Bu yaz sadece gözümüz sebzeye doydu

TAKİP ET

Türkiye'de, Ağustos ayı itibarıyla bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarında dikkat çekici artışlar yaşanıyor.

Van ve genel illerde vatandaşlar artıştan dolayı bu yıl pek dezgahlara yaklaşmadık dediler....

 

En dikkat çekici artış yüzde 45,9 ile kuru üzümde görülüyor. Kuru üzümü yüzde 37,3 ile maydanoz, yüzde 27 ile yeşil fasulye ve yüzde 24,6 ile kuru kayısı izliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu fiyat değişikliklerinin nedenlerini açıkladı. Üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 450 ile elmada görülürken, bu farkı kuru üzüm, havuç, kuru soğan, kuru incir ve maydanoz izliyor. Örneğin, üreticide 5 lira olan elma markette 27,50 liraya, 25 lira olan kuru üzüm ise 134,46 liraya satılıyor.

Marketlerde, Ağustos ayında 37 ürünün fiyatı artarken, 9 ürünün fiyatı düşüş gösterdi. Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürünler kuru üzüm, maydanoz, yeşil fasulye ve kuru kayısı oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 20,1 ile havuç.

Üretici fiyatlarına bakıldığında ise Ağustos ayında 29 ürünün fiyatı artarken, 8 üründe fiyat düşüşü görüldü. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 47,1 ile domateste görülürken, bunu yeşil soğan, maydanoz, marul ve yeşil fasulye izledi.

Üretici fiyatlarının değişimindeki nedenler arasında kuru soğan ihracatında kısıtlama, havuçta yazlık ürün hasadının yoğunlaşması, sivri biber, kabak ve patlıcan gibi ürünlerde arzdaki artış, domates ve limon gibi ürünlerde dış talep ve tüketici talebinin etkisi yer alıyor.

Ayrıca, gübre ve mazot gibi tarım girdilerindeki artışlar da üretici fiyatlarını etkiliyor. Mazot fiyatı son bir yılda yüzde 42,7 artarken, gübre fiyatları da yükselişte. Elektrik ve yem fiyatlarında da artışlar görülüyor."

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

van zabze meyve üretici van haber