Broomfield'da enkaz düşmesinden sonra Boeing 777'leri yere serdi

TAKİP ET

United Airlines, Boeing 777'lerinden 24'ünü Pazar günü, bir uçakta bir motor arızası yaşayıp bu hafta sonu Denver'ın kuzeyindeki bir banliyösüne enkaz döktükten sonra toprakladı.

Havayolunun gönüllü kararı, Federal Havacılık İdaresi'nin benzersiz bir içi boş fan kanadı kullanan ilgili motor türü için artırılmış güvenlik denetimleri sipariş etmeyi planladığını söylediğinde geldi. Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu, Pazar günü yaptığı ilk incelemeden sonra, bu bıçakların ikisinin kırıldığını ve çok sayıda bıçağın hasar gördüğünü söyledi.

FAA Yöneticisi Steve Dickson yaptığı açıklamada, "Dünkü olayın ardından mevcut tüm güvenlik verilerini inceledik" dedi. "İlk bilgilere dayanarak, yalnızca Boeing 777 uçaklarında kullanılan bu motor modeline özgü içi boş fan kanatları için inceleme aralığının artırılması gerektiği sonucuna vardık."

United Airlines Flight 328'deki kontrolsüz doğru motor arızası, Hawaii'ye giden Boeing 777-200'ün Cumartesi öğleden sonra Denver Uluslararası Havaalanı'ndan kalkmasından sadece birkaç dakika sonra meydana geldi. Uçakta veya yerde yaralanan olmadı.

United Airlines'ın yaptığı açıklamada, United Airlines'ın Pratt & Whitney 4000 serisi motorlu Boeing 777 uçaklarından yirmi dördü, havayolu ve federal düzenleyiciler uçakların güvenlik standartlarını karşılamasını sağlayana kadar geçici olarak yere indirilecek. Pazar gecesi Boeing, bu motorlarla çalışan 777 uçağının yere indirilmesi kararlarını desteklediğini söyledi.

Üç havacılık uzmanı Pazar günü Denver Post'a, motorun içinde hızla dönen kanatların motor arızası için potansiyel bir suçlu olduğunu söyledi - ancak bunun nedeni hakkında sadece spekülasyon yapabilecekleri ve bunun olup olmadığını bilmek için çok erken olduğu konusunda uyardılar. yetersiz bakım, yaşlılık ya da kuş gibi harici bir güç soruna katkıda bulundu.

Broomfield'da başarısız olan uçak 1995'ten beri uçuyor ve federal kayıtlara göre 2022'ye kadar FAA tarafından onaylandı. Havacılık güvenliği uzmanı John Cox, The Post'a modelin "çok güvenilir bir eski uçak" olduğunu ve Broomfield'da olduğu gibi kontrolsüz motor arızalarının nadir olduğunu söyledi.

NTSB Pazar günü yaptığı motor ağır hasar iken, uçağın geri kalan nispeten yara almadan kurtuldu söyledi. Kurulun başarısızlığa neyin sebep olduğunu belirlemesi aylar alacak, ancak bir fan kanadının köke yakın, diğerinin orta noktasında kırıldığını söylediler.

United Airlines, filosunda Pratt & Whitney 4000 motorlu toplam 52 Boeing 777'ye sahip, ancak 28'i kullanımda değil. Havayolu yaptığı açıklamada, diğer uçakları yerdeki 777'ler için değiştireceğini ve hareketin "az sayıda müşteriye" rahatsızlık vereceğini umduğunu söyledi.

Dickson, FAA'nın direktiflerinin, diğer havayollarının filolarındaki Boeing 777'lerin artan denetimler nedeniyle hizmetten çıkarılabileceği anlamına geldiğini söyledi. Pazar akşamı hemen verilmeyen siparişin detayları mevcut değildi.

Boeing 777 modeli, Qatar Airways, Nippon Airways, Japan Airlines ve Emirates dahil olmak üzere dünya çapında birkaç büyük havayolu arasında aşamalı olarak kaldırılıyor. Mayıs ayında Delta, 18 Boeing 777 uçağının tamamını daha yeni, daha yakıt tasarruflu uçaklar için emekliye ayıracağını duyurdu.

Cox, bakımlı uçakların 40 yıldan fazla güvenle uçabileceğini söyledi. Ve emekli United Airline pilotu ve Aero Consulting Experts CEO'su Ross Aimer'e göre, koronavirüs salgını havayolu endüstrisinde işten çıkarmalara ve izinlere yol açarken, bu eksiklikler uçak bakımının gerekli olduğunu değiştirmeyecek.

Aimer, "Motorda yapılması gereken belirli prosedürleri değiştirmez" dedi. "Daha az kişiyle daha uzun sürer, ancak daha az kişi olduğu için bunu atlamazlar."

Pazar günü yayınlanan 911 çağrılarına göre, Broomfield Polis Departmanı 911 operatörleri olayın açıklamaları ile sular altında kaldı. Operatörler sonunda telefona şu şekilde cevap vermeye başladı: "911, uçak kazası için mi arıyorsunuz?"

İnsanlar onlara "Aman tanrım" gibi şeyler söylediler ve "her yerde parçalar var, kelimenin tam anlamıyla şehrin her yerine düşen" ve "küçük bir patlama oldu" dediler. Kadınlardan biri operatöre “onun bir parçası uçtu, tam önüme düştü… neredeyse başıma düşüyordu. ... bu şeyi almamı ister misin? "

Operatör son soruya, kadına "Hayır, şimdilik olduğu yerde bırak, teşekkür ederim" dedi.
Olayın fotoğraflarını ve videolarını inceleyen emekli bir FAA müfettişi ve Ordu pilotu olan Mike Robertson, bir arızanın temel nedeninin, uçakların geçirdiği titiz ve sık denetimler arasında olabileceğini söyledi - tıpkı uçuşlar arasında motora bir kaya girmiş gibi. Bu durumda, arızanın bir bakım sorunu olarak kabul edilmeyeceğini söyledi. Ya da bir denetim sırasında, bir bakım sorunu olacak bir tomurcuklanma çatlağı gözden kaçmış olabilir, ancak Robertson bu durumda ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Aimer, motordaki küçük bir kusurun bile büyük sorunlara neden olabileceğini söyledi.

"Bu hızda döndüğünde, en ufak bir dengesizlikle temelde kendi kendini parçalara ayırıyor" dedi.

Cox, pilotların ve uçuş ekiplerinin bu tür bir durum için - yolcular dehşete düşse bile - eğitim aldıklarını ve uçağın güvenli inişinin güvenlik önlemlerinin işe yaradığını gösterdiğini söyledi.

"Uçak böyle büyük bir başarısızlığa bile toleranslı" dedi.

Cox, Boeing 777'nin tek bir motorla uçabileceğini, ancak kontrolsüz bir motor arızasının engebeli bir sürüşe neden olacağını ve Cumartesi günü birkaç yolcunun DIA'ya dönerken olduğunu kaydettiğini söyledi.

Cox, "Herkesin bundan korktuğunu biliyorum," dedi. "Ve en sinir bozucu olan şey, bu tür bir problemi olan bir motorunuz olduğunda, titreyecek ve uçak sallanıyormuş gibi hissedecek. Bu beklenen bir durum, ancak yolcular için çok sinir bozucu olacaktır. "

FlightAware uçuş izleme web sitesine göre, Cumartesi günkü uçuş DIA'dan yaklaşık 13: 04'te ayrıldı ve pilotlar saat 13:10 civarında DIA'ya dönmeden önce yaklaşık 13.400 fit yüksekliğe ulaştı. Uçak 13: 29'da güvenli bir şekilde indi.

Cox, 2016'dan bu yana sekiz kontrolsüz motor arızası yaşandığını söyledi, ancak bunun ABD'de mi yoksa dünya çapında mı olduğuna dair bir soruya hemen yanıt vermedi. Uçaklar her durumda güvenli bir şekilde indi - New York'tan Dallas'a 2018 Southwest Airlines uçuşundaki bir yolcu, kontrolsüz bir motor arızasından kaynaklanan enkaz uçağın camını kırdığında öldürüldü.

NTSB'den Cox, "Başarısızlığa neyin neden olduğuna çok dikkatli bir şekilde bakacaklar," dedi, "ve sonra bunu, emin olmak için hangi denetimlerin yapıldığı ve buldukları şeylere - tüm bu tür sorular - bir şekilde olan ve bakıma yakalanmayan bir şey değildi. "

Post muhabiri Jon Murray ve The Associated Press bu rapora katkıda bulundu.


United Airlines removing 24 Boeing 777s from service after Denver incident


United Airlines is removing all of its Boeing 777 planes currently in service that are powered by Pratt & Whitney 4000 series engines after the Federal Aviation Administration called for stepped-up inspections.

The airline announced Sunday it was immediately removing the planes "out of an abundance of caution." The 24 aircraft are part of the 52 777s in the United fleet. The other 28 remain in storage.

The move is voluntary and temporary, United said, and should disrupt only "a small number of customers."

The announcement came after the FAA issued an emergency order saying it would be stepping up inspections of Boeing 777 airplanes equipped with certain Pratt & Whitney PW4000 engines.

"We reviewed all available safety data following yesterday's incident," FAA Administrator Steve Dickson said, referring to the United Airlines flight that was forced to return to Denver International Airport on Saturday after it suffered an engine failure shortly after takeoff, causing debris to fall in greater Denver.

"Based on the initial information, we concluded that the inspection interval should be stepped up for the hollow fan blades that are unique to this model of engine, used solely on Boeing 777 airplanes," Dickson said.

The National Transportation Safety Board said Sunday an initial examination of the Pratt & Whitney PW4077 engine from United Airlines Flight 328 showed that two fan blades were fractured and the remaining blades exhibited damage "to the tips and leading edges."
These are preliminary findings and should not be taken as conclusive of what went wrong Saturday, but they are still significant.

Investigators believe a fan blade in the engine of the Boeing 777 that experienced a catastrophic engine failure on Saturday came off and took out another blade, a source familiar with the situation told CNN.

Sunday night, Boeing recommended the suspension of all of its 777 aircraft that have the Pratt & Whitney 4000 engines.

"While the NTSB investigation is ongoing, we recommended suspending operations of the 69 in-service and 59 in-storage 777s powered by Pratt & Whitney 4000-112 engines until the FAA identifies the appropriate inspection protocol," Boeing's statement read.

According to the most recent registry data, the only airlines that operate with the affected engines are in the United States, Japan and South Korea. United is the only US operator with this type of engine in its fleet.

Japan's transportation ministry said it has ordered the country's domestic airlines to halt operations of Boeing 777 aircraft equipped with Pratt & Whitney PW4000 engines.
"Boeing supports the decision yesterday by the Japan Civil Aviation Bureau, and the FAA's action today to suspend operations of 777 aircraft powered by Pratt & Whitney 4000-112 engines. We are working with these regulators as they take actions while these planes are on the ground and further inspections are conducted by Pratt & Whitney," the company said Sunday in its statement.

The NTSB said the "investigator-in-charge for this event along with a powerplant specialist" traveled from Washington to Denver on Sunday morning to assist local NTSB investigators.
The agency said it will be examining "the engine, airplane and the photographs and video taken by passengers aboard United flight 328." The NTSB will also review the flight data and cockpit voice recorders.

cnn busıness

united flight 328