Emeklinin yüzü gülecek mi? Yeni zam düzenlemesi geliyor mu?

TAKİP ET

Emekliye zam düzenlemesinde gözler toplu sözleşme zammı için hakem heyetinin vereceği karara çevrildi.

Karar, emekli maaşı zammına da referans olacak. Öte yandan emeklilere yüzde 4'lük bir ek ödeme de gündemde. Peki zam düzenlemesi nasıl olacak, kim ne kadar alacak, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Masaya yatırılan formüllerle maaş ödemeleri kuruşu kuruşuna hesaplandı. İşte ek zam ve ek ödemeli maaş tablosu...

Emekliye zam düzenlemesi için milyonlar nefesini tuttu. Toplu sözleşme için hakem heyetinin vereceği kararla emekli maaşlarına yapılacak düzenlemenin detayları da belli olacak. Emeklilere ayrıca yüzde 4'lük bir ek ödeme söz konusu. Emekliye zam düzenlemesi nasıl olacak? İşte ek zam ve ek ödemeli kuruşu kuruşuna maaş tablosu..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli maaşı zammı için talimatını vermesiyle çalışmalar başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı emeklilerin alım gücünü yükseltecek adımlar ve bütçe konusunda hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor.

Merkez Bankası yeni Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 59,46 olarak gerçekleşti. Emekli zammı ne kadar olacak? Emekli maaşı düzenlemesi nasıl olacak?

Orta Vadeli Plan'ın temellerinin atılması ve bütçede yol haritasının belli olmasının ardından emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli maaşları için talimatını vermesiyle iki Bakanlıkta çalışmalar sürüyor. Erdoğan, emekli zammı için bütçe çalışmaları meyvelerini verdikçe bu adımların atılacağını ifade etti ve tarih olarak da yıl sonuna kadar düzenlemenin yapılacağını açıkladı.


Özellikle büyük deprem felaketinin yaralarını sarmak için yoğun çalışmalarak mali disiplini sağlamak adına adımlar atan Bakan Şimşek'in gündeminde 2 hedef var. Birincisi enflasyonu baskılamak. İkincisi ise mali disiplinin sağlanmasıyla asgari ücretli başta olmak üzere tüm emekli ve memurların refahını artırıcı düzenlemeleri devreye almak.

Toplu sözleşme sürecinde zam teklifi süreci sona tamamlandı. Hükümetin zam teklifi şöyle gerçekleşti:

Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.

Ayrıca 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi de toplus sözleşme zammı için gelecek açıklamalara odakldnı. Çünkü enflasyonun üzerinde gelecek memur zammı SSK, Bağ-Kur emekli zammı için önemli bir referans değer olması bekleniyor.


Emekliye, memur zammının altında kalmayacak şekilde zam yapılacak. Hükümetin son toplu sözleşme zammı ve enflasyon beklentisiyle hesaplanan fark dikkate alındığında Ocak 2024 memur zammı yüzde 45 civarında olacak.

Memurlar her yıl Ocak-Temmuz döneminde tıpkı SSK, Bağ-Kur emeklileri gibi zam alıyor. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken, memur zammı hesaplamasında işin içine toplu sözleşme giriyor.

2021 yılı Aralık ayında en düşük emekli maaşı 3500 TL olarak uygulanıyordu. Ocak ayında önce 5500 TL'ye ardından ara zam ile 7500 TL'ye yükseltildi.

Burada 2023 yılı içerisinde kümülatif zam oranı enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 114'ü aştı. 

Öte yandan en düşük emekli maaşı konusunda ara zam için çalışmalar devam ediyor. Ekim ayı başında Meclis'in açılmasıyla detaylar netleşecek. Burada en düşük emekli maaşının Hazine desteği ile 10 bin TL'ye çıkarılması gündemde yer alıyor.

Emekli maaşları hesaplanırken, önce kök maaşa zam oranı uygulanıyor ardından yüzde 4'lük bir ek ödeme ilave ediliyor. Yüzde 45'lik zam oranının gerçekleşmesi ve en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması durumunda emekli maaşı tablosu şöyle olacak:

 

Van Haber - Van Gazetesi - vanhaber - Van Haberleri

emekli zam maaş van haber van haberleri