Grip Tehlikesine Karşı Savunma Zamanı Geldi

TAKİP ET

Sonbaharın gelişiyle birlikte grip salgınına karşı önlem alma vakti geldi.

Uzmanlar, grip aşısının hayat kurtaran bir kalkan olduğunu hatırlatıyor. Bu yıl grip mevsimine hazır mısınız? Detaylar haberimizde!

Sonbahar mevsimi geldiğinde grip aşısı yaptırma zamanı geldi. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 500 milyon kişi grip olurken, bu hastalık nedeniyle 300 binden fazla insan yaşamını kaybedebiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, grip aşısının ağır komplikasyonlardan korunmak ve hastalığı hafif geçirmek için önemli olduğunu vurguluyor.

Grip aşısı Eylül ve Ekim aylarından itibaren yapılmalıdır. Zamanında yapıldığında başarı oranı oldukça yüksektir ve yüzde 70 ila 80 oranında koruma sağlar. Risk grubunda olan kişiler, Ocak ve Şubat aylarına kadar aşı yaptırabilirler.

Grip aşısının içeriği diğer aşılarla aynıdır ve genellikle herkes için uygundur, sadece ciddi alerjisi olanlar veya ciddi yumurta alerjisi olanlar hariç. Grip, özellikle çocuklar ve bazı risk gruplarında ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle bu grupların aşılarını tamamlamaları önemlidir.

Her yıl grip virüsü değişebilir, bu nedenle her yıl yeni bir grip aşısı yapılmalıdır. Ülkemizde influenza A ve B tiplerine ait 4 aşı bulunmaktadır ve sağlık bakanlığının belirlediği sırayla risk grubundaki kişilere uygulanır.

Grip aşısı, yaşamı tehdit edebilen komplikasyonlardan korunmanın en etkili yoludur ve özellikle risk altındaki kişiler için önemlidir. Bu nedenle grip mevsiminde grip aşısını yaptırmak, toplum sağlığı için önemli bir adımdır.

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

 


 

grip aşısı sağlıkm uzman enfeksiyon van haber van haberleri