Deprem Bölgesinde 7 Ayda 20 Bin İnsana Ulaştılar

TAKİP ET

Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında yaşanan yıkıcı depremin ardından Dünya Doktorları, zorlu koşullara rağmen 20 binden fazla kişiye ulaştı.

Depremin etkileri hala devam ederken, dernek insani yardımlarına devam ediyor ve yeni projelerle depremzedelere destek sağlamaya hazırlanıyor.

20 Bin Kişiye Yardım Etti

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunu ve Suriye'nin kuzeybatısını vuran şiddetli depremin ardından, Dünya Doktorları Derneği, yetersiz finansman koşullarına rağmen depremzedelere yardım elini uzatmaya devam ediyor. Dünya Doktorları Derneği Kurucu Başkanı Hakan Bilgin, deprem bölgesinde yedi ay içinde 20 binden fazla kişiye ulaşıldığını açıkladı ve derneklerinin Hatay'da sahaya inerek depreme müdahale eden ilk insani yardım kuruluşlarından biri olduğunu vurguladı.

Depremin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, depremden etkilenen insanların hala yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Dünya Doktorları, Türkiye'de sadece Richter ölçeğine göre 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin neden olduğu 25 bin artçı sarsıntı sonucu 156 bin 321 binanın zarar gördüğünü bildirdi. Dernek, depremzedelerin yeniden inşa ve sağlık hizmetleriyle desteklenmesinin önemine dikkat çekiyor.

Deprem bölgesindeki Dünya Doktorları doktorlarının sahada yürüttüğü çalışmalar büyük bir öneme sahip. Hakan Bilgin, depremin etkilerinin hala hissedildiğini ve uluslararası fonların azalmakta olduğunu belirterek, "Dünya Doktorları, zorluklara rağmen mobil sağlık birimleri ve güvenli alanları ile yedi ay içinde 20 bin kişinin sağlık hizmetlerine erişebilmesini sağladı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde 16 bin 28 tıbbi muayene gerçekleştirerek, hastaların yüzde 92'sine gerekli ilaçları sağladık" dedi.

Bilgin ayrıca, Dünya Doktorları'nın psikologlarının depremzedelere psikolojik sağlık ve psikososyal destek hizmetleri sunduğunu ve bu hizmetlerin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, deprem bölgesinde yaklaşık 25 bin doğum beklendiğinden, kadınların ve çocukların güvenliğini sağlamak amacıyla psikolojik ve jinekolojik hizmetlerin sunulduğu bir alanın oluşturulduğunu belirtti.

Dünya Doktorları Derneği, Hatay'da sahaya inerek depreme müdahale eden ilk insani yardım kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Bilgin, finansmanın azalması nedeniyle karşılaştıkları zorluklara rağmen yardımlarına devam ettiklerini söyledi. Bilgin, ayrıca Suriye'deki Afrin ve İdlib gibi depremden etkilenen bölgelerde de hizmet verdiklerini ve bir sahra hastanesi kurduklarını da belirtti.

Dünya Doktorları Derneği, depremin etkilediği çocukların travmalarını hafifletmek amacıyla 300 çocuğun eğitim göreceği bir okul açmayı planlıyor. Bilgin, "Depremin yarattığı yıkımın şahitliği yaparak büyüyen çocukların yaşayacağı travmanın en büyük endişemiz olduğunu söyledi. Dünya Doktorları ekibi, kadın ve çocuk dostu güvenli alanda depremzede çocuklarla sanat odaklı psikososyal destek çalışmaları yürütüyor. Psikologlarımız, çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye çalışırken içe dönük çocukları cesaretlendirmeyi ve özgüvenlerini artırmayı hedefliyor. Şimdiye kadar bölgedeki 1236 çocuğa psikososyal destek hizmeti sağlandı" dedi.

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

dünya doktorlar depremzede hatay van haber van haberleri