HAKİM AKYÜZ: DİŞİNİZE SAHİP ÇIKIN! DİŞSİZ KALMAYIN!

TAKİP ET

Van Haber Gazetesi Yazarı Nupelda Demirci, Diş Hekimi Hakim Akyüz ile röportaj yaptı.

Günümüzde en hassas ve yaşam biçimizi belirleyen diş tedavileri ve diş hastalıkları hakkında bilgiler aktaran Diş Hekimi Hakim Akyüz: "Günümüzde, özelikle beş yıl içinde ağız ve diş sağlığı alanı ilerdi. Özellikle estetik açıdan bayağı bir popülaritesi artı. Eski dönemlerde;  mesela zirkonyum, laminent, imeksler gibi estetiği daha çok ön plana çıkaran tedaviler yoktu maalesef. İnsanlar genelde porselen kaplamalar,  takma dişler kullanırlardı. Porselenin altında metal yapılarla idare ederlerdi. 

Son zamanlarda özellikle ülkemizde implant sektörü çok gelişti. Zirkonyum gibi daha sağlam ve estetiği sağlayan  kaplamalar ön plana çıktı. Onun dışında laminat ve imeksler gibi kaplamalar mevcuttur.     

Tedavilerde ise eskiden siyah alamgal dolgular vardı, popülerdi. Özellikle devlet hastanelerinde sıkça tercih edilirdi. Sağlamlık bakımından iyi ama estetik açıdan kötüydü. Günümüzde de çok iyi estetik dolgular mevcut. Aslında iletişim ağı ve teknoloji geliştikçe bir şeylere ulaşmak daha kolay oldu. Özellikle Uzak Doğu, Avrupa’da bizden çok daha ilerdeler. Aslında malzeme yönünden demek daha doğru. Hekimlik yönünden Türkiye çok iyi malzeme de olunca çok iyi işler ortaya çıkmaya başladı."



1. İmplant hakkında ki görüşleriniz nelerdir? İnsanlarımız hala implant hakkında çekinceleri var. Örneğin emar çektirmezsiniz diyorlar. Bunun doğruluk payı var mıdır?

"Bu bilgi yanlıştır. İmplantın hiç bir tehlikesi yok. Röntgen, emar çektirebilirsiniz. Yapı gereğince implant uyumlu üretilmiştir. Titanyumdan oluşuyor kemik yapısına en uygun yapıdır. Metal değildir. Metal olmadığı için radsyonla alakalı hiç bir problem yaşamadık. Şu anda insanların neredeyse %50’sinde implant var. Öyle bir sıkıntı olsa bu tür şikayetler alınırdı. Ancak öyle bir sıkıntıya rastlanmadı. Bu tedaviden vazgeçilirdi. Sağlığın riske atacağı bir etki yoktur."

2.İmplantta zorlandığınız bir durum var mı?

"Bazen oluyor evet. İleri diyabet hastalarında, bazı kan hastalıklarında implantın tutmama olasılığı var. Bu tür hastalara zaten yapmamayı tercih ediyoruz. Çünkü bizim için çok sıkıntılı bir süreç oluyor. Tomografi çekilir, kemik yapısı uygunsa düzgünse, 70 yıllara göre kemik kaybı çok yoksa herkese implant yapılabilir."

3. Geçmişte yaşanan çene kopması veya çene düşmesi gibi sıkıntılar yaşanmış. Sizce bu neyden kaynaklanıyor olabilir? Kullanılan malzemenin kalitesiyle mi alâkalı?

"Hayır, yapılan işle kaynaklı değil. Şöyle olmuş olabilir. İşlem esnasında kemik yapısı çok zayıftır. Öyle bir komplikasyon meydana gelmiş olabilir. Ama olacak iş değil öyle sıkıntı varsa yapılmıyor.

Söz konusu olan yer zaten Türkiye’de değil. Ayrıca kaçak yollarla çalışan bir firmanın ürünüyle olmuş. Yapanda hekim olmayınca böyle bir sıkıntı meydana gelmiş Hocam.
Muhakkak öyledir dünyada bile örnekleri pek nadirdir."
4.Malzemenin peki bu işlemde ki rolü nedir? 
"Malzemenin işlemlerde rolü düşüktür. Tabi sahte yapılan işlemler de var. Merdiven altı Bu yerler, diş hekimi çalıştırmayan, teknisyen baba mesleği gibi gören. Esnafların yaptığı bir işti açıkçası. Para için ticaret için. Şimdi burada da insanların biraz  bilinçli olması lazım. Çünkü insanlar bazen diş hekimine gelmekten bazen korkuyorlar. Ucuz yerler, Merdiven altı yerler biraz daha ilgisini çekebiliyor.  Özellikle kırsal kesimden gelenler. Biraz gösterişli yerlere girmekten korkuyorlar. Bunun sebebi genelde maddiyat oluyor. Çünkü eskiden beri diş konusunda sağlık konusunda hiç bir bilgi sahibi olmayan insanlar, 5-10 lira vermemişler gelip 15-20 bin vermek istemiyorlar. Ucuz yerlere, diş hekimi olmayan kliniklere gidebiliyor. Röntgeni bile olmayan bir yerde sağlıklı işlem yapılması ne kadar beklenebilir? Bizim gibi ruhsatlı bir yer gibi temiz, ferah gibi yerlerde bir sıkıntı olduğu zaman bilinçsizlikten kaynaklı değil, bir komplikasyon sonucu yani iş kazası olabilir. Zaten buda milyon da bir görülür. Buda her yer için geçerli bazen hasta kalkamaya da biliyor. Oda sağlık sektörünün risklerinde var  yapılacak bir şey yok."

5. Vücudun tüm sinirlerinin geçtiği yazıyor internette. Bu doğru bir bilgi mi?

"Genelde şöyle sinir sistemi tüm vücuda dağıldığı için birde dişin siniri kafa yapısından geldiği için bütün vücudu etkileyecek sinirler bulunur. 32 tane dişimizin her bir siniri ayrıdır. Ama tek bir yerden gelmektedir. Oda tüm vücuda yayılabiliyor. Dişte bir apse varsa tüm vücut etkileyebiliyor."

6. Dünya da en beğendiğiniz marka hangisidir? İmplant, estetik, dolgu bilgi verebilir misiniz? 

"Bir marka, firma en iyisi değildir. Bir ekip en iyisidir. Ekip dediğimiz şeyde hekim asistanından ulaştığınız malzeme firmasına kadar iyi olması. Dünyanın en iyi İmplantın kötü kullanırsanız o implant hiç bir işe yaramaz. Ama dünyanın en kötü implantın çok iyi kullanırsanız diğerinden daha iyi sonuç alırsınız. Hekim, hasta, asistan, malzeme ilişkisi vardır. Bir ekip işidir. Bir şeyin iyi olması yetmiyor maalesef. Dünyada sayılı markalar vardır. İsveç implantı, Amerikan implantı, Ankiloz implant gibi. Bir çok yerli yabancı yıllardır kullanılıp çok iyi verim alınmış markalar var . Hekimde iyi yaptı mı ömürlük götürüyor. Ama kalitesi düşük ticaret amaçlı yapılmış markalar var onlardan uzak durmak lazım. Sonuçta kimse size ürünün kötü olduğunu söylemez. Biz seçeriz ancak. Neye göre seçeriz? Sadece kendi bütçemize göre seçmeyiz hastayı da düşünmek zorundayız. Bütçesine göre nasıl ayarlıyoruz? İki üç tane aynı sekmentte ürünleri hastanın ve bizim bütçemize hangisi daha uygundur onu seçeriz. Bire iş yapıldığı zaman onu uzun vadede götürecek bir iş olması lazım. İki implant vardır mesela farklı fiyattır uygununu alırsın ama hasta onu bilemez. Bizim onu düşünmemiz lazım. O yüzden kendi kliniğimizde de en iyi şeyi kullanmaya çalışırız. Gönül ister ki en güzel malzemeleri kullanalım. Ama burası karşılayabilir. Çevreyi de, hastayı da göz önünde bulundurmak zorundayız. Kliniğimiz de hastalarımız için en karlı malzemeleri seçiyoruz."

7. Yani asgari ücretlerle de dişlerimizi yapmak mümkün?

Elbette. En güzeli de olsa ömürlük olmayabiliyor bazen. Zaten olsa kendi ana dişlerimizi korurduk. Hastanın bütçesiyle de uygun, diş yaptırmak mümkün.

-Bana ayırdığınız zaman için teşekkür ederim size.
-Önemli değil Nupelda Hanım her zaman bekleriz.


Sağlığın ne kadar önemli olduğunu bu salgın döneminde bir kez daha anladık. Sağlığın yerini hiçbir şeyle dolduramayacağımızı da biliyoruz. Hangi bölüm olursa olsun lütfen uzmanına danışın. Küçük gördüğünüz sağlık problemleri yanlış tercihlerle sizi sağlığınızdan hatta hayatınızdan edebilir. Özel kliniklere bütçeniz el vermiyorsa devlet hastanesinden randevu alıp randenuzu beklemenizi Hakim Hocamız ve tüm hocalarımız tavsiye ediyor. Ayrıca sağlık şakaya gelmez. Sağlıklı günler dilerim."dedi.

Nupelda Demirci: Hakim Hocama ve ekibine teşekkürü borç bilirim. Güler yüzlü ve misafir perver bir ekibiyle bizi ağırladığı için...

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - NUPELDA DEMİRCİ / Diyarbakır
 

Diş Hekimi Diş