ÇALDIRAN KAYAK MERKEZİNE GİTMEDEN ÖNCE BU YAZIYISI OKUYUNUZ

TAKİP ET

Van'ın lezzetleri, tarihi ve kültürünün yanı sıra; kayak merkezleri ile de en iyisi olduğunu biliyor muydunuz?  O zaman haydi Çaldıran ilçesine gidelim.

Van Çaldıran ile Van arasında fazla mesafenin olmaması, bir sporcu için çok güzel artılardan biridir. Sabahın ya da akşamın havasını solmak için bile Çaldıran ilçesine giderek, zaman geçirebilirsiniz. Bizlerde Tubittum Basın Yayın Medya Grubu olarak, Çaldıran Belediyesi başkanı Şefik Ensari’nin misafiriydik. 

Sizlere haber dilinden ziyade, tatlı bir sohbet havasında anlatmak istiyorum. Neden mi? Çünkü en iyi öğrenmenin ve gezi yazısının yolu, iyi bir anlatım sunmaktır. 

– GEZİ YAZISI

BAŞTAN BAŞLIYORUZ.

Evden çıkarken biraz sıkı giyinmenizi tavsiye ederiz. Havalar şansımıza çok sıcaktı ama bu sizin için aynısı olmayabilir. Van’ın en soğuk ilçelerinden biri olduğunu ve arada havaların ani sıcaklık derecesinin değiştiğini de bilmenizi isteriz. Tabi şansımıza hava çok sıcaktı. Evden hazırlığınızı yaptınız ve eğlenmeye gitmeye hazırsınız. Araçların gidiş yerleri oldukça yakın ve şehrin her yerinde kalkması mümkün.  Aracınıza bindiniz ve yola koyuluyoruz. Önce karşınıza çok uzun yol çıkacak, işte o yol tam 100 kilometredir. Tabi sizler 100 kilometre gitmeyeceksiniz. Çünkü Erciş ilçesi 100 kilometredir. Siz aşağı yukarı yarısı kadar gidersiniz. Yola koyuldunuz. Etrafınızda muazzam manzara ve tertemiz oksijen. Tabi buna çok ihtiyacınız var. Neden mi? Van ya da diğer illerin zehirli havasını solmasını unutup, tertemiz bir havaya doğru yol alıyorsunuz. Çaldıran ilçesinin Rakımı 2,050 m (6.720 ft),tir. Arada kulaklarınız kapanabilir. O da sorun değil saniyeler içinde tekrar açılır. 

Yolar, dümdüz ve etrafınızda istemediğiniz kadar manzara bulacaksınız. Karşınıza bol bol yol tabelası çıkacak ama sakın yanlış yola geldik diye üzülmeyin! Bazı tabelalarda Çaldıran ilçesi yazılmamış, o da sorun değil. Gideceğiniz yeri gördüğünüzde kendiniz tekrar gitmek isteyeceksiniz. 

LAFI FAZA UZATMADAN ÇALDIRAN KAYAK MERKEZİNE DOĞRU İNİŞ

Çaldıran ilçesinden önce, Şelalesiyle meşhur Muradiye ilçesi var. Kayak yaptıktan sonra ihtiyacınız olacak yerlerden biri olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Çaldıran ilçesine giriş yaparak, merakla beklediğimiz yere gitmeye başlıyoruz. Merkezden ayrılan bir yoldan yukarı doğru yol alıyoruz. Yollar karlı ve manzara harika. Hava azıcık sıcak ve yüzde yirmi terleme garantisi. Güzel geçen yolculuğun ardından Türkiye’nin en iyi ve ödül alacak Çaldıran Termal Kayak Merkezine iniş yapıyoruz. 

Kafe, lavabo ve diğer ihtiyaçları gidermek için kurulan yerler ve en önemlisi de Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari’nin ülkeye örnek olacak termal kayak merkezi.

KAYMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ AMA KAYMA BİLMİYORUZ.

Kaymak için sabırsızlanıyoruz ama ne yazık ki kayma bilmiyoruz. Bunun için orada hazırda bulunan hocalar eşliğinde kendimden büyük ayakkabılar giyerek, kayak alanına gitmeye başladık. Hayatımızda ilk kez öğrenecektik ve hocalarımız, çok dikkatli ve sabırlı bir şekilde kayağın nasıl yapacağını öğretiyor ve buda bizi ayrıca mutlu etti. Düşe kalka, düşe kalka öğrendik ama bir o kadar da yorulduk. Zemin mükemmel ve alan oldukça geniş olduğu içinde ayrıca kayak severleri mutlu edeceğini düşünüyorum. Birkaç saat kaydıktan sonra kafe bölümüne giderek, Çaldıran Belediyesi Başkanı Şefik Ensari ile sohbet ettik.

VAN GAZETESİ – ÖZEL GEZİ YASIZI – HİKMETULLAH YETKİN – 0544 409 0328
 

van caldıran sevik ensari