayramı'ndan önce yapılaması gerektiğine dikkat çekti.

Van’da Kurban Bayramı öncesinde bıçak ustalarının bileme mesaileri yoğunluk kazandı.
Van’da yaklaşık 60 yıl önce babasından öğrendiği bileme işine devam eden Müzbah Cengiz (70) bileme işlemlerinin Kurban Bayramı’ndan önce yapılaması gerektiğine dikkat çekti.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bilemeci dükkânlarında yoğunluk gözleniyor. Kurbanlık hayvanın eziyet görmemesi için bıçağın keskin olması çok önemlidir. Bunun farkında olan kurbanlık sahipleri de bıçaklarını biletmek için ellerini çabuk tutuyor.

“Bıçak bilemek için son günler beklenmesin”
Babasından öğrendiği bileme ustalığını yaklaşık 60 yıldır devam ettiren Müzbah Cengiz, ölünceye kadar bu işe devam edeceğini söyledi. Bayramdan 10 gün önce vatandaşların bıçaklarını getirip bilemelerinin daha iyi olacağına dikkat çeken Cengiz, “Böyle olursa biz de fazla zorlanmayız, vatandaşlar da kuyrukta beklemek zorunda kalmaz. Fakat yoğunluğumuz olsa bile işte bir eksik bırakmamaya özen gösteriyoruz.” dedi.

“Üçüncü nesil bileme ustaları yetiştiriyoruz”
Terzi makası, kasap bıçağı, döner bıçağı, mutfak robotlarının bıçaklarını bilediklerini ifade eden Cengiz, bu işin erbabı olduklarını ve eksik bir şey bırakmadıklarını söyledi.
Üçüncü nesil bileme ustaları yetiştirdiklerini de belirten Cengiz, “Hem okul okuyorlar hem de bize yardımcı oluyorlar. Bileme işi yapmak isteyenler işi düzgün öğrensin, işin hakkını versin ve hakkını da alsın.” şeklinde konuştu.

 

bıçak bileme van van haber kurban bayramı