Bu ülkede neler oluyor? Tek nükleer santrali kapatıldı

TAKİP ET

TAHRAN, İran (AP) — Devlet televizyonunun Pazar günü bildirdiğine göre, İran'ın tek nükleer santrali açıklanamayan bir geçici acil kapatma geçirdi.

Devlet elektrik şirketi Tavanir'den bir yetkili olan Gholamali Rakhshanimehr, bir talk show programında Bushehr santralinin kapatılmasının Cumartesi günü başladığını ve "üç ila dört gün" süreceğini söyledi.

Detaylandırmadan, elektrik kesintilerinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu, İran'ın ilk kez güneydeki liman kenti Buşehr'deki santralin acil olarak kapatıldığını bildirdi. 2011 yılında Rusya'nın yardımıyla çevrimiçi oldu. İran'ın nükleer silahların yayılmasını önleme önlemi olarak reaktörden Rusya'ya geri kullanılmış yakıt çubukları göndermesi gerekiyor.

Pazar günü erken saatlerde Tavanir, nükleer santralin onarıldığını belirten bir açıklama yaptı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Onarım çalışmalarının Cuma gününe kadar süreceğini söyledi.

Mart ayında nükleer yetkili Mahmud Caferi, İran'ın 2018'de ABD tarafından uygulanan bankacılık yaptırımları nedeniyle Rusya'dan parça ve ekipman tedarik edememesi nedeniyle santralin çalışmayı durdurabileceğini söyledi.

Buşehr yakıtı İran'da değil Rusya'da üretilen uranyumla sağlanıyor ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından izleniyor. IAEA, tesisle ilgili raporlardan haberdar olduğunu kabul etti, ancak yorum yapmaktan kaçındı.

Basra Körfezi'nin kuzey kıyılarındaki Buşehr'deki inşaat, 1970'lerin ortalarında İran şahı altında başladı. 1979 İslam Devrimi'nden sonra, tesis defalarca İran-Irak savaşında hedef alındı. Rusya daha sonra tesisin inşaatını tamamladı.

Aktif fay hatlarının yakınında bulunan ve güçlü depremlere dayanacak şekilde inşa edilen santral periyodik olarak sarsıldı. Bölgede son günlerde önemli bir deprem bildirilmedi.

iran nükleer devlet