Hümeyra Erol'dan Lens ve Optik Hakkında

TAKİP ET

Hayat Optik ve Lens Mesul Müdürü & İşletme Sahibi Hümeyra EROL, Lens ve Optik hakkında önemli bilgiler aktardı.

Hayat Optik ve Lens Mesul Müdürü & İşletme Sahibi Hümeyra EROL'un Van Haber Gazetesi ile yaptığı röportajda gözlük ve lens hakkında önemli bilgiler aktarıldı.

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Hümeyra EROL
:"Merhabalar, ben Hümeyra Erol. 1993 Ankara doğumluyum, lise öğrenimimi Çankaya Pınar Kolejinde tamamladıktan sonra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü 3 yılda onur öğrencisi olarak başarıyla tamamladım. Sosyoloji, bireylerin ve toplumların davranışlarını inceleme ve olayları çok farklı perspektiflerden analiz etme şansı vermesi açısından çok severek okuduğum bir bölümdü. Ancak gönlüm hep sağlıkla ilgili bir işle uğraşmaktan yana olduğu için hamileyken tekrar sınava hazırlanarak Eskişehir Osmangazi Üniversite’sinde Optisyenlik okudum. Üzerine bir de Çalışma Ekonomisi’nde yüksek lisans yaparak akademik hayatımı taçlandırdım. Uzunca bir süre başka optik mağazalarda çalışarak elde ettiğim tecrübelerimle, eşimin tayini dolayısıyla geldiğimiz Van’da “Hayat Optik ve Lens” isimli müessesemi açtım. Evli ve iki çocuk annesiyim."


Bir sağlık işletmesi olarak optiklerde ne tür hizmetler mevcuttur?
"Bizler görme problemi yaşayan bireyler için görme düzeylerini arttıracakları tıbbi cihazlar üreten işletmeleriz. Hastalar göz doktoruna muayene olduktan sonra reçeteleri ile birlikte bize başvurur. Hastanın yaşına, mesleğine, göz numaralarına ve ihtiyacına en uygun cam ve çerçeve seçimi yapıldıktan sonra gözlüklerini hazırlıyoruz. Gözlük kullanmak istemeyenler için de gözlüğe alternatif olarak üretilen korneanın ön yüzüne takılan kontakt lenslerden verebiliyoruz. Ancak burada en önemli nokta gözlük reçetesine göre lens verilemeyeceğidir. Lens kullanmak isteyen hasta doğru kontakt lens seçimi için mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır. Doktor hastanın kontakt lens kullanımı için uygun olup olmadığı belirleyerek reçete edilecek lensin çapını, derecesini ve tipini tespit etmektedir."


Doğru gözlük seçimi nasıl olmalıdır?
"Öncelikle taktığınız gözlükle kendinizi iyi hissediyor olmalısınız. Gözlük tıbbi bir cihaz olduğu kadar bir şık bir aksesuardır aynı zamanda. O yüzden yüz şeklinize uygun, kullanım amacına uygun bir çerçeve ve cam seçimi yapılmalı. Örneklendirmek gerekirse, sürekli ofiste bilgisayar başında çalışan bir kişi ile profesyonel bir sporcunun cam ve çerçeve seçimleri aynı olmamalıdır. Ofiste çalışan kişiler için, gözlerini zararlı mavi ışınlardan koruyan göz yorgunluğunu minimize eden özel kaplamalı camlar tercih edilmelidir. Profesyonel bir sporcu için ise daha hafif ve darbeye dayanıklı (polikarbonat camlar normal organik camlara göre darbelere karşı 12 kat daha dayanıklıdırlar) olan polikarbonat camlar tercih edilmelidir. Yine çerçeve seçimleri de kullanım amacına göre hafif, dayanıklı, esnek olmalıdır. Yanlış gözlük seçimi yüzünden birçok hastada baş ağrısı, göz yorgunluğu, gözlüğe alışamama problemi yaşanmaktadır. Her hasta bizler için çok kıymetledir ve onlarda birebir ilgilendiğimiz için hem bütçe dostu hem de kaliteli gözlüklerle mağazamızdan ayrılırlar. Bizim işletmemizde hasta memnuniyet oranı %95’lerdedir. "


Gerçekten camlar arasında bu kadar farklılık ve çeşit var mı?


"Bana başvuran birçok hasta, daha önce gözlük kullanıcısı olmasına rağmen bu kadar çok çeşit cam çeşidi olduğunu öğrenince çok şaşırıyor. Her gün genelde şu sözlerle karşılaşıyoruz: “ Hocam bu kadar çok cam çeşidi olduğunu hiç bilmiyorduk. Biz reçetemizi verip 10 dakika içinde gözlüğümüzü alıp çıkıyorduk”. Ben ise onlara şunu söylüyorum, her camın teknolojisi, kaplaması, kullanım amacı farklıdır. Bu yüzden ihtiyaçları tek tek belirleyip, hastanın kullanım amacına en uygun cam ve çerçeve seçimini hastayla birlikte yapıyoruz. Örneğin, yüksek astigmatı olan birine düşük kalitede, kaplamasız bir cam verirseniz hasta yine görmede problem yaşayacaktır. Meslek hayatım boyunca hiçbir hastama kalitesiz, ucuz cam vermedim. Bu yüzden memnuniyet oranımızın bu kadar yüksek olması tesadüf değil. Camlar için de kısaca kategorize edersek;  

Office camlar: ofis çalışanları bir bilgisayar ekranında çalışırken ve gözlerini hareket ettirirken – yani klavyeden monitöre veya takvimden telefona – gözleri aniden daha fazla yorulmaya başlamaktadır. Ayrıca, farklı mesafelerde net görebilmek için, sıklıkla farkında olmadan rahatsız bir pozisyon alırlar(öne doğru eğilerek veya başlarını yükselterek). Bu yüzden ofis çalışanlarında bel ve boyun ağrısına, göz kuruluğuna çok sık rastlamaktayız.  Bu rahatsızlıkların önüne geçebilmek için özel dizaynı ile ofis gözlük camları tasarlanmıştır. Özel görme gereksinimlerinize göre özelleştirilmişlerdir, okuma gözlükleri veya progresif gözlük camlarının aksine bir bilgisayar ekranı önünde otururken çalışma sırasında tüm zorunlu mesafeler için en uygun durumdadırlar. 


Drive camlar: Günümüzün birçoğunu yolda, trafikte geçiriyoruz. Sürüşte konfor arayanlar için üretilmiş olan drive kaplama, özellikle gece araç kullananlara özel geliştirilmiş bir cam kaplaması çeşididir. Kızıla yakın bir rengi olan bu kaplama gece ışık parlamalarını azaltarak görme konforunuzu arttırmaktadır. Çalışma mantığı ise şu şekildedir: Retinada bulunan iki farklı hücre görmenin ilk algılanma aşamasını sağlar. Bu hücreler gün ışığı ve karanlık ortamlar için farklıdır. Geceleri oluşan parlamalar hücrelerin fonksiyonunu engeller, bu da kişinin net görememesine ve rahatsız olmasına sebep olur. Drive kaplama ile bu rahatsızlıklar ortadan kaldırılarak yansıma kontrol teknolojisi sayesinde camlar parlamayı azaltır, geceleri de net görüş elde edilmesini sağlar.


Antirefle kaplamalı camlar: Günlük hayatta en çok tercih edilen kaplamaların başında antirefle (yansıma önleyici kaplama, "parlama önleyici kaplama" olarak da bilinir) gelmektedir. Bu kaplamalar sayesine görme kalitesini artmakta, göz yorgunluğu azalmakta, gözlüğünüzü ve gözlerinizi etkileyici bir şekilde daha görünür hale getirir. Bu kaplamada camların, ön ve arka yüzeylerinden gelen yansımaların neredeyse tamamını ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Özellikle uzak ya da yakın fark etmeksizin, nesneleri bulanık ve net göremeyen astigmatlarda kaliteli antirefle kaplamalı camlar tercih etmekteyiz.


Polikarbon camlar; Polikarbonattan yapılmış gözlük camları, tüketicilerin daha hafif ve darbeye dayanıklı gözlük ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış özel camlardır. Özellikle emniyet gözlükleri, spor gözlükleri ve çocuk gözlükleri olmak üzere kaliteli optik görüş arayan herkes için gözlük camlarında kullanılmaya başlanmıştır. Çizilmeye karşı dirençlidir ve sert kaplama tekniğiyle üretildiği için uzun süre kullanılabilme imkanu sunar. Çocuklarda, özellikle spor aktivitelerinde çok fazla kazalarla karşılaşmaktayız. Organik lenslere göre darbelere karşı 6-7 kat daha dayanıklı oldukları için, kazalardaki yaralanmaları minimize edebilmek için polikarbon cam tercih etmekteyiz.
 Polarize camlar; Güzel güneşli bir günde yürüyüş yaparken, yatay yüzeylerden özellikle de denizden gelen parlamalar birçok kişinin gözlerini rahatsız ederek keyfini kaçırmaktadır. Bu çeşit parlamalara uzun süre bakılması durumunda, bazı göz hastalıklarına özellikle de katarakta yol açtığı saptanmıştır. Bu rahatsızlıkların önüne geçebilmek ve göz sağlığını korumak için polarize kaplamalı güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Ayrıca sürücüler ve kaynak işçileri de polarize gözlüklerden yararlanmaktadırlar. "


Hastalara genel olarak tavsiyeleriniz nelerdir?


"Öncelikle ister optik gözlük isterse güneş gözlüğü olsun sadece yetkili optiklerden ve optisyenlerden hizmet alsınlar. Gittikleri optikte reçeteyi verdikleri kişinin optisyen olup olmadıklarını sormak en büyük hakları. Bizler üniversitede optisyenlik eğitimi alarak, sahada da stajlarımızı yaparak hastalarımıza üst düzey hizmet verecek donanımda yetişiyoruz. Gözlük sizi rezil de eder vezir de. Rezil olmamak için lütfen keyifli olduğunuz geniş bir zamanınızda güzel bir gözlük seçimi yapmak için sadece yetkili optik mağazaları tercih edin. Yurt dışından kaçak olarak getirtilen, Sağlık Bakanlığı onayı olmadan getirilen sahte gözlükler sizi körlüğe varacak kadar kötü oranda etkileyebilir. " 


Optiklerde sadece gözlük satışı mı mevcut?


"Hayır, optik gözlük ve güneş gözlüğünün yanı sıra lens satışımız da mevcut. Lens materyaline göre birçok kontakt lens çeşidi vardır. Yumuşak lensler, silikon hidrojel lensler, gaz geçirgen lensler (Sert kontakt lensler), hibrit kontakt lensler,  yumuşak kontakt lensler gibi tüm lens çeşitlerini satmaya yetkili bir optik mağazayız. Aynı zamanda hastalara lensleri nasıl kullanacaklarına dair danışmanlık hizmeti de vermekteyiz."


Güneşin kendini iyice gösterdiği bu günlerde güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmeli?


"Aslında güneş gözlüğü sadece yaz aylarında değil dört mevsim kullanılması gereken bir sağlık gerecidir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için, güneşin olduğu her zaman diliminde UV filtreli, kullanım amacına göre polarize camlar tercih edilmelidir. Unutmayın katarakt rahatsızlığının erken yaşta oluşmasının en büyük nedenlerinden biri de güneş gözlüğü kullanmamaktır.


Güneş gözlüğü alırken bazı kıstasları göz ardı etmemek gerekmektedir. Denetimin olmadığı yerlerde, kaçak olarak getirilen gözlükler göz sağlığınızı çok kötü bir şekilde etkilemektedir. Hatta sahte bir gözlük almaktansa hiç takılmaması daha iyidir. Güneş gözlüğü alacak kişiler, mutlaka optik mağazalarından orijinal, sertifikalı gözlük almalıdırlar. Ayrıca kaliteli gözlük mutlaka pahalı gözlük demek değildir, yerli üretim markalar artık o kadar güzel modeller üretiyor ki dünya markalarıyla yarışır haldeyiz. Fiyat performans açısından yerli üretim markalar her daim bir adım önde.  Gözünüze gözümüz gibi bakıyoruz."dedi.

 

Van Gazetesi - Özel haber