Doç. Dr. Sünnetçioğlu Gribe Karşı,  Aşı Önerisinde Bulundu

TAKİP ET

Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtilerle ağır bir grip şikayetleri gözlenmekteydi; Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından gerek Sağlık Bakanlığı gerek Valiliğimiz kanalıyla açıklamada bulunmuştuk.

Doç. Dr. Sünnetçioğlu Gribe Karşı,  Aşı Önerisinde Bulundu
 
Van İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakan gribe karşı uyararak grip aşısı önerisinde bulundu.

Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtilerle ağır bir grip şikayetleri gözlenmekteydi; Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından gerek Sağlık Bakanlığı gerek Valiliğimiz kanalıyla açıklamada bulunmuştuk.

Sağlık hizmetlerinin temel amacı, bireylerin sağlığını korumak ve hastalıkları engellemektir. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde en önemli halk sağlığı uygulamalarından biri aşılamadır. Grip mevsimine girilmiş olması nedeniyle önlem alması gerektiği yönünde açıklamalarımız oldu.
Grip enfeksiyonu her mevsimde ortaya çıkabilir, bununla birlikte grip enfeksiyonlarının çoğu ekim- mayıs ayları arasında oluşur. Son yıllarda grip enfeksiyonlarının önemli bir kısmı Ocak ve şubat aylarında ortaya çıkmıştır.

Grip İnfluenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Grip aşısı inaktif; yani ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır. Bu seneki grip aşısında Influenza A (H1N1), Influenza A (H3N2) ve İnfluenza B Grubu bulunmaktadır.

Grip aşısı, kış aylarının başlangıcında kuzey yarım kürede yaşayan insanlara yapılır. Bu genelde eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Ayrıca mart, nisan ayında ikinci salgın dönemi olabileceğinden bu dönemde yaptırmayanlara kış aylarında da aşı yapılabilir."bu aşıyı gerek aile hekimlerinde gerek eczanelerde temin edebilirler.

Özellikle Risk Grubunda Olanlar İçin Aşılama Önemlidir.

Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.
Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar
Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)
Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları
6 ay – 5 yaş arası çocuklar (Özellikle 6 ay – 2 yaş arası çocuklar)
Hamile kadınlar (hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısı yapılabilir)
Emziren anneler (bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca yoktur)
6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımları ile ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırmasını öneriyor.
Kimler Grip Aşısı Olmamalıdır?

6 aydan küçük bebekler

Şiddetli Yumurta alerjisi olan kişiler

Geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan  kişiler

İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler

Ateşli orta- ağır hastalığı olan kişilerAşılama zayıflatılmış virüs ya da bakterilerin ya da bunların antijenik parçalarının vücuda verilerek bağışıklık elde edilmesidir. Bu sayede morbiditesi ve mortalitesi yüksek olan bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ya da zarar verme oranının azaltılması amaçlanır; Aşı hem bireysel bağışıklanmayı, hem de aşılanmamış kişilerin, aşılanan kişiler nedeniyle, hastalık etkeni ile temaslarının azalmasını ve böylelikle toplumda o hastalığın görülme hızının azalmasını sağlar.
Doç.Dr. Sünnetçioğlu, Van'da şu an için bir grip salgını bulunmadığının, "Hastalık mevsimsel seyrini sürdürmektedir. Bu konuda vatandaşlarımızdan, gerek Bakanlığımızın gerekse İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizlerin yapmış olduğu uyarılara itibar etmeleri gerektiğini belirtiyoruz. Her sene kış aylarında yaşanıyor. Olağanüstü bir durum yok dedi.

AVN AGZETESİ / ÖZEL
 
 

doç. dr. sünnetçioğlu gribe karşı aşı Önerisinde bulundu Özellikle risk grubunda olanlar İçin aşılama Önemlidir. grip aşısı kış ayları influenza a (h1n1) influenza a (h3n2) van İl sağlık müdürü doç.dr. mahmut sünnetçioğlu vatandaşları enfeksiyon hastalıkl