Bu firma Zeytinyağı satışında rekor kırıyor… - Ayazbey

TAKİP ET

Türkiye'de birçok yerde satışı gerçekleştirilen ve Türkiye'de birçok ödül alan Ayazbey Zeytinyağı ve Zeytinyağı ürünleri hakkında Van Gazetesi olarak sizlere bilgi aktaralım.

Türkiye’de birçok yerde satışı gerçekleştirilen ve Türkiye’de birçok ödül alan Ayazbey Zeytinyağı ve Zeytinyağı ürünleri hakkında Van Gazetesi olarak sizlere bilgi aktaralım.

İşletme sahibi olan Ecz. İsmail Ayaz, “Kuzey Ege’deki zeytinliğimizde ve Doğu Anadolu’daki tarlamızda ata tohumları ile gıdada tarım ilacı kalıntısı bulunmayan, katkısız, saf, doğal, güvenilir ve sağlıklı üretim yapmaktır.”dedi.
 
Dilerseniz, Ayazbey Firması neler üretir? , Zeytinyağı çeşitleri nelerdir? , Zeytinyağının düşmanları nelerdir? , Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır? , Zeytinyağında asitlik ne ifade eder? , Erken Hasat ve Soğuk Sıkım nedir?;
 
Ayazbey firması köklü bir yapıya sahip olmanın yanı sıra üretmiş olduğu ürünleri de uzmanlar tarafından incelendikten sonra satışa sunan en önemli özel kurumlardan biridir. Birçok ödüle sahip Ayazbey firması sadece zeytinyağı üretmemektedir. Bunun yanı sıra; Zeytinyağı, Zeytin, Kantaron yağı, Sabun, Sirke, Un ve bal’da üretmektedir. İşletme yöneticilerin ve çalışanlarının sağlık hijyenine dikkat ettikleri ve müşteri memnuiyeti üzerine çalıştıkları gözle görülebilmektedir. Sahibi Türkiye’nin birçok iline satışını gerçekleştirmektedir. Bizlerde bu kadar değerli zeytinyağını ve Ayazbey firmasını sizler için araştırdık.
 
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?
Zeytinyağları asitlik derecesi ve üretim şekillerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

Natürel Sızma Zeytinyağı (Extra Virgin): Serbest yağ asit oranı % 0.8'den düşük, herhangi bir kusuru bulunmamalı,  duyusal değerlendirmede meyvemsilik özelliği olmalı ve hiç bir katkı maddesi içermemelidir.

Natürel 1. Yemeklik Zeytinyağı (Virgin): Asitliği %0,8 ve %2 arasında olan yağlar bu sınıfa girmektedir.

Rafine Zeytinyağı: %2 ve üzerindeki yüksek asitlik oranına sahip zeytinyağlarının, rafinasyon işlemden geçirilerek asit oranları düşürülmesi elde edilen yağlar bu sınıfa girer.

Riviera Zeytinyağı: Rafine edilmiş yağların belirli bir oranda sızma zeytinyağı ile karıştırılması ile elde edilir.
Zeytinyağı rafinasyon gibi bir herhangi bir ışıl işleme tabi tutulduğunda, içerdiği sağlık için faydalı pek çok bileşenini önemli ölçüde kaybettiği gibi, sağlığa zararlı maddeler de içerebilir.
 
Zeytinyağının düşmanları nelerdir?

Zeytinyağının dört temel düşmanı vardır:
 
ISI: İdeal koruma sıcaklığı 16-18 derecedir. Daha yüksek sıcaklıklar içindeki organik bileşenlerin bozulma sürecini hızlandırdığından ömrünü kısaltır. Zeytinyağı 6-8 derecenden düşük sıcaklıklarda donabilir, yağın donması istenen bir durum değildir.

IŞIK: Işık, organik bileşenlerin bozulma sürecini tetiklediğinden zeytinyağı koyu renkli şişelerde ve ışık kaynaklarından uzakta ve özellikle doğrudan güneş ışığı almayacağı şekilde saklanmalıdır.

HAVA: Zeytinyağı havadaki oksijen ile temas ettiğinde peroksit değeri yükselmeye ve içeriği bozularak tat ve lezzetini kaybetmeye başlayacaktır. Bu nedenle tazeliğini koruyabilmesi için hava ile temas etmeyecek şekilde saklanması gerekir.
 
SU-NEM ve ORTAM KOKULARI
 
Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?
 
* Zeytinyağınızı büyük hacimli cam ya da teneke kutuda almışsanız (2, 3, 5 lt gibi), kullanmaya başlamadan önce mutlaka 1 lt ya da daha küçük, temiz, koyu renkli, cam şişelere bölünüz.

* Zeytinyağınızı asla plastik, pet ya da şeffaf cam ambalajlarda saklamayınız.

* Havayla teması artırıp yağın kalitesini düşüreceğinden teneke ambalajları delerek kullanmayınız.

* Zeytinyağı etrafındaki kokuları çok hızlı içine alabilmektedir. Bu nedenle temizlik malzemeleri ve diğer yoğun koku kaynaklarından uzakta saklayınız.
 
Zeytinyağında asitlik ne ifade eder?
 
Zeytinyağı, içerisindeki yaklaşık % 98 oranında bulunan trigliseritlerle birlikte, %2 oranında da fenolik maddeler, antioksidanlar, serbest yağ asitleri gibi 230 ayrı minör bileşenden oluşan bir kompleks bir karışımdır. Bu karışımdaki yağ asitlerinden oleik asit, trigliserit içerisinde tümüyle karışmaz, bir kısmı serbest olarak kalır. İşte, zeytinyağında asitlik derecesi;  her 100 gram zeytinyağında serbest olarak bulunan oleik asit miktarının, yüzde olarak ifade edilmesidir.
Serbest kalan oleik asit miktarının az olması, yani yağın asitlik derecesinin düşük olması, doğrudan yağın kalite ölçütlerinden birisidir.
 
 
Örneğin, Türk Gıda Kodeksine göre bir zeytinyağının Naturel Sızma (Extra Virgin) olarak adlandırılabilmesi için, (diğer bazı özellikleri yanısıra)  asitlik derecesinin de 0.8 'den küçük olması gerekmektedir.
 
Erken Hasat ve Soğuk Sıkım nedir?
 
Zeytinyağının sağlığa faydalı bileşenleri yani polifenolleri (oleokantal, squalen, oleorupein, alfa tokoferol ve diğerleri) azami ölçüde koruyabilmek için, zeytin hasadının zeytin taneleri yeşilden sarıya dönmek üzere iken yapılması ve berelenmeden en hızlı şekilde sıkımın yapılacağı tesise getirilmesi gerekmektedir. Zeytin hasadının zeytin taneleri olgunlaşmadan yapılmasına Erken Hasat adı verilir. Olgunlaşan (kararan) zeytin tanelerinin yağ verimi yükselmekte ancak fenolik bileşenleri düşmektedir.

Elde edilecek yağın fenolik bileşenlerini ve meyvemsilik, acımsılık ve yakıcılık gibi olumlu özelliklerini azami ölçüde muhafaza edebilmesi için sıkım işlemi kritik önemlidir.  Zeytin sıkım işleminin tamamen hijyen, kokusuz ortamda, hava ile temasının en azda tutarak ama en önemlisi herhangi bir aşamasında sıcaklığının 27 dereceyi geçmeden yapılması gerekmektedir. Zeytin hamurunun, sıkım işlemi sırasınca sıcaklığının 27 derecenin altında tutulması yöntemine Soğuk Sıkım adı verilir.
 
Sizlerde bu ürünlerden yararlanmak istiyorsanız, HEMEN TIKLAYIN!
 
Umarız akıcı ve doğru bilgiler aktarmış olmuşudur. Bir diğer makale haberde görüşmek ümidiyle… Kalın sağlıkla…

VAN GAZETESİ – ÖZEL TANITIM – 0544 409 0328
 


türkiye’de tercih edilen zeytinyağı ve ürünleri ayazbey’de bu firma türkiye’de zeytinyağında rekor kırıyor… ayazbey firması neler üretir? zeytinyağı çeşitleri nelerdir? zeytinyağının düşmanları nelerdir? zeytinyağı nasıl saklanmalıdır? zeytinyağında asitl