Feridun Irak'tan Gündem yapacak konuşmalar - 'Gerek var mı? Yok mu?'

TAKİP ET

Vanbasin net'e açıklamalarda bulunan Eski Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, yetkililerin Çevre yolu, otogar, hava alanı, eğitim ve karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ile ilgili sorun ve sıkıntıların çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Vanbasin net'e açıklamalarda bulunan Eski Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, yetkililerin Çevre yolu, otogar, hava alanı, eğitim ve karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ile ilgili sorun ve sıkıntıların çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Van gün geçmiyor ki yeni sorun ve sıkıntılarla gündeme gelmeye devam ediyor. Bir taraftan park sorunu, diğer taraftan imar, çevre yolu derken otobüs terminali de yıllardır yenilenmeyi bekliyor. Kaderi çevre yoluna bağlı Van otogarı konum ve yapısıyla kentin sorunları arasında yerini korumaya devam ediyor.

Çevre yolu, otogar, hava alanı, eğitim ve karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ile ilgili sorun ve sıkıntıları Vanbasin net’a anlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak yetkililere çağrıda bulunarak biran önce sorunların çözülmesini istedi.

Van çevre yolu uygulanan 18. Madde nedeniyle tamamlanamadığı için durak görünümlü Otobüs terminali de yenilenemiyor.

YENİ BİR OTOGARA İHTİYACIMIZ VAR

Kentin yeni bir otobüs terminaline ihtiyacı olduğunu söyleyen Feridun Irak, “Van’da yerindelik denetimi yok. Yani bir şey yapılırken buna gerek var mı? Yok mu? Bu duruma bakan yok. Hiç ihtiyaç olmayan yatırımlara kaynaklar aktarılırken otogar gibi son dere ihtiyaç olan projeler yapılmamaktadır. Hava alanı konusunda ise Türkiye’de hiçbir ilin bu kadar halkına kolay ulaşılabilir bir hava alanı yoktur. Hava alanımızın yeri son derece güzel, Cumhuriyet caddesinde bir yolcu dilerse çek çek valizini çekerek hava alanına kadar yaya da gidebilir, hava alanına sadece büyük gövdeli uçaklar inemiyor, büyük gövdeli uçakların inmesine şuan ihtiyaçta yok, ihtiyaç olduğu anda bin 500 metre pist uzatacaklar. Böylesine bir hava alanımız varken bazı STK, Kurum amirleri ve siyasi aktörler Van’a bir yatırım kazandıralım düşüncesiyle akıllarına hemen hava alanı geliyor buna gerek yok 50+80 kilometre uzata bir hava alanına ne diye talip olalım ki. Hava alanı çok güzel, iyi hizmet veren bir hava alanı, buna ihtiyaç yok ama otogar konusunda yeni bir otogara ihtiyacımız var” dedi.

EKONOMİ İÇİN DEMİR YOLU ŞART

Van’ın ekonomisinin gelişmemesinde ki en büyük engellerden birinin demir yolunun kesintili olmasından kaynaklandığını anımsatan Irak, “Demir yolu Tatvan’a kadar geliyor, Tatvan ve Van arasında ki bağlantıyı feribotlalar sağlıyor bu son derece zaman kaybına ve maliyetlere sebep olmaktadır, Van’ın ekonomisinin gelişmemesinde ki en büyük engellerden biridir. 50 yıldır hizmet veren feribotların Van ekonomisine 50 kuruşluk katkısı olmamıştır, yapılması gereken demir yolunun kuzeyden taraftan karadan döşenerek Erciş üzerinden Van ve İran’la sağlanmalıdır. Bunu yapmak yerinde yeni feribotlar dünya kadar paralar harcanarak inşa ediliyor, buda yetmezmiş gibi sanki Van Gölü okyanuslara açılan bir denizdir yeni liman inşaatı yapılacak. Bu projeden dolayı vatandaşın nefes aldığı, dışarında gelen misafirlerini ağırladığı park bahçeyi de bozdular, 400 milyon lira gibi bir kaynağı harcayarak liman yapacaklar, Feribotlar yanaşsın diye iskeleyi yıkıp liman yapıyorlar sanki dünyanın her tarafından kargo getirmiş gemiler bekliyor da, iskeleyi yıkıp yerinde liman yapıyoruz. Bu duruma yine kimse ses çıkarmadı, Van bu yüzden kaybediyor, maalesef bu şekilde olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

BEN BU KENTTE YETKİLİ OLASAYDIM, PARAMI EĞİTİME HARCARDIM

Son olarak kentin eğitimine de değinen Irak, “Ben bu kentte yetkili olsaydım bu paraları harcayan Feridun Irak olmuş olsaydı, bütün yatırımları bir tarafa bırakır, ilk önce bu ilin eğitim sorununu gideririm. Var olan bütün parayı götürüp dersliklere, köylere, tableti olmayan çocuklara tablet almaya, en sağlıklı eğitimin alt yapısını hazırlamaya harcardım. Eğitim sorununu hal ettikten sonra diğerleri zaten kendiliğinden hal olur” diye konuştu. 

VAN BÖLGENİN EN BÜYÜK İLİDİR

İran ile sınır olan Van’da çevre yolu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Irak, “Çevre yolu Türkiye’nin yer yerinde kamulaştırılırken Van’da maalesef 18. Madde uygulanmak isteniyor. 18. Madde içinde vatandaşın itirazı var, haklarını aramak için mahkemelere müracaat ediyorlar, buda zaman kaybına neden olmaktadır, oysa yapılması gereken çok basitti, her ilde uyguladıkları gibi kamulaştırarak, çevre yolunu yapmaları gerekiyordu. Kaldı ki Van Bölgenin en büyük ilidir, en kalabalık ilidir, İran’la sınır bir kenttir, dolayısıyla çevre yolu öncelikli bir projeydi tamamlanması gereken bir projeydi” diye konuştu.

BİTMEYEN BİR ÇEVRE YOLU HİKAYEMİZ VAR

Çevre yolu projesinde 18. Maddenin rafa kaldırılması gerektiğini belirten Irak, “Çevre yolu son derece önemli ve ihtiyaç duyulan bir proje, kamulaştırma yoluna gitmedikleri için yılan hikayesine döndü, kamulaştırmaya gitmemelerinin sebebi para harcamak istemiyorlar oysa ihtiyaç duyulan 300 milyon lira civarında, bu kadar elzem olan Van’ın ekonomisini rahatlatacak, trafiğini rahatlatacak, herkese nefes aldırtacak bu projeye para harcamayıp sadece ihale dosyası hazırlamak dışında bir işlevi kalmamış olan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne 300 milyon para harcayarak neden hizmet bina yaptınız, buna ihtiyaç mı vardı? 300 milyon liralık lüks hizmet binası mı olur? Öyle bir yer seçtiler ki Van Gölünü atmış metre doldurarak özel köprülü kavşak yaptılar, bu hak mıdır? Tabi ki değildir ama buna itiraz eden bir milletvekili, kamu kurumu, meslek örgütü, sivil toplum örgütü oldu mu çok az sayıda 850 civarında STK içinde itiraz edenlerin sayısı beşi geçmez. Bir hizmet binasına 300 trilyon para gidiyor ama diğer taraftan kamulaştırmak yerine 18. Madde kullanılarak bitmeyen bir çevre yolu hikayemiz var” ifadelerini kullandı

Kaynak: Van Basın - Yunus Tuğrul
 

feridun ırak van haber son dakika van