Geri dönüş başladı 

TAKİP ET

Yüksek kira artışları ile enflasyonun etkisi vatandaşın cebini zorlarken ülke genelinde tersine göç başladı. Geçim sıkıntısı yaşayan Vanlıların memleketlerine geri dönüşü hızlandı.

Artan maliyetler metropol şehirlerde geçimi zorlaştırdı. Hal böyle olunca vatandaşlar daha uygun kentlere yöneldi. Yüksek kira artışları ile enflasyonun etkisi vatandaşın cebini zorlarken ülke genelinde tersine göç başladı. Geçim sıkıntısı yaşayan Vanlıların memleketlerine geri dönüşü hızlandı.

Son yıllarda artan maliyetleri gerekçe gösteren bazı işverenler fabrikaları da Van gibi doğu illerine taşımaya başladı. Özellikle yüksek kiralardan dert yakınan bazı işverenler Van OSB’yi doldurmaya başladı. Tekstilkentlerin kurulduğu Van, yatırımcıların ise yeni gözdesi olmaya devam ediyor.Fiyat artışlarının en sert hissedildiği alanlardan biri de konut kiraları… En son temmuz ayında gerçekleşen asgari ücret zammına rağmen yüzde yüze kadar artan kiralar, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşamı daha da zorlaştırıyor. Söz konusu gelişmeler Türkiye genelinde en yüksek kira bedeline sahip olan kentlerden, doğu illerine kira kaynaklı göçe yol açtı. Yüksek kira artışları, bir dönem en cazip bölgeler arasında gösterilen bu büyükşehirlerin memur ve düşük gelirler için adeta mahrumiyet bölgesine dönüşmesine yol açtı. Bu durum tersine göçü hızlandırırken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenleri de durdurdu.


 “KİRALAR EV FİYATLARIYLA YARIŞIYOR”
Büyükşehirlerde bulunan kira fiyatları adeta ev fiyatlarıyla yarışıyor. Son bir yılda kira fiyatları neredeyse yüzde yüz arttı. Kiralar, son bir yılda Muğla’da yüzde 73 artarak 14 bin 937 TL’ye, Antalya’da yüzde 310 artarak 10 bin 397 TL’ye ve İstanbul’da yüzde 168 artarak 8 bin 107 TL’ye çıktı.  Yüksek kira artışları, bir dönem en cazip bölgeler arasında gösterilen bu büyükşehirlerin memur ve düşük gelirler için adeta mahrumiyet bölgesine dönüşmesine yol açtı.


 “VAN’DA KONUT FİYATLARI CEP YAKIYOR”
Son zamanlarda artan maliyetler ve enflasyon nedeniyle Van’da kira ve konut fiyatları astronomik düzeyde arttı. Fakat İstanbul gibi metropol kentlere oranla fiyatların uygun olduğunu belirten çalışan kesim, giderlerin daha az olduğu kentleri tercih ediyor. Özellikle memur ve çalışan vatandaşların tercihi doğu kentleri oldu. Bu durumun ilerleyen dönemlerde işçi sıkıntısına yol açacağı belirtiliyor. Yenidoğugazetesi 

 

Van Haber Gazetesi 
 

kira enflasyon geçim van van gazetesi göç