Bu mağazada olanlar kan dondurdu

TAKİP ET

Türkiye'de geçimini sağlamak için bir mağazaya girip çalışan genç, hırsızlıkla suçlandı.

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Egemen Köse, 5 Temmuz’da Ankara Aktürk İş Merkezi Yeni Eryaman Mağaza şubesinde işe başladı. Mağazadan 2-3 şişe su alıp içen işçi, hırsızlıkla suçlandı. 23 günlük çalışma süresinin sonunda “Ya istifanı yaz ya da Kod-29 ile işten atarız” tehdidi ile zorla istifası alındı. Mağaza Market Sendikası’yla iletişime geçerek yaşadıklarını anlatan Egemen Köse, mağazadaki bütün envanter açıkların üzerine yıkılarak zor durumda bırakıldığını söyledi:

Yoğun şartlar altında, sıcak havada, maskeyle çalışıyorduk. Ben 3 şişe su ve 1 tane de kek yedim. Bunu da müdür yardımcısına söyledim. Ertesi gün izinliydim. Mağazada kısmı envanter sayımı yapmışlar. Özellikle o gün benim yediğim, içtiğim ürünlere yapmışlar. 182 TL’lik bir açık çıkarmışlar. 50 tane ekmek, 45-50 su… Mantıken dedim ki ‘Ben bunların hepsini zaten yiyemem. 50 ekmek nasıl yiyeyim abi.’ dedim. ‘Bütün marketin açığını benden tahsil etmeye çalışıyorsunuz.’ dedim. Ben bu duruma itiraz ettim, istifa edeceğimi söyledim. Sonraki gün ise beni hırsızlıkla itham ettiler. Aslında kendileri sürekli bunu yapan insanlar. O gün ‘Kod-29 ile seni işten çıkartırız. Bu şartlarda kimse seninle çalışmaz.’ diyerek bana mobbing uyguladılar. Bana üstü boş olan bir maaş avans formu imzalattılar. Bir de bana istifa imzalattırdılar. Yedim içtim diye zorla baskı yapıp istifa dilekçesi imzalattılar. İmzaladım korktuğum için.

“2500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar”

23 gün Mağaza’da çalışan Egemen Köse’nin maaşı da tam olarak yatırılmadı.

23 gün çalıştım 2.500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar. Bu durumu bildirdim ancak kimseden geri dönüş alamadım. Başka bir şubenin müdürüyle konuştum. Benim o alıp yediklerim hırsızlığa giriyormuş. Halbuki ben parasını ödeyeyim diye de çalışırken söyledim. Kendileri 3 şişe su ve 1 tane kekin yenmesini bu hale getirdiler. Bu bahane ile benim maaşımın üstüne yattılar. Bloke koydular. Arkadaşlar bana ‘Senin paranla mağazanın açığını kapatıyorlardır’ dedi.

“Öğrenciyim, anneme bakabilmek için ....’e girdim”

Babası vefat ettiği için evin sorumluluğunun üzerinde olduğunu belirten A101 işçisi, “62 yaşındaki anneme bakabilmek ve eğitimime devam edebilmek için Mağazada işe girdim. Evi geçindirebilmek için kredi çekmiştim ve ödemem gerekiyor. Mağazada durumumu düzeltmek için girdim ancak daha zor duruma geldim. Ben hayatta kalmaya çalışıyorum” dedi.

“Maaşımı yatırmadıkları gün cebimde su alabilmek için 1 lira bile yoktu”

Maaşımın yatırılmadığı 2 Ağustos günü çok susadım ancak su alabilecek 1 liram bile yoktu. Bu bana çok dokundu. Gittim camiden içtim o şekilde susuzluğumu giderdim. Bu para benim emek verip de alamadığım bir para. Ben kimseden hayır istemiyorum, ben emeğimin karşılığını istiyorum. Hakkımın peşinde olacağım.

Envanter sayımlarındaki açıklar işçilerin üzerine yıkılıyor

Birçok mağaza şubesinde mağazada yapılan envanter sayımlarının ardından çıkan açıkların parası usulsüzce işçilerden alınıyor. Mağaza Market-Sen, kendilerine bugüne kadar haksızlıklarla ilgili birçok bildirim geldiğini belirtiyor. Egemen Köse de bu durumu yaşayan işçilerden sadece biri.

İşe ilk başladığımda envanterde açık çıktı. Olay benden önce gerçekleşmesine rağmen bölge sorumlusunun talimatıyla açığın ödenmesi için maaşımdan kesinti yapıldı. Haksız ve usulsüz bir şekilde benden 290 TL aldılar.

“Egemen beni görünce neden ayağa kalkmadı”

Mağazada çalıştığım gün yorulup müşteri olmadığı için 5 dakika kapının önüne oturdum. Bölge sorumlusu kadın mağazaya geldi. Daha sonra gittiğinde mağazanın müdür yardımcısı olan kadın bana bölge sorumlusunun benim için ‘Egemen beni görünce neden ayağa kalkmadı.’ dediğini söyledi.

Kaynak: Sendika org
 

mağaza