Girişimci kadınlar 'Mavi'de buluştu

TAKİP ET

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) seçimlerine giren Mavi Liste ekibi, girişimci kadınları bir araya getirdi.

Bir Hotel’de düzenlenen “Kadının Ekonomiye Katılımı Paneli”nde yer alan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Remziye Zeynep Alkan, Kayseri Ticaret Odası Tekstil Meslek Komite Üyesi Begüm Başmısırlı ile daha önce TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı yapan iş kadını Semra Odabaşı; kadının ekonomideki yeri ve kadın girişimciliğin önemiyle ilgili sunumlar yaptı. Toplantıya Mavi Liste Başkan Adayı Necdet Takva’nın yanı sıra girişimci kadınlar katılım sağladı.

Panelde ilk olarak konuşan Semra Odabaşı, katılım sağlayanlara teşekkür ederek Van için bir arada olduklarını söyledi. Odabaşı, “Girişimcilik, bir arada olmak, güç birliği yapmak ve ekonomiye katılmak için buradayız. Bugün aramızda kendi alanında önemli başarılara imza atan Remziye Zeynep Alkan ve Begüm Başmısırlı var. Katılım sağladıkları ve bizleri yalnız bırakmadıkları için öncelikle teşekkür ediyorum.” Dedi.

SORULARA CEVAP OLAN PLATFORM

“Kadınların başarısına artık göz yumarak, arkamızı dönerek değil, sevgiyle yaklaşarak, hak ettikleri yerlere oturtarak ve alkışlayarak güç verebiliriz” diyen Odabaşı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok insan neden bu toplantıyı yaptığımızı sordu. Ben daha önce Van’da TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı yaptım. Bunu bilen ya da duyan kadınlar girişimcilik adına neler yapabilecekleri bana sordular. Ekonomiye nasıl katılabilirim, nasıl girişimci olabilirim gibi çok sayıda soru var akıllarda. Bu sorularına cevap alabilecekleri bir platformda bulamamışlar. Evde oturup düşmekle de olmuyor. Birbirimize dokunarak ve bir araya gelerek bu iş olur dedik ve böyle bir program yaptık. Sonuç olarak bu güçlü platformda bir aradayız. Bugün şahsım adına yanlış bir yerde olmadığımı düşünüyorum. Emin olun sizde yanlış bir yerde değilsiniz. Sizler bugün bir şeylere inandığınız için geldiniz.”

Odabaşı sonrasında; Ticaret ve Sanayi Odası ne iş yapar, kadın girişimcilere nasıl avantajlar sağlar ve kadının ekonomiye katılımının yolu nedir konulu bir sunum gerçekleştirdi.

BAŞMISIRLI: YÜREKTE BAŞLIYOR VE AKILDA BİTİYOR

Kayseri Ticaret Odası Tekstil Meslek Komite Üyesi Begüm Başmısırlı, Van’da olduğu için mutlu olduğunu söyleyerek programı düzenleyen Semra Odabaşı’na ve katılım sağlayanlara teşekkür etti. Başmısırlı, “Ticarete ailemin desteğini almadan kendi ayaklarımın üzerinde durarak girdim. Ailem bunu çok istemese de ben kendi başıma bir yola çıktım ve bugünlere kadar geldim. Şunu hiçbir zaman düşünmeyin. Aile ya da eş desteği olmadan bir şey yapılmaz ya da aile desteği olduğu sürece işlerim devam eder fikrine hiçbir zaman kapılmayın. Bu iş yürekte başlıyor ve akılda bitiyor. İş hayatına girmek için iyi düşünün, iyi analizler yapın ve yapmak istediğinizi yapın.” İfadelerini kullandı.

Van’da da bir ticari girişimde bulunmak istediklerini aktaran Başmısırlı; Kayseri’nin genel ekonomik durumu, ticarete atılma hikayesi ve kadınların ekonomiye katılımı noktasında yapması gerekenler hakkında bir sunum yaptı.

ALKAN: ORTAK ÇALIŞMA YAPABİLİRİZ

Panelde konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Remziye Zeynep Alkan, inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek ayrıca e-ticarete de atıldıklarını aktardı. Alkan ilk olarak şunları söyledi: “Sakarya tarım şehri olarak bilinir. Bu anlamda önemli sebze ve meyve yetiştiriciliği var. Van’a gelmeden önce şehrin tarımsal üretimiyle ilgili bilgiler aldım. Bu anlamda Sakarya ve Van olarak bir işbirliği içinde olabiliriz. Van’da tarım ve sanayileşme gördüğüm kadarıyla hizmet sektörünün gerisinde kalmış durumda. Bu anlamda ortak bir çalışma gerçekleştirebiliriz. Şahsım adına nasıl Van’a nasıl katkıda bulunabilirim bununla ilgili görüşmelerimiz ve girişimlerimiz olacak.”

Sakarya ile Van’daki kadın girişimcilerin bir araya getirilmesi noktasında yapılacak çalışmalara değinen Alkan; kadın girişimciliğin önemi, Türkiye’deki kadın girişimci sayısının artırılması noktasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler paylaştı.

TAKVA: KEYFİYET DEĞİL MECBURİYETTİR

Yapılan sunumlar ve girişimciliğe yönelik bilgilerin paylaşıldığı toplantının sonunda konuşan Mavi Liste Başkan Adayı Necdet Takva, kadınların olmadığı hiçbir alanda kalkınmadan, zenginlikten ve farklılıktan bahsedilmeyeceğini söyledi. Takva, “Biz meseleye bu şekilde bakıyoruz. Bu bir keyfiyet değil mecburiyettir. Sizin bugün burada bir arada olmanız, ekonomiyi ve girişimciliği konuşmanız bunu tartışmanız, bu masada bir arada olmanız çok kıymetlidir. Bizde görevde olduğumuz süre boyunca bunu önemsedik, bundan sonra da önemsemenin yanı sıra destekleyecek ve yanınızda olacağız.” Diye belirtti.

“REKABETTE KADINLARIN ROLÜ ÖNEMLİDİR”

Takva; şehrin sosyo-ekonomik durumu, yatırım alanları, turizm potansiyeli ve coğrafik önemi hakkında bilgiler paylaşarak Van ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Van’ın batısıyla değil doğusuyla rekabet üstünlüğü olduğuna değinen Takva, “Van’ın doğusuyla rekabet üstünlüğünde kadının rolü önemlidir. Türkiye’nin en genç nüfuslarından bir tanesine sahip olan Van’ın bu nüfusunun yarısı kadınlardan oluşmaktadır. Bu nedenle yapılacak her işte kadının olması bizim zenginleşmemize ve kalkınmamıza olanak sağlayacaktır. Buradaki konuşmalar ve görüşmeler şehrimizin için önemlidir. Bu platformun oluşmasında emeği geçen Semra Odabaşı’nı ve buraya kadar gelerek destek veren sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

2020 yılının başında ortaya çıkan Koronavirüs salgını nedeniyle Kadın Girişimciler Kurulu’nun çok fazla ön plana çıkamadığına değinen Takva, yeni dönemde pandeminin etkisini yitirmesi ve hayata geçirilecek projelerle kadınların kentte söz sahibi olacağını söyledi.

Panel; iş kadınlarının birebir iş tecrübeleri ve yatırımları hakkındaki bilgi alışverişi ile sona erdi.
















Mavi Van TSO