Dünya'nın beklediği Fed faiz kararını açıklandı

TAKİP ET

Dünya'nın beklediği Fed faiz kararını açıklandı. İşte detaylar...

Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi sabit tutulurken, karar metninde faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi. Karar metninde varlık alım operasyonunun Mart başında tamamlanacağı açıklandı.

 

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin sabit tutulacağı yönündeydi.

Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Metinde yüzde 2'yi aşan enflasyon ve güçlü istihdam piyasasıyla birlikte Federal Açık Piyasa Komitesi'nin faizleri yakında artırmaya başlamasının uygun olacağını öngördüğü belirtildi.

Karar metninde varlık alım operasyonunun da Mart ayı başında tamamlanacağı duyuruldu.

Karar oybirliği ile alındı.


Ülkede son gelen veriler enflasyonun geçici olduğu yönündeki söylemin değişmesine yol açmıştı.

Fed Başkanı Powell iki hafta önceki konuşmasında enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacaklarını belirtmiş, ancak “Şu an bulunduğumuz yerden normale giden uzun bir yol var” ifadelerini kullanmıştı.

ABD'de son açıklanan verilere göre yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedilmişti.
Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.
Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 artmıştı.
Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 yükselmişti.

Fed faiz kararı duyuruldu. Dünyanın merakla beklediği ABD Merkez Bankası Fed faiz kararı ve açıklaması belli oldu. Ocak 2022 Fed toplantısı 2 gün sürdü. Fed faizlerde değişikliğe gitmeyerek, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Analistler bugün sona eren Fed toplantısı ve faiz kararı sonrasında Başkan Jerome Powell'dan gelecek faiz açıklaması için, 'Gelecek dönemin para politikasının şifresi' olacak yorumunda bulundu. Öte yandan Fed faiz kararı öncesi küresel piyasalarda toparlanma görülürken, yurt içinde Borsa İstanbul küresel piyasalardan pozitif ayrışarak yükselişini ikinci güne taşıdı. Milyonların merak ettiği, 'Fed faiz kararı açıklandı mı, Fed toplantısı, ne zaman saat kaçta sonuçlanacak?' soruları yanıt bulurken, piyasalarda gözler Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararı ve varlık alım politikası için yapacağı son dakika açıklamaya çevrildi.


Kaynak: Bloomberg HT

FED kararı fed Amerikan Merkez Bankası