İdam cezası: TBMM'DE Siyasi parti ve hukukçuların görüşü ne?

TAKİP ET

Türkiye'nin güvenlik konuları ve koronavirüs salgınına odaklandığı bir dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin idam cezasının tekrar getirilmesi önerisini yeniden gündeme taşıması tartışma konusu oldu.

MHP kaynakları, idam cezası konusunda AKP ile anayasa değişikliği için gereken oya ulaşamadıklarını ve geniş çaplı bir konsensüs olması gerektiğini söylüyor. Muhalefet'e göre, Bahçeli'nin önerisi 'gündem değiştirme çabası.' Prof. Dr. Ersan Şen ise 360 oya ulaşılamadıkça tartışmanın anlamsız olduğu görüşünde.

Bahçeli'nin, başta "çocukların cinsel istismarı" olmak üzere "cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar" ile "cebir ve şiddet kullanarak anayasanın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak" olarak çizdiği idam cezası önerisine, ittifak ortağı AKP'den destek geldi.

Muhalefet ise bu tartışmayı "gündem değiştirme çabası" olarak tanımlayarak tepki gösterdi.

Bahçeli neden gündeme getirdi?
MHP kaynakları, Bahçeli'nin idam cezası önerisini gündeme getirmesinin nedeni olarak, gittikçe artan kadın, çocuk cinayetleri, istismar olaylarından son derece rahatsız olması ve bu olaylara duyduğu tepkiye bağlıyor.

Bahçeli'nin sorunun çözümüne yönelik sadece idam cezası değil, bilim insanlarına bu suçların önlenmesine dönük çalışma yapması, toplum duyarlılığı ve bilincinin artırılmasını önerdiğine de işaret eden parti kaynakları, bir üçüncü öneri olarak da yaptırımların artırılması çerçevesinde idam cezasını önerdiğine işaret ediyorlar.

tbmm bahçeli