Çinde sıfır vaka' politikasının protestoları devam ediyor

TAKİP ET

Çin'in Urumçi'de kentinde karantinadaki bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, hükümet güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

Şanghay'da, kalabalığın toplanmasını engellemek için şehir merkezi ve çevresine bariyerler yerleştirildi.

 

Sosyal medyada, protesto içeriklerine yönelik sansür uygulandığı belirtildi.Covid-19 salgınında 'edildiği Şanghay'da, şehir merkezi ve çevresine bariyerler yerleştirildi. Kalabalığın toplanmasını engellemek için konulan bariyerler ile Şanghay sokakları kapatıldı, polis devriyeleri artırıldı.Pazar günü akşam saatlerinde göstericiler ile polisin karşı karşıya geldiği, bir otobüs dolusu insanın gözaltına alındığın belirtildi. BBC, olayları takip eden bir muhabirinin güvenlik güçleri tarafından darp edildiğini ve gözaltına alındığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, BBC muhabirinin kendisini 'gazeteci olarak tanıtmadığını' ileri sürdü. Reuters ajansı da, bir muhabirinin kısa süreliğine gözaltına alındığını bildirdi.

PEKİN'DE 'MUM IŞIĞI' EYLEMİ


Covid-19 politikasına karşı eylemler, başkent Pekin'e de sıçradı. Dün gece Pekin'de düzenlenen protestoda göstericiler, hükümetin ve devlet medyasının yangındaki tutumunu eleştirdi. Nehir kenarında mum yakan ve çiçek bırakan kalabalık, ellerinde sansüre karşı bir protesto sembolü olan boş kağıtları kaldırarak "Özgürlük istiyoruz" sloganı attı.

 

HÜKÜMETTEN SOSYAL MEDYA SANSÜRÜ


Öte yandan, Pekin yönetiminin sosyal medyada protesto içeriklerine yönelik sansür uyguladığı belirtildi. Pekin ve Şanghay'da protestocuların bir araya geldiği "Liangma Nehri" ve "Urumçi Caddesi" gibi yer isimlerinin sansürlendiği kaydedildi. Twitter ve Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da da, eylem görüntülerinin kaldırıldığı aktarıldı.

 

'KARANTİNA NEDENİYLE EVİ TERK EDEMEDİK' DEMİŞLERDİ


Urumçi kentinde meydana gelen yangın, Çin genelinde Covid-19 tedbirlerine karşı artan huzursuzluğu tepkiye dönüştürdü. Tianşan ilçesindeki apartman kompleksinde 24 Kasım'da bir dairedeki elektrik kaçağından çıktığı sanılan yangında 10 kişi hayatını kaybetmiş, 9 kişi yaralanmıştı. Yangının çıktığı apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin metal bariyer ve engellerle çevrili komplekse giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar tepkileri büyütmüştü.

 

'SIFIR VAKA' POLİTİKASI NEDİR?


Covid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor. 

çin sansür protesto covid-19