VAN'DA 10 YIL ÖNCE AVRUPALI VARKEN, ŞU AN İSE...

TAKİP ET

Nevzat Polat, Van ilinde 10 yıl önce Avrupalı turistlerin geldiğini ve şu an ise; İranlıların tek geldiğini "Van'ın turizmini bittirdiler, yeterli imkân ve tanıtım yok" vurguladı.

Van’ın İpekyolu ilçesi Cumhuriyet caddesinde öğle saatlerinde yapılan röportajda esnasında turizmci olduğunu iddia eden Nevzat Polat adlı vatandaşımız Van’ın turizmi ile alakalı sorunları dile getirdi.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - EVA ÇAPA - EBRU İŞGÖR

Nevzat Polat,‘’Van’ın turizmini yeterli bulmuyorum. Van’ın kültürel turizmi var zaten bundan 10 yıl önce bu sokaklara geldiğinizde Van’ı bambaşka görürdünüz, Avrupalı birçok turist görürdünüz ama olaylardan sonra hepsi bitti. Bittikten sonrada herhangi bir tanıtım yapmadılar Van da her ne kadar Valilik ya da diğer yerler uğraşsa da yeterli değil yapmıyorlar bu işi."

‘’Esnaf Turistleri Kaçırıyor’’

Van ilinde fiyatların yüksek olduğunu, Van ilinde bazı yolların sıkıntılı olması ve birçok sıkıntılarında düzetilmemesi hakkında açıklamasına devam eden Polat,"Görüyorsunuz sokaklar İran turistlerle dolu ama esnaf bu turistleri kaçırıyor. Fiyatlar çok uçuk 100 TL sattıkları ürünleri 200 ile 300 TL’ye satıyorlar buda turizmi öldürüyor, ancak buna herhangi bir müdahale yok, herhangi bir denetim yok. Van Türkiye’nin birçok ilinden potansiyeli daha yüksek bir ildir. Sınır ticareti olarak sınır bölgesi olarak potansiyeli daha yüksek bir il ancak gerektiği ilgiyi görmüyor ve gerekli tanıtımı yapılmıyor. İranlılar olmasa zaten Van'a turist gelmez. Ben turizmciyim, Van’da ki Turistik yer sayısı çok fazla, Van da şuan bozuk olan yolların yapılmasıyla ulaşımlar daha rahat olsa turist olarak geldiğiniz zaman, turistik mekânları gezmeniz 10 gününüz alır.  Van’ın kültürel turizmi çok geniş özellikle tarihsel kültür turizmi çok fazla, Van Gölü gibi bir gölümüz var."

‘’Kirlilikten Yüzemedim Oteller Standartların Çok Altında’’

Van Gölünün sahilleri çok güzel ama yatırımların eksik olduğunu vurgulayan Polat,"Antalya’ya gittim orada yüzemedim deniz gerçekten çok kirli ama Van’ın sahillerine baktığımız zaman çok daha güzel ve temiz ama yatırım yok. Bir tatil köyü yapılabilir, beş yıldızlı oteller yapılabilir, günü birlik her şey dâhil programlar yapılabilir. Şuan bir turist her şey dâhil bir otel bulamaz, evet 5 yıldızlı oteller var ama buralarda her şey dâhil fiyatlar veremiyorlar. Sabah kahvaltısı oda artı kahvaltı, öğle yemeği isteyene veriliyor, odalar çok küçük. Oteller standartların çok altında, her önüne gelen otel açıyor ama turizmin belirlediği standartlarda açmıyorlar."

‘’Kahvaltı Kültürümüz Kalmadı’’
"Kahvaltı kültürümüz var, arkadaşlarım Batum’dan geldi yöresel kahvaltı yapmaya gidiyoruz ama yöresel kahvaltımızı da bitirdiler. Bize kalan 'incir tatlısı ve murtağa' diğerleri hepsi normal kahvaltı, aslında daha önceden çok farklı kahvaltı vardı. Kültürümüzü yansıtan kahvaltımız vardı ama son zamanlarda bu da bitti. Turizm de potansiyeli çok yüksek bir şehir Van ama şuanda bu potansiyeli yakalamak için yeterli imkânlara sahip miyiz ‘hayır’ sahip değiliz.’’ dedi.

Van Gazetesi - Van haber - vanhaber

Van vanhaber turist