Deprem Uzmanı Uyardı: 7.9 Şiddetinde deprem bekleniyor

TAKİP ET

Japon Mimar Moriwaki, Marmara Bölgesi'ni sallayacak olası bir depreme karşı İstanbul'u hazır olmaya çağırıyor.

Zemin yumuşaklığından kentsel dönüşüm aciliyetine, Türkiye'nin deprem gerçeğini vurgulayan uzman, "Türkiye, depremlerde dünya sıralamasında 3. sırada!" diyor."Japon Deprem Uzmanı Türkiye’de Deprem Riskini Değerlendirdi.

Eskişehir’de KYK Yapı Kimyasalları tarafından düzenlenen "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık” eğitiminde konuşan Japon Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgelerini sıralayarak, özellikle İstanbul için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

KYK Yapı Kimyasalları’nın “Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz” sloganıyla hayata geçirdiği projenin bir parçası olarak, Moriwaki’nin mobil eğitim tırı "Kaşif" ile verdiği deprem eğitimleri Eskişehir’de sona erdi. Daha önce 12 şehirde düzenlenen seminerlerde Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çeken Moriwaki, yapı güçlendirmesi ve depreme ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Marmara Bölgesi’nde, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yüksek bir deprem riski bulunduğunu belirten Moriwaki, Marmara'da 7,9 şiddetinde bir depremin olma ihtimalini vurguladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bulunan 6-7 fay hattının kırılması durumunda, bu depremin gerçekleşebileceğini ifade etti.

Özellikle İstanbul'da zeminin yumuşak olduğu bölgelerde acil kentsel dönüşüm ihtiyacının olduğunu belirten Moriwaki, eski Atatürk Havaalanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar, ve Büyükçekmece gibi alanlarda bu dönüşümün öncelikli olarak yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki deprem riskini anlamak ve bu konuda bilgi sahibi olmak önemli olduğunu vurgulayan Moriwaki, "Türkiye aslında çok kötü durumda" dedi.

Eskişehir için de deprem riskinin sıfır olmadığını hatırlatan Moriwaki, fay hattının uzun süredir kırılmadığını ancak bu durumun riskin olmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Türkiye'nin depremlerde dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldığını ve bu nedenle her zaman hazır olunması gerektiğini vurguladı.

Moriwaki, Türkiye'deki depremlerin domino etkisi gösterdiğini ifade ederek, önceki yıllarda yaşanan depremlerin belli bölgelerde diğer fay hatlarını etkilediğini söyledi. 2020'deki Elazığ depreminin ardından İzmir'de olan depremin Manisa ve Muğla fay hatlarını etkilediğini belirtti ve gelecek yıllarda benzer durumların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

 

Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber

 

deprem eskişehir fay hatları vanhaber