Bitlis'te düşen uçak hakkında detaylar ortaya çıktı - YÜREĞİMİZ DAĞLANDI

TAKİP ET

Gelen bilgilere göre; Bitlis'te Milli Savunma Bakanlığı Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 10 askerimizin şehit olduğunu, 3 askerimizin de yaralandığı açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı'dan kaza ile ilgili ilk açıklama şu şekilde: Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25’te irtibat kesilmiştir. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın bölgeye hareket ettiği bildirildi. Başkan Erdoğan olayla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bilgi aldı.

CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına derhal başlanmıştır.

Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 10’unun şehit olduğu, 3 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir.

 

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu 10 askerin şehit olduğu, 3 askerin de yaralandığı olayla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi aldı. Kazanın duyulduğu ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Başkan Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı diledi, yaralı askerlere şifa temennisinde bulundu.

 

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN TAZİYE MESAJI

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bingöl'den Tatvan'a giden ve askerlerimizi taşıyan helikopterin düşmesi sonucu; şehit olan 9 vatan evladımıza Allah'tan rahmet, yaralanan 4 askerimize  de acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

FUAT OKTAY: ŞEHİT OLAN KAHRAMAN ASKERLERİMİZİN ACISI YÜREKLERİMİZİ YAKTI

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bitlis'te askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 9 asker için başsağlığı mesajı yayımladı.

 

Oktay, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere havalanan helikopterin düşmesi sonucu şehit olan kahraman askerlerimizin acısı yüreklerimizi yaktı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

 

MECLİSTE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ ŞEHİT ASKERLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

 

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri ve milletvekilleri, Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucunda 9 personelin şehit, 4 personelin yaralanması üzerine başsağlığı dilediler.

 

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Başkanlık Divanı olarak şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temenni etti.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki yerlerinden de söz alarak, üzüntülerini dile getirdi.

 

Özkan, Altay, Bülbül, Çelik ve Tiryaki, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

 

DEVLET BAHÇELİ; VATAN SAĞ OLSUN

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli; Türk milletinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, şehitlerimizin ailelerinin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. Rabbim’den niyazım, sabır ve metanetimizi arttırması, böylesi felaketlerden milletimizi ve güvenlik güçlerimizi korumasıdır. Vatan sağ olsun.

 

MSB: KAHRAMAN SİLAH ARKADAŞLARIMIZA ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUZ

 

MSB: Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu : Bitlis Tatvan’da, helikopterin düşmesi sonucu şehit düşen askerlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, milletimize ve ailelerine başsağlığı diliyorum.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bingöl'den Tatvan'a giden ve askerlerimizi taşıyan helikopterin düşmesi sonucu; 9 vatan evladımız şehit olurken 4 askerimiz de yaralanmıştır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

 

FAHRETTİN ALTUN: ŞEHADET HABERİ YÜREKLERİMİZİ DAĞLADI

 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Bingöl'den Tatvan'a doğru havalanan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait helikopterin düşmesi sonucu 9 kahraman askerimizin şehadet haberi yüreklerimizi dağladı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Bitlis'ten gelen helikopter kazası haberi yüreklerimizi dağladı. Şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Bitlis'te düşen askeri helikopterde şehit olan 9 Mehmetçiğimize Allah'tan rahmet, kahraman şehitlerimizin kederli ailelerine sabır diliyorum. Yaralı 4 askerimize de Rabbim tez zamanda şifa versin. Milletimizin başı sağ olsun.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Askeri helikopterimizin Tatvan’da düşmesi sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

 

İSMAİL DEMİR: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: Bingöl'den Tatvan'a giderken elim bir helikopter kazası sonucunda Şehit olan Kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Bitlis'in Tatvan kırsalında düşen ve 10 askerimizin şehit olduğu kaza sonrası Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Güçlüer, kazaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güçlüer, sabotaj olmadığını, kazanın tamamen teknik arıza nedeniyle yaşandığını bu nedenle de helikopterin çok parçalanmadığını ve yaralı kurtulanlar olduğunu kaydetti.

 

Bitlis'in Tatvan kırsalı sınırları içerisinde düşen Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait Cougar tipi helikopterde, 10 askerimiz şehit oldu, 3 askerimiz ise yaralandı. Yaşanan elim kaza sonrası Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Güçlüer ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, CNN Türk ekranlarından kazaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

"OLAY TAMAMEN TEKNİK ARIZA NEDENİYLE YAŞANDI"

 

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Güçlüer, kaza ile ilgili olarak şunları kaydetti:

 

"Pilot arızayı anladı ve iniş yapmaya çalışırken normale göre iyi bir iniş yaptığını görüyoruz. Ama insanlar için bu iniş olumsuz. 2 yaralı askerin kurtarılmasının nedeni iniş hızının yere yaklaşırken düşmüş olması. Bu da tabii olayın tamamen teknik bir arıza nedeniyle göstermesinden kaynaklı. Fikir yürütülüyor. Helikopter çok parçalanmamış ve yaralı kurtulanlar olduğu için.Son derece gelişmiş bir helikopter, TSK ihtiyaç duymuş, Bingöl'den Tatvan'a intikal gerçekleştiriyor. Bu helikopter üst derece teknolojiye sahiptir. Helikopterlerin kabiliyetleri çok yüksektir ama bir o kadar da çok risklidir. TSK bu helikopterlerin bakımlarını çok iyi yapmaktadır. Çok yüksek coğrafya, dar vadiler dik yamaçlara sahip bir arazi. 3 bin rakıma çıkıldığında rüzgarın da etkisiyle -30'a düşebiliyor. Bir anlık bir hususla bu tarz arızalarla karşılaşılabiliyor."

 

"PİLOTUN ELİNDEN GELENİ YAPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

 

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:"TSK çok zor iklim koşullarında vatanın güvenliği için görevlerini ifa etmekteler. Havacılık meslek olarak da zor bir meslek. Kalkarsın ama inemeyebilirsin. Bu helikopter kendi sınıfı içerisinde en gelişmiş helikopterlerden bir tanesi. Birinci faz dediğimiz motor veya far pompası değil benim gördüğüm. Pilotun uçak anormale girdikten sonra hangi görüntü var bunları bilemiyoruz hali hazırda.Bilindiği kadar buraya bir ateş olduğunu düşünmüyorum. Burada birinci husus pilotun elinden geleni yapmış olması. Burada önemli olan bu helikopterin neden düşmüş olduğu bunu da kaza kırımdan sonra öğreneceğiz. Ben pilotun elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Burada MSB gerekli açıklamayı yaptıktan sonra daha fazla teknik detay verebiliriz. Bu vatan evlatları bu vatan için şehit olmuşlardır. Allah ailelerine, aziz milletimize sabırlar versin. Uçuştan önce mutlaka helikopterin bakımları yapılmış ve öyle göreve çıkmıştır. Couger son derece emniyetli bir helikopterdir."

şehit kaza