HDP Van Milletvekili Tayip Temel Bahçesaray İçin Konuştu

TAKİP ET

HDP Van Milletvekili Tayip Temel Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na soru önergesi gönderdi.

VanHaber - HDP Van Milletvekili Tayip Temel'in Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na gönderdiği önergede şunlar yer aldı: Van’ın Bahçesaray İlçesi Kirapet yolunda 4 Şubat 2020 yılında meydana gelen ilk çığda 5, çığ altında kalan iki kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken ikinci çığ düşmüş ve toplamda 42 yurttaş yaşamını yitirmişti. 84 yurttaş da yaralanmıştı. Yaşanan çığ felaketinde ölümcül bir ihmalin olduğu geçtiğimiz günlerde basına yansımıştır. EKAP sistemindeki resmî belgelere göre 2011 yılında Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda çığ tehlikesinin yüksek olduğu iki noktada tünel yapımı için karar alınmıştır. Teknik ekip tünel yapımı için 23. kilometre ve 29. kilometrede karar kılmıştır. Bunun üzerine 2011/90268 sayılı ihale ve her iki tünelin yapımı için 51 milyon 798 bin 300 TL ödeme yapılmıştır. İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi (İMO) tespit raporuna göre bölgede sadece bir tünel yapılmış ve o tünelin projeye aykırı yapıldığı ortaya çıkmıştır. Görünen o ki söz konusu her iki tünel de ihale yapılmasına ve bütçe ayrılmasına rağmen yapılmamıştır. Yapılan tünel ise 27. kilometreye yani proje şartlarının dışında düz bir alana yapılmıştır. Söz konusu iki tünel projeye göre yapılmış olsaydı, ilk tünel 23. kilometreye yani çığın düştüğü mevkie yapılacaktı ve belki de 42 yurttaş yaşamını yitirmeyecekti.

Bu bağlamda;
1-    2011/90268 sayılı ihale hangi firmaya verilmiştir? Resmî belgelere göre yapılmayan her iki tünelin yapımı için ödenen 51 milyon 798 bin 300 TL’nin akıbeti nedir?
2-    İhalesi yapılan ve bütçe ayrılan her iki tünel hangi gerekçeyle projeye uygun bir şekilde yapılmamıştır? Her iki tünelin projeye uygun bir şekilde yapılmaması bilginiz dahilinde midir?
3-    İki tünel yerine yapılan tünelin proje şartlarının dışında, çığ felaketinin yaşandığı ve 42 yurttaşın yaşamını yitirdiği 23.kilometreye değil; 27. kilometreye yapılmıştır. Bu ölümcül ihmalin sorumluları kim/kimlerdir? Söz konusu sorumlular hakkında gerekli yasal süreç başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır?
4-    Benzeri ölümcül ihmallerin yaşanmaması adına Bakanlığınızca herhangi bir tedbir alınacak mıdır?
5-    Çığ dağılımı haritasında riskli bölgeler arasında sayılan Van’da ihtiyaç duyulan tünellerin yapımına dair herhangi bir çalışma yürütülmektedir?


VAN GAZETESİ

 

tayip temel van gazetesi hdp milletvekili bahçesray tünel van