Dr. Ozan Balcı, Sahil Yolunda incelemelerde bulundu

TAKİP ET

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Sahil Yolunda incelemelerde bulundu.

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölünü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl önce İskele sahilinde başlatılan balçık ve dip çamuru temizlik çalışmaları sürüyor.  Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda aylardır titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 260 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Çalışmaların yapıldığı alana giden Vali Dr. Ozan Balcı alanı gezerek yapılan çalışmalar hakkında Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel ve daire başkanından bilgi aldı. 

Dip çamuru temizliğinin Van Gölü için hayati önem taşıdığını belirten Vali Dr. Ozan Balcı “ Bugün 5 Haziran Dünya Çevre günü. Büyükşehir Belediyemizin Van gölü etrafında yaptığı temizliğe de dikkat çekmek için buradayız.  Memleketi, milleti sevmek sadece insanı sevmek değildir. Memleketi sevmek dağları ile taşları ile ovalarıyla, ırmakları ve gölleri ile sevmektir. Memleketi sevmek börtüsüyle, böceğiyle kurduyla kuşuyla toprağıyla sevmektir. Bu anlamda Van Gölü sadece Van'ın değil Türkiye'nin değil Dünyanın en önemli miraslarından biridir. Bunu korumak gelecek kuşaklara da daha güzel bir Van gölü bırakmak bizim için elzemdir. Van gölü sadece güzellik değil, ekonomi, kültür ve turizmine de katkı sunan bir değerdir. Cumhurbaşkanımız da Van Gölüne önem veriyor. Koruma işi de Sayın Emine Erdoğan hanımefendi himayesinde. Ayrıca Çevre Bakanlığımızda çok büyük destek veriyor, fon da sağladılar. Şuanda da çalışmalar devam ediyor. Şuana kadar 260 bin metre küp çamur çıkartıldı. Metre küpün önemi yok. Korumak kollamak temizliğine dikkat etmek gerekli bütün imkânları kullanmak bizlerin boynunun borcudur” dedi. 

TÜM BELEDİYELER OLARAK BÜYÜK BİR REHABİLİTASYON MERKEZİ KURACAĞIZ

Çevrede yaşayan tüm canlılara sahip çıkılması gerektiğini belirten Vali Dr. Ozan Balcı “ Çevrenin kesinlikle korunması gerektiğini düşünen bir idareciyim. Mahlukata da şefkat etmek gerekiyor. Sadece insana hizmet etmek yetmez, doğayı, doğadaki canlıları da korumalıyız. İnşallah önümüzdeki ki günlerde sahipsiz hayvanlar birliği kuracağız. Gerek yabani hayvanlar gerekse de evcil hayvanların korunmasını da önemsiyoruz. Hem kanatlı hem tırnaklı sahipsiz hayvanlar için tüm belediyelerin ortak olduğu bağımsız bir yönetiminin olduğu Türkiye'de örnek bir model olan Bakım ve Rehabilitasyon merkezi kuracağız. Böylece memleketi milleti sevdiğimizi icraatla de göstereceğiz” dedi. 

Programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ve daire başkanları katıldı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Sahil Yolunda incelemelerde bulundu.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 'Sahil Yolu Projesinde çalışmalar devam ediyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı beraberinde Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel, devam eden çalışmaları inceledi.

Tuşba İlçesi İskele Mahallesi Yaşar Kemal parkı ve Edremit ilçesin de İpekyolu Caddesine bağlayacak sahil yolunda yürütülen çalışmaları denetleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Sahil yolu projesi ile Vanlının Van denizi ile buluşmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Vali Dr. Ozan Balcı, “Temmuz ayı sonunda yolun dolgularını bitirip, eylül ayında da sathi kaplamasını bitirmeyi planlıyoruz. Bu yol bize alternatif bir güzergah oluşturacak. İpekyol'undaki trafik yoğunluğunu alacak, vatandaşımızın denize yaklaşmasını, sırtını denize dönmüş olan Van'ın denizle buluşmasını sağlayacak. Proje detayında çocukların, kadınların, gençlerin ve yaşlıların dinleneceği rekreasyon alanları da planlıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bir süre alanda incelemelerde bulunan Balcı ve beraberindekiler daha sonra buradan ayrıldı.

DALGIÇLAR ÇEVRE GÜNÜNDE VAN GÖLÜNDE DİP TEMİZLİĞİ YAPTI


Van Büyükşehir Belediyesi ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ etkinlikleri kapsamında Akdamar Adasında dalgıçlarla dip temizliği yaptı. 

Çevre farkındalığını artırmak ve vatandaşları bu konuda daha fazla bilinçlendirmek için çalışan Van Büyükşehir Belediyesi, çevre farkındalığı etkinliği düzenledi. Akdamar Adası’nda gerçekleştirilen etkinlikte Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ve Kurtarma ekipleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Van Dalış Okulu ‘Van Diving’ üyelerinden oluşan dalgıçlar Van Gölünde dip temizliği yaptı. 
Gölde çıkarılan araç lastiği, ambalaj, pet ve cam şişe gibi atıklar Akdamar’da sergilenerek, Su altı Fotoğraf Sanatçısı Tahsin Ceylan tarafından da görüntülendi. 
Etkinliğe katılan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, çevre farkındalığını artırmak ve vatandaşları bu noktada dada fazla bilinçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Genel Sekreter Çelikel, “ 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Sayın Valimizle birlikte hem karadan hem de dip çamur temizliği ile ilgili yapılan çalışmaları inceledik. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Büyükşehir Belediyemizin İtfaiye Su Altı Arama ve Kurtarma ekipleri ve Van’daki dalış okulumuz ‘Van Diving’ ile birlikte çevre farkındalığı artırmak ve bunu insanlarımıza yansıtmak adına Akdamar Adamızda suyun altındaki çöpleri çıkarttık. İstiyoruz ki hem buraya gelen misafirlerimiz, hem de vatandaşlarımız bu hassasiyeti bizlerle paylaşsın. Göle attığımız hiçbir çöpü göl öğütmüyor. Ya da yok etmiyor olduğu gibi gölün doğal hayatını kirletiyor ve ekosistemine zarar veriyor. 5 Haziran Dünya çevre gününde göstermiş olduğumuz bu gayrete tüm hemşehrilerimize de ortak olmasını istiyoruz” dedi. 

Yapılan etkinliğin ardından Su altı Fotoğraf Sanatçısı Tahsin Ceylan, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Su Altı Arama ve Kurtarma ekiplerini su içerinde de de görüntüledi. 
Etkinlik çekilen fotoğraflarla sona erdi.


Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, "Vanlılar misafirlerini misafir etmez, kalpleriyle yürekleriyle ağırlarlar" dedi. 

Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunun 8 yıl önce 51 bin 793 kişinin katılımıyla kırıldığı Van'da Büyükşehir Belediyesi "Dünya Kahvaltı Günü" etkinliği düzenledi.

Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından tarihi Van evleri önünde düzenlenen etkinliğe katılanlar, yaylalarda yetişen bitkilerle yapılan otlu peynir, un, tereyağı ve yumurta karışımıyla hazırlanan "murtuğa", kavut, kavurmalı yumurta, cacık, süt kaymağı ve kara kovan balı gibi ürünlerin bulunduğu sofralarda kahvaltı yaptı.

Etkinliğe katılan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı yaptığı açıklamada, Van'ın doğası, tarihi ve kültürüyle Türkiye'nin incisi olduğunu söyledi.

Kentin bünyesinde büyük bir potansiyel ve zenginlik barındırdığını belirten Balcı, şunları kaydetti:

“Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, çalışkan insanları ile Van Türkiye'nin incisidir. Türkiye için bir kıymettir değerdir. Yıllardan getirdiği büyük birikim ile ülkemizin önemli bir şehridir. Büyük bir potansiyel ve zenginlik barındırmaktadır. Kahvaltı da bu zenginliğin bir yansımasıdır. Kahvaltı dediğimiz insan aklının emeğinin insanın hayatını yaşamasın bir yansımasıdır. Dolaysıyla kahvaltı bir kültürel üründür. Kahvaltı için elde edilen ürünlerde bir alın teri de vardır. Emek vardır. Yüzlerce yıllık birikim vardır. Doğadan tabiattan elde ettiği ürünler vardır. Bu Mükemmel bir anlayıştır. Dolayısıyla Van kahvaltısı önemli bir kültürel unsurdur” dedi. 

EL ELE VERİP VAN’A DAĞER KAZANDIRACAĞIZ

Van taşıdığı potansiyel ile büyük bir zenginlik barındırdığını belirten Vali Balcı “Uzlaşma ve kaynaşma içerisinde hep birlikte el ele vererek eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan spora, insana hayata ve yaşama dahil olan her şeye değer kazandıracağız. Değer üretenleri de değerli kılacağız. Bu bir hizmet yarışıdır taş üstüne taş tuğla üstüne tuğla koymak için çalışacağız. 1 milyon 200 bin Vanlı hemşerimiz ile bu bayrağı daha yükseğe koymaya çalışacağız. Amacımız insanların hayatlarını kolaylaştırmaktır. Dünyada iki tür Kahvaltı vardır deniliyor. Biri pazar kahvaltısı diğeri de Van kahvaltısı. Tüm misafirlerimizi sadece Van kahvaltısı için değil, Van'ın güzelliklerini, zenginliklerini ve bu zenginlikleri taşıyan Vanlı hemşerilerimizin misafirperverliğine davet ediyorum. Vanlı hemşerilerimiz misafirlerini misafir etmez, ağırlarlar. Kalpleriyle yürekleriyle ağırlarlar. Misafirlerimizin gezdiklerinde gördüklerinde büyük mutluluk duyacaklarını inanıyorum. Akıllarında, gönüllerinde güzel izler bırakarak ayrılacaklardır. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Van TSO Başkanı Necdet Takva da 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla düzenlenen etkinliğin en kalabalık katılımlı kahvaltı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na kaydedilmesi üzerine 2020'den bu yana haziran ayının ilk pazarının "Dünya Kahvaltı Günü" olarak kutlanmaya başlandığını anlattı.

Etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uludağ ve kurum müdürleri de katıldı

 

Ozan Balcı Van Büyükşehir Belediyesi Sahil Yolu Dünya Kahvaltı Günü