VAN'DA BİRÇOK İŞLETME SAHİBİ PERSONEL ARIYOR AMA BULAMIYOR

TAKİP ET

Van'da işsizlik sorunu var. İşverenler personel bulmakta zorlanıyor. İş ve ücret beklentileri uyuşmuyor… Detaylar Van Haber Gazetesi'nde.

Van ilinde birçok işletme personel arayışı içinde olmasına rağmen uygun personel bulmakta güçlük çekiyor. İşsizlik sorunu Van'da hala varlığını sürdürüyor, ancak işverenler aynı zamanda personel eksikliği sorunuyla karşı karşıya. Konuyla ilgili esnaflar, yaşadıkları sıkıntıları Van Heber Gazetesi'ne anlattı.

Van ilinde birçok işyerinde "ELEMAN ARANIYOR" ya da "PERSONEL ALINACAK" ilanlarına sıkça rastlamak mümkün. Gençler ve işverenlerin dile getirdiği sorunlar aslında benzerlik taşıyor. İş arayanlar, iş tahsil durumlarını ve maaş beklentilerini yetersiz buluyorlar, diğer yanda işverenler ise deneyimli personel bulmada zorlandıklarını ifade ediyorlar.

“5 BİN MAAŞLA ÇALIŞMAK DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
İş arayan,” Ben uzun süredir iş arıyorum ama bulamıyorum. Bulduğum yerler ise; maaşımı aş veriyor ya da bedava köle istiyor. Bugün asgari ücretin altında fiyat verdikleri için personel bulamayanlar var. Bazen de kendi tahsil durumumu göz önünde bulundurduğumda 5 bin maaşla çalışmak doğru olmadığını düşünüyorum.”dedi.

“İŞSİZLİK DİYE BİR ŞEY KALMAZ”
İş arayan öğrenci,”Ben part-time çalışıyorum. Çalıştığım kadar maaş alıyorum. Yetmiyor ama Van şartlarında geçimimi yapmaya devam ediyorum. İşverenlere işe girdikten sonra hak verdim. Neden mi? Bu zorlu şartlarda personel çalıştırmaları ve bu personellere istihdam sağlamaları gerçekten kolay değil. Ekonomiye bakıldığında verilen maaşlar düşük olabilir ama işsiz kalmaktan iyidir. Birde Van ilinde işsiz gençler özel sektörde iş yerlerine yerleşseler işsizlik diye bir şey kalmaz. Tabi hepimizin düşüncesi kamu kurumuna yerleşerek hayatımızı devam etmektir. Bazen bu durumlar olmuyor.”dedi.

“TEK SIKINTIMIZ, ALANINDA PROFESİYONEL PERSONEL BULAMIYORUM”
Esnaf,“Van’da işsizlik yok, iş beğenmeme var. Neden mi? Gelen kişiler işsin önce maaşını ve daha sonra kendine uygun yeri seçmeye çalışıyor. Kendi bilmediği alanları seçerek çalışmak isteyenler, olduğu için personel bulmakta zorluk çekiyoruz. Maaş noktasında kurumsal firma olduğumuzdan dolayı sıkıntı yaşmıyorum. Tek sıkıntımız, alanında iyi personel bulamıyoruz.”dedi.

“HERKES AYNI İŞİ YAPAMAZ, GENÇLER TELEFONU BIRAKMALI”
Esnaf,“12 yıldır Van ilinde görev yapıyorum. Yüzlerce çalışana ön ayak oldum ama inanın bu yeni kuşak iş beğenmiyor ve rahat işlere koşuyor. Teknoloji her şey olabilir ama yatırım yapılmadığında sadece boş vakitten başka bir şey olmaz. Bizlerde telefonla geçirecekleri zamanın dışında insanlarla iç içe ve aile toplum değerlerini arttırmaları için özel sektörde çalışmalarını tavsiye ederiz. Ülkemizde herkes memur, herkes yazılımcı ve herkes doktor olamaz ki. Bazılarımız çaycı, lokantacı, yazılımcı, Van haberci, inşaatçı olacak ki dünyanın dengeleri arada yerine gelsin. Dışa bağımlılık ve üretici olmak yerine sürekli tüketim bizleri zarara sokmaz mı? Bizler, gelişmek istiyorsak bazen bazı riskleri göze almamız gerekmez mi? Gelişim teknoloji ile olabilir ama teknolojiyi bilmek için kodlama ya da SEO veya HTML kodları bilmek gerekmez mi? Her şeyin sanatı olduğunu ve her işin kendisine göre zor olduğunu unutmayalım. İş beğenmemezlik yapmayalım. Türkiye’de inanın herkese yetecek kadar iş vardır. Yeter ki bizler azıcık istekli olalım.”dedi.

VAN – ÖZEL HABER – EYŞAN YETKİN
Van Gazetesi – Van Haber – vanhaber – Van Haberleri 

Van vanhaber işsizlik esnaf van haber