Dicle,'Van'da her makine alan dükkan açıyor'

TAKİP ET

Van'daki küçük esnaftan biri olan terzi Ali İhsan Dicle:'Çok küçükken terziliğe başladım. Bu mesleği 3-5 sene sonra altın ile arasan bulamazsın.'dedi.

Van'da yıllarını terziliğe adamış Ali İhsan Dicle, terziliği ve mesleğinde yaşanan sıkıntıları Van Gazetesi Habere aktardı.

Ali İhsan Dicle: "Bu meslek üzerinden İstanbul’da ve İzmir’de çok çalıştım. Bilhassa Yahudilerin yanında çok çalıştım ve bu mesleği öğrendim. Artık yaşlandığım için bu mesleğin sonuna geldiğimi hissediyorum. Öyle bir zaman gelecek ki bu mesleği çok arayacaklar. Bana göre her makine alan bu mesleği yapamaz.

 Adam bir makine alıyor, dükkân açıyor ve iş sahibi oluyor bu öyle olmamalı. Biz eskiden iliğinden tut düğmesine kadar, elbisesinden tut eteğine kadar hepsini dikerdik. Ondan sonra dükkân açardık. Birisi geldiğinde başka terzilere göndermezdik. Şimdi gidiyorsun hep paça yapıyorlar başka bir şey yok.  

Çok eski bir makinem vardı. Ustalarımdan almıştım. Sesi o kadar çıkıyordu ki böyle sesine bütün millet rahatsız olurdu. Her gün bozuluyordu tamirci yok. Bu yüzden İstanbul’a gidip tamirciliği öğrendim. Burada terzilik dışında makine tamirciliği de yapıyorum.”

“EN BÜYÜK ZAMLARI TÜCCARLAR YAPIYOR”

Ben emekliyim, zaman geçsin diye bu işi yapıyorum. Bir tek makine çalıştıran bir insan ismimizi kötülüyor. Paça yapacak ya da pantolon daraltacak bilmiyor.  Bu mesleği 3-5 sene sonra altın ile arasan bulamazsın. Bu mesleğin her şeyini öğrendikten sonra dükkân açabilirsiniz. Öyle paça kısaltmak ile pantolon daraltmakla olmuyor.”

Ali İhsan Dicle daha sonra esnaf ile ilgili birkaç şeye değindi; “Esnaf pandemi döneminde bayağı zorlandı. Esnaflar bir sene dükkânlarını açamadılar. Tezgâhları yeni yeni oturuyor. Yalnız her şey % 200 pahalandı. Bu pahalılık fabrikadan mı geliyor başka bir yerden mi bilmiyoruz. En büyük zamları tüccarlar yapıyor. Devlet onların maaşlarına 10 TL zam yapıyorsa onlar 100 TL yapıyor.”dedi.

Van Gazetesi - Özel Haber - SEVDA UZUNYOL - SUZAN ÖNER
 

Ali İhsan Dicle van