Dünya bu görüntülerin şokunda

TAKİP ET

Son dakika : Myanmar ordusunun askerleri sosyal medyada göz göre göre "gördüğüm herkesi vuracağım" uyarısı yapıyor.

Ülkede 6 Şubat'tan beri halk sokaklarda, yaşanan korkunç olayları tüm dünya dehşete kapılarak izliyor. Sokaklar kan gölüne dönerken, art arda ortaya çıkan yeni görüntüler tüyler ürperten nitelikte.
Hem sokakta vurulan bir sivilin videosu hem de sağlık ekibinin polis tarafından vahşice dövülmesinin görüntüleri ortaya çıktı. Tüyler ürperten görüntüler, BM özel elçisi tarafından kınandı.
Vurulan kişi kısa süre sonra başını kaldırdıktan sonra, bölgenin kontrolünü ele geçiren güvenlik güçlerinden iki asker, yaralı adamı kollarından tutarak yerde sürüklemeye başlıyor. BM'nin Myanmar elçisi Christine Schraner Burgener, "Bir protestocu polis tarafından götürüldü ve onu çok yakından, belki sadece bir metre mesafeden vurdular. Tutuklamaya direnmemişti ve görünüşe göre sokak ortasında öldü" dedi.

BİRLİK ÇAĞRISI 

Burgener, şimdiye kadar yaklaşık 1200 kişinin gözaltına alındığını, uluslararası topluma, birlik olma ve Myanmar'daki darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı. 

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koydu. 1 Şubat darbesinden bu yana 50'den fazla sivil hayatını kaybetti. Bunlardan 38'i Çarşamba günkü çatışmaların en kanlı gününde hayatını kaybetti.
Çin ve Rusya'nın, Myanmar'daki darbe ve sonrasında yaşananların Myanmar'ın iç meselesi olduğu argümanına ilişkin değerlendirmede bulunan Burgener, "Bu bir iç mesele değil ve bölgedeki istikrarı etkiliyor. Çin ve Rusya'nın bu konuda birlik olunmasının önemini anlamasını umuyorum." dedi.

"LANET SURATINA ATEŞ EDECEĞİM" 

Dijital haklar grubu Myanmar ICT for Development, protestocuları daha fazla şiddetle tehdit eden 800'den fazla asker yanlısı video bulduğunu açıkladı. Bir videoda, askeri kıyafetler giymiş bir adam, kameraya saldırı tüfeği doğrultuyor ve protestoculara hitaben, "Senin lanet suratlarına ateş edeceğim ve gerçek mermiler kullanıyorum." diyor.Tehdit bununla da sınırlı kalmıyor. 

Aynı adam, "Bu gece bütün şehirde devriye gezeceğim ve kimi görürsem vuracağım. Şehit olmak istiyorsan dileğini yerine getireceğim" diyor.Facebook, Myanmar'ın ordusuyla bağlantılı tüm sayfaları yasaklarken, TikTok da şiddete teşvik eden veya yanlış bilgi yayan tüm içeriği derhal kaldıracağına söz verdi.
 

dünya görüntü kan gölü : myanmar ordusu van haber van haberleri son dakika haber van gazetesi