Dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini Van Gölünde bulundu

TAKİP ET

Mineralce zengin sular binlerce yılda birer sanat eseri gibi yükseltiyor Van Gölündeki mikrobiyalitler. Su altının peri bacaları zamanla kol kola girerek Van gölü sularına dikey imzasını atıyor.

Hatta öyle şekil almış vaziyetleri var ki, baktığınız zaman çiçek açmış taşlar zannedersiniz. Çiçek açmış lahana yaprakları gibi katman katman olmuş bazıları. Bazıları ise büyük bir kent meydanına girmiş havası oluşturuyor. Sizde adeta gökdelenlerin arasında dolaşıyormuş hissi oluşturuyor.

Van Gölünde 4 ila 30 metre derinlikler arasında tespit edilen mikrobiyalitler, dünya tarihinde bilinen eski örnekler olduğu için bu nedenle devasa boyutlarda oluşmuşlar. 30 hatta 40 metre olanlar var. Tesadüfen bulunan bu parça, sadece bir başlangıç olur. Sonrasında yapılan çalışmalar ve son yıllarda yapılan dalışlarla tespit edilen yeni alanlar dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini Van Gölünde olduğunu gösterir. Bu yapılarla ilgili daha da inanılmaz özellikler var. Van Gölünün derinliklerinde görülen bu sıra dışı yapılara karada da rastlayabiliyorsunuz. Üstelik bugün ki göl seviyesinin 60 metre üstünde.

Bulanık suların zamanla yükselip alçalan seviyesi yukarı denizin derinliklerinde bir başka sırrı daha barındırıyor. Adilcevaz kalesi ilçe merkezinin batısında doğal bir tepe üzerine kurulmuş kale ve yapılar, göle hakim bir noktaya konulmuş yapılar, zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalmış yapıların özelikleri Bizans ve Osmanlı döneminde aktif olarak kullanıldığına işaret ediyor. 

Su altında 4 metre yükseklikte duvarlar özgün ve özenle yapıldıkları anlaşılıyor. Bir duvarın hemen kenarında merdiven basamaklarına benzer bir yapı var. Bu taşlardan birinin üzerine kazınarak yapılmış bir çizim duruyor. Bu çizim bir canlının tasviri gibi duruyor. Zamanın yıpratıcı etkisi nedeniyle kesin bir şey söylemek zor. Tuzlu ve sodalı bir yapıya sahip olan gölde, bazı kesimlerde yoğun tatlı su girişleri var. Bu alanlarda tatlı su canlılarına rastlayabiliyoruz. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER DERLEMESİ - 0544 409 03 28
 

mikrobiyalitler van dünya minarelce van gölü güncel