Birdal,'Biz oy karşılığında para almıyoruz' Van haber'de

TAKİP ET

Van Gazetesi Haber |Van Esnaf Kefalet kooperatif başkan adayı Müslim Birdal,'Bizim oy karşılığında dağıtılacak bir paramız bir bütçemiz yok arkadaşlar' dedi.

Van Gazetesi Haber |Van Esnaf Kefalet kooperatif başkan adayı Müslim Birdal,“Yurt içinde ve yurt dışında özellikle Orta Doğu Ülkelerin de proje ve girişimcilik üzerine çalışıyoruz. Uzun mesafeler kat ettik onlarca iş adamı arkadaşımızın yurt dışında proje yapmalarını sağladık, destek sağladık. 

Azerbaycan İran ve Irak ticaret koordinatörü olarak görev aldım bu süreçte bu sürecimi de tamamladım ben Allaha şükür alnımızın akıyla da işimizi teslim ettik genç kardeşlerimize. Bundan sonra ki süreçte Suriye ticaret koordinatörlüğüm başladı. Suriye hükümeti ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Gene buradan memleketten ülkemizden iş insanlarını inşallah Suriye’de de götürüp orayla da görüştüreceğiz tanıştıracağız tabi çok sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz özellikle esnaflar olarak bizim de kendimize ait iş yerlerimiz var çalışanlarımız var üyelerimiz var bu süreçleri yakından hem hükümet nezdinde hem dernekler iş adamları dernekleri olarak takip ediyoruz. Bu olumsuzluklara karşı belki  esnaflarımıza bir nebze olsun katkımız olur düşüncesi ile tekrar bu esnaf kefaret kooperatifi adaylığımı açıklamış bulunuyorum.”

VAN GAZETESİ ÖZEL HABER - SUZAN ÖNER

Birdal; “Üç yıl önce gene adaydım tabi oy olarak yüz atmış oy civarında farkımız vardı ama çok enteresan durumlar var önce onları açıklarsam tahmin ediyorum bu süreci daha iyi değerlendirmiş olursunuz. Mevcut yönetim yaklaşık 33 yıldır yönetim de ve seçimle gelmiş bir yönetimde değil büyüklerimiz çok daha iyi bilir ki önce ki kooperatif başkanımız rahmetli Şevket Alparslan’ın öldürülmesinden sonra bu arkadaşlar yönetimden seçilerek gelmişler seçimle değil yönetim kendi arasında seçti.

Bizim seçimimize kadar geçen 28 yıllık süreçte en çok katılım 2011 yılında deprem de 41 kişi ile olmuş arkadaşlar bu 41 kişi niye toplanmıştı yani niye 41 ‘i buldular havaalanını geçtikten sonra TESKOP İlköğretim okulu var bilir misiniz? Bazılarınız belki görmüştür. O toplantı da depremden Van’a gelen desteğin esnaflara dağıtılması tartışılırken orada okul yapılmasına yönetim tarafından karar verilmişti. Biz bunu biraz eleştirmiştik haklı olduğumuzu düşünüyoruz çünkü okul yapmak kooperatiflerin değil veya cami yapmak kooperatiflerin değil devletin diğer kendi derneklerinin Milli Eğitimin işi ama o zaman da bizim hesabımıza gelen çok ciddi bir rakamı okula aktarmışlardı ve okul yapmışlardı.”

“ESNAFIN EKONOMİK DURUMU”

“Şimdi arkadaşlar 33 yıldır var olan bu yönetim kendilerine muhalefet edilmemesi için her türlü yolu deniyor biz bunu geçmişte çok gördük örnekleri var. Bizim asıl çıkış nedenimiz esnafların bulunduğu ekonomik sıkıntılı dönem yani hükümet zaman zaman bazı destekler teşvikler açıklıyor veriyor ama bunlar yeterince esnaflarımıza ulaşmıyor hem bilgi olarak hem yasal bazı teknik sıkıntılardan dolayı yeterli sayıda faydalanamıyor. 

Benim esnaf kefalet kooperatif üyesi olarak tespit ettiğim ve esnaf arkadaşlarımızdan duyduğum bazı sıkıntıları sırayla size anlatmak istiyorum. Şimdi esnaf kefalet kooperatifin kuruluş tüzüğü vardır amacı vardır bu kooperatiften kooperatife değişmez aslında hükümetin belirlediği devletin aldığı bir kararla bir yasa çerçevesinin tüzüğü vardır. Her esnafın yaptığı işe göre ekonomik gelirine göre kredi alıp kredi ödeme seçenekleri vardır mesela taksici esnafı sürekli çalıştığı için her ay kredisini ödeyebilir durumundayken okul servisleri kışın çalışırlar yazın çalışmazlar. Okul servisinin yazın para ödeme şansı yoktur. Kamyoncular yazın çalışır kışın çalışmazlar kışın para ödeme şansları yoktur.

Kooperatif şunu der ; “esnafın gelir durumuna göre aldığı krediyi aylık, 3 aylık,6 aylık ve yıllık olarak geri ödesin der .”  Farklı seçenekler vardır siz taksicisiniz gider dersiniz ben aylık borcumu öderim veya kamyoncu gider der ben 6 ayda bir öderim diğer vatandaşlar terzi der ben 3 ayda bir öderim bunun gibi seçenekler var. Yönetim zamanın da bu güne kadar bu seçeneklerin hiç birini kullandırılmamış sadece tek çeşit ödeme dayatılmış nedir bu üç aylık ne alırsanız alın 3 ayda bir ödeyeceksiniz dolayısıyla bu bizim kamyoncu esnafımızın kışın zara görmesine servisçi esnafımızın yazın zarar görmesine neden oluyor.”

“Kredi çeşitlerimiz var bizim mesela bir bankaya gidersiniz banka size demez şu kredi var bunu alın size seçenekler sunar. Esnaf kefaret kooperatif de kobilerin bankasıdır ve farklı krediler sunar size işte araç edinme iş geliştirme tamir bakım gibi kredi seçenekleri vardır. 6 farklı kredi seçenekleri olmasına rağmen bu güne kadar sadece tek destek kredisi veriliyor onun dışında hiç birisi verilmiyor. Şunu diyebilirsiniz aynı şey değil mi? hayır aynı şey değil. Faizler oranı aynıdır ama düşünün bir terzi kardeşimizin 5 makinesi var çalışıyor işini geliştirmek için 5 makine daha istiyor bunu alamıyor. Bir şoför kardeşimiz kredi ile bir taksi aldı ve kaza yaptı tamir bakım gideri lazım bunu alamıyor Van da hiçbir esnaf ikinci kredi kullanamamıştır bu güne kadar.

Bilgilendirmelere gelince bizim esnaf kefaret kooperatifimizin bu teknoloji çağında biliyorsunuz her şey artık teknoloji ama bilgilendirmenin yapıldığı bir web sitesi yoktur bir sosyal medya hesabı yoktur. Diyelim ki esnaf kefaretin verdiği krediden dolayı pandemi den dolayı özel olaylar oluyor hiç kimsenin haberi olmuyor. Bunları biz elimizden geldikçe kendi imkanlarımız’la paylaşmaya çalışıyoruz. Defalarca talep ettik bir şey yapmadılar.”

“KEFİLLE UĞRAŞILMAZ”

“Kooperatiflerde kredilerin üst limiti var 100 elli bin sanırım şuan da 170 bin oldu. Bu kredilerin almanın da yolları var. Bankalar da olduğu gibi ipotek alırsınız kefil verirsiniz. Van esnaf kefaret kooperatif’in de bin liradan 150 bin liradır hiç fark etmeksizin hangi krediyi alırsanız alın sizden hem ipotek istenir hem kefil istenir. Ve kefil götürmeniz gerekir. Şunu da biz eleştiriyoruz şöyle diyoruz en azından 50 bin ile 6 kredi çekenler ipotek veriyorsa kefille uğraşmasın çünkü kefil ile uğraşmak eskisi gibi değil.

Adamlar zaten devlet memuru 3-4 bin liraya çalışıyor bunu da kimse için riske etmez. Eskidendi o işte kardeşin memur akraban memur gel bana kefil ol şunu alalım bunu alalım o süreç bitti. Çünkü o kefaretten dolayı o memurun sicili bozulursa memur bir daha işten faydalanamıyor. 10 bin lira çeken insanla 50 bin lira çeken insanın aynı yönteme maruz kalması adil değil. Kredi taleplerin de diyelim ki işte aylık 40 kişiye kredi verilebiliyor o ay 20 kişi veya 60 kişi veya 30 kişi müracaat etti bir sistemi yok orada kime kredi verileceği kime verilmeyeceği yönetimin kendi insiyatifine bağlıdır."

“Şimdi bizim esnaf kefaret kooperatif’in üye sayısı 2018 de 3 bin 2 yüzdü. Biz aday olduktan sonra 3 bin 2 yüz 3 bini seçimlere de katıldı 41 kişiden 3 bine çıktı şuanda da sayımız yaklaşık 5 bin civarında. Ekonominin önemli olduğu küçük tasarrufların büyük kazançlar sağladığı bir dönemden geçiyoruz. 5 bin üyemiz olan esnaf kefaret kooperatif’in sosyal eğitim kültürel ve sağlık hiçbir anlaşması protokolü yoktur. Mesela Van da siz özel bir hastaneye gidersiniz fatura bin lira yazar üye anlaşması yaparsınız gider 900 lira yazar. Opette gidersiniz yakıt alırsınız indirim yapar biz de öyle bir şey yok ve sayımız 5 bin üstelik bu beş binin tamamı esnaf ve 5 bin esnaf demek ekonomi para lokomotifi demek ama 5 bin esnafımızın hiç birisi bunlardan faydalanamıyor. Çünkü adamlar öyle bir sistem kurmuşlar ki bir taziyede açık oturum da bir tartışmada bir platform da bu arkadaşları görme şansınız yoktur."

“ÜYE LİSTESİ SAKLANIYOR”

 “Gerçekten karanlık odalar da oturup sabah gidip akşama kadar bu işleri yapıp 33 34 yıldır bu şekilde devam eden insanlar duyarlı insanların dışarı çıkıp bazı şeylere tepki vermesi gerekir olumlu veya olumsuz siyasi fikrin ne olursa olsun ama ben bu güne kadar böyle bir şey görmedim. Şuan da esnaflarımızın %50 %60 maalesef icralık bir durumda bu icraların yeniden yapılandırılması kredilerin yeniden tanzim edilmesi tamamen mümkün.

Biz adayız eğer kazanırsak inşallah bütün bu reklamları konuşacağımız gibi çözümüne de söz veriyoruz. Bu anlattıklarımın tamamını yapmak için illa bir yerde bir Bakan Müsteşar veya hükümet yetkilisi olmasına gerek yok bu anlattıklarımın tamamı tüzükte var olan esnaf kefaret kooperatifin yasasın da var olan şeyler ve bunların tamamı çok rahat bir şekilde yapılabilir.

Biz şuan da 7 Temmuz’da seçime gidiyoruz ve normalde odalar da seçime gidilince önceden açıklanır işte falanca tarihte seçime gidiyoruz listelerimiz budur ama bizim esnaf kefaret kooperatifi bu güne kadar tek bir üye listesi vermedi. Biz bütün çıkardığımız üye listelerini saha çalışması yaparak 10 binlerce insanı 5 yıl 3 yıl içinde gidip görerek ulaştık ve tespit ettik. Seçim tarihlerini de baskın seçim gibi iletişim kurmamız adına mesela ben şimdi 5 bini esnafı 20 gün içinde kaçını gidip görebilirim? Kaçına ulaşabilirim.

O yüzden bu güne kadar tek başlarının kalmalarının aday çıkmamasının sebeplerinde biri de bu. 33 yıllık ve saltanat gibi ve hala kalmak için de işte entrikalar iftiralar yıpratma politikaları bunlara maruz kalıyoruz geçen dönem de bunlara maruz kaldık. Bizim oy karşılığın da dağıtılacak bir paramız bir bütçemiz yok arkadaşlar. Biz kimseden para karşılığı oy almıyoruz."dedi.

VAN GAZETESİ HABER - 0544 409 0328
SUZAN  ÖNER
 

müslim birdal van haber van gazetesi haber van son dakika koop aday