Dünya Artrit Günü: Eklem Sağlığını Koruma Zamanı Geldi

TAKİP ET

Artrit, milyonlarca kişinin yaşamını etkiliyor.

Bu Dünya Artrit Günü'nde eklem sağlığınızı koruma adımlarını öğrenin ve farkındalık yaratmaya katkıda bulunun.

Artrit, eklem ağrısı ve hastalıklarını içeren, dünya genelinde yüz milyonlarca insanı etkileyen bir sağlık sorunudur. Her yaşta görülebilen bu hastalık, ağrı, şişlik ve sertlik gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir hatta yaşam süresini kısaltabilir. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, dünya genelinde 350 milyon insanın artrit ile mücadele ettiği tahmin edilmektedir. Bu büyük sağlık sorununa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim "Dünya Artrit Günü" olarak kutlanmaktadır.

Artritin Yüzleri ve Türleri:


Artritin en yaygın iki türü, osteoartrit ve romatoid artrittir. Bu hastalık, eklem ağrısı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlarla kendini gösterir. Özellikle osteoartrit, dünya genelindeki engellilik nedenleri arasında on birinci sırayı almıştır.

Türkiye'de Durum:


2022 Türkiye Sağlık Araştırması Raporu'na göre, Türkiye'de 15 yaş üzeri bireylerin %8'i sağlık sorunları yaşarken, bu sorunların %8'lik dilimi osteoartrite aittir. Özellikle kadın hastalar, erkeklere kıyasla iki kat daha fazla osteoartrit sorunuyla karşı karşıyadır.

Risk Faktörleri ve Önlemler:


Osteoartrit, yaşlılıkla ilişkilendirilse de aşırı kilo, spor yaralanmaları, kas zayıflığı, eklem aşırı yüklenmesi ve yanlış beslenme gibi değiştirilebilir risk faktörleri de etkilidir. Osteoartritin en çok etkilediği bölgeler diz, el, kalça, boyun ve bel omurgasıdır. Hastalığın tanısı klinik ve radyolojik incelemelerle konulurken, tedavi semptomların hafifletilmesi, engelliliğin önlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefler.

Sağlık Bakanlığı'nın Çalışmaları:


Türkiye Sağlık Bakanlığı, "Türkiye Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2021-2026)" ile artritin etkileri ve nedenleri hakkında farkındalık yaratmayı, erken teşhis, uygun tedavi, takip ve rehabilitasyon çalışmalarını teşvik etmeyi hedeflemektedir.

Öneriler:
Artrit riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için şunları yapabilirsiniz:

Eklem dostu aktiviteleri hayatınıza ekleyin, fiziksel olarak aktif olun.
İdeal kilonuzu koruyarak eklem yükünü hafifletin.
Antiinflamatuar gıdaları içeren dengeli bir beslenmeyi tercih edin


Sigara ve alkolden kaçının.

Dünya Artrit Günü, artritin olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve hastalıkla mücadelede farkındalık yaratmak için bir fırsattır. Artrit, yaşam kalitesini etkileyebilecek bir sağlık sorunudur, ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile yönetilebilir. Bu özel günde, artrit konusundaki farkındalığı artırarak kendi sağlığınızı ve toplumun sağlığını korumak için bir adım atabilirsiniz.

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

Artrit sağlık dünya yaşam van haber van haberleri