Dünyayı saran koronadan hiç can kaybı olmayan ülkelerde var

TAKİP ET

Dünyayı saran yeni tip korona virüs dünyayı esir almaya devam ederken hiç can kaybı vaka olmayan ülkelerde dikkatimizi çekti

Bu ülkeler arasında, 97 milyon nüfuslu Vietnam öne çıkıyor. Güney Asya ülkesinde şimdiye kadar yalnızca 372 vaka belirlendi, hiç kimse koronavirüten ölmedi. 
Vietnam'ın yanı sıra 45 milyon insanın yaşadığı Uganda da şimdiye kadar hiçbir can kaybı rapor etmedi. Afrika ülkesinde 1025 insan koronavirüse yakalandı. Bir diğer göze çarpan ülke, Vietnam'ın batı komşusu Kamboçya. 16 milyon nüfuslu Kamboçya'da da 156 teşhis konuldu, can kaybı gerçekleşmedi.
 Kamboçya'nın komşusu 7 milyon nüfuslu Laos'ta da benzer bir tablo var. Güney Asya ülkesinde yalnızca 19 koronavirüs vakası kayıtlara geçti. 

Pasifik Okyanusu'ndaki adalar ülkesi Papua Yeni Gine de hiçbir ölümün görülmedi yerlerden. Yaklaşık 9 milyon insanın yaşadığı Papua Yeni Gine'de 11 test pozitif sonuç verdi. Eritre, Moğolistan, Faroe Adaları, Şeyseller, Fiji, Doğu Timor, Grönland, Yeni Kaledonya gibi ülkeler de yine koronavirüs salgınının can almadığı yerler arasında. 10 ve altında can kaybının görüldüğü ülkeler listesinde ise Jamaika, Ürdün, Mozambik, Tayvan, Myanmar, Ruanda, Gambia, İzlanda, Lesotho, Burundi var. Peki bu ülkelerin sırrı ne, neden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından övülüyorlar. Çin'le uzun bir sınırı olan Vietnam, kısa sürede dünya medyasının ilgisini çekti. BBC, Nisan ayında yaptığı bir haberde Vietnam'ın hızlı bir şekilde Çin sınırını kapattığını vurguladı, Şubat ortasından itibaren Çin'den gelen herkesin 14 günlük karantinaya alındığını aktardı. BBC, zorunlu karantinanın çok katı şekilde uygulandığını, polisin bazı mahallelerde kimsenin sokağa çıkmasına izin vermediğini bildirdi.

 30 Mayıs tarihinde ise bu kez CNN International Vietnam'ın başarısını manşete taşıdı. CNN, diğer bölge ülkelerine göre çok daha az gelişmiş bir sağlık sistemine sahip, düşük- orta gelirli.Vietnam'ın başarısının daha da dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı. Dünya Bankası'na göre, ülkede her 10 bin kişiye sadece 8 doktor düşüyor.

    Üç hafta süren ülke çapındaki karantinanın ardından Vietnam, Nisan ayı sonlarında sosyal mesafe kurallarını kaldırdı. 40 günden fazla hiçbir Covid-19 vakası bildirilmedi, sonraki yaklaşık 1,5 ayda yalnızca 50 vaka kayıtlara geçti.
Vietnam'ın resmi rakamları gerçek olamayacak kadar iyi görünebilir. Ancak, Vietnam hükümeti tarafından Covid-19 hastalarını tedavi etmek için belirlenen ana hastanelerden birinde çalışan bulaşıcı hastalık doktoru olan Guy Thwaites, sayıların gerçeklerle örtüştüğünü aktardı. Ho Chi Minh Şehrindeki Oxford Üniversitesi Klinik Araştırma Birimi'ni de yöneten Thwaites, "Her gün koğuşlara gidiyorum, vakaları biliyorum, ölüm olmadığını gözlerimle gördüm. Eğer bildirilmemiş bir vaka veya kontrolsüz topluluk bulaşması bunu çok rahat anlayablirdik. Ancak bu hiç olmadı” ifadelerini kullandı. Öyleyse Vietnam küresel eğilimi nasıl yakaladı ve corona virüs salgınından büyük ölçüde kaçmayı nasıl başardı? Halk sağlığı uzmanlarına göre cevap, hükümetin erkenden katı önlemler alması, titiz temas takibi ve karantinaya alma ile etkili kamu iletişiminden kaynaklandı. Vietnam, ülkede ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 23 Ocak’tan haftalar önce koronavirüs salgını için hazırlanmaya başladı. O zamanlar, Çin makamları ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün insandan insana bulaştığına dair 'açık bir kanıt' bulunmadığını ileri sürmüşlerdi. Ancak Vietnam bunun doğru olmadığını anladı. 1 Şubat'ta Vietnam, ülke çapında kaydedilmiş altı vaka nedeniyle ulusal acil durum ilan etti. Vietnam ve Çin arasındaki tüm uçuşlar durduruldu, ardından ertesi gün Çin vatandaşlarına verilen vize askıya alındı. Mart sonunda ise tüm yabancıların Vietnam'a girişi yasaklandı.

VANGAZETESİ





 

korona virüs covid 19 vietnam brezilya abd ölü vaka vangazetesi dünya sağlık örgütü ( dsö