HDP VAN MİLLETVEKİLİ POLİSİ SUÇLADI, TBMM'YE TAŞIDI

TAKİP ET

Van Milletvekili Muazzez ORHAN IŞIK,"Lice'de Bir Çocuğa Saldıran ve İşkence Yapan 5 Polisi Fuat Oktay'a Sordu" başlıklı yazısını basına servis ederek polis memurunu suçladı.

Polis memurunu suçlayan Van'da kendi parsinin bile fazla tanımadığı HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık'ın Fuat Oktay'a sunduğu dilekçe:"Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Türkiye’de yaşam hakkı ihlalleri çeşitli nedenlerle çok yaygın bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle güvenlik güçlerinin kullandığı zırhlı araçların, silah ve mühimmatların neden olduğu yaşam kayıplarının ülke gündeminden hiç düşmediği bilinmektedir. Yüzlerce yurttaşın öldürüldüğü bilinmektedir. 

21 Mart 2023 tarihinde Licê ilçesinde bir arkadaşıyla evine dönerken 4 polis tarafından durdurulan 14 yaşındaki Y.D’nin “tenha bir yere götürülüp darp edildiği, işkence edildikten sonra ağzı, elleri ve ayakları bağlı bir şekilde dere bataklığına atıldığı,  darp edildiği, ağzı ve elleri bağlı bir şekilde dere kenarında bataklığa bırakılan çocuğun gece karanlığında bir köylü tarafından ailesine haber verilerek hastaneye kaldırıldığı, bir gözünü kaybetme riskinin olduğu, psikolojik açıdan rahatsızlık yaşadığı ve hastaneye kaldırılan çocuğun işkence gördüğünün raporlandığı, polislerin bu raporlamayı engellemeye çalıştığı” kamuoyuna yansımıştır. Yaşanan bu işkence hakkında açılan soruşturma kapsamında 5 polisin tutuklu yargılandığı ve görevden uzaklaştırıldığı kamuoyuna yansımış 2’si tekrar serbest bırakılmıştır. Bu işkenceci polislerin kamuda görev yapmaya devam etmesinin önüne geçilmeli ve tüm kolluk güçlerine temel insan hakları eğitimi verilmesi sağlanmalıdır. Halkın vergileri ile istihdam edilen kolluk gücünün bu şekilde halka saldırması ve işkence yapmasının her düzeyde sorumlusu olanlar hesap vermelidir. 

Bu bağlamda;
21 Mart 2023’de Lice ilçesinde 14 yaşındaki YD’ye işkence yapan polisler hakkında adli ve idari soruşturma yürütülmekte midir? Bu kapsamda işkenceci polislerin amirleri soruşturmaya dahil edilmiş midir? 
14 yaşındaki YD’nin işkenceye maruz kalması sürecinde işkencenin raporlanmasını engellemeye çalışan kolluk kuvvetleri hakkında yürütülen bir soruşturma mevcut mudur? İşkencenin tespiti ile ilgili adli tıp süreçlerinin kamuoyuna şeffaf bir şekilde aktarımı amacıyla adli tıp aşamalarına bağımsız bilim insanlarının dahil edilmesi amacıyla bir bilim kurulunun kurulması planlanmakta mıdır?
Türkiye’de kolluk güçlerinin işkence uygulamasını önlemek  amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız? 
14 yaşındaki YD’nin işkence görmesindeki ihmal ve tedbirsizlikler nedeniyle istifa etmeyi düşünüyor musunuz?"dedi. 

Not; Haber e posta tarafından gönderilmiştir. Haberin içersinde değişim yapılmamıştır. Aykırı içerikler kural dahilinde kaldırılmıştır.

HDP Van işkence