İnci Kefali Balığı ölüyor!

TAKİP ET

Van'ın Muradiye ilçesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) sulama suyu için vanalarını kapatınca Bendi Mahi Çayı'nda üreme dönemine giren binlerce inci kefali (Van Balığı) öldü.

Van’ın Muradiye ilçesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) sulama suyu için vanalarını kapatınca Bendi Mahi Çayı’nda üreme dönemine giren binlerce inci kefali (Van Balığı) öldü.

Van Gölü’nde bulunan endemik bir tür olan inci kefali, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üreme dönemine giriyor. Çaldıran, Muradiye ilçelerinden geçen ve Van Gölü’ne akan Bendi Mahi Çayı, inci kefalinin önemli yumurta bırakma yataklarından biri ancak DSİ, sulama amacıyla suyu tarlalara yönlendirince çay yatağının susuz kalması balıkların ve yumurtaların ölümüne neden oldu.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer, “Van Gölü İnci Kefali Balığı Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı suyunda yaşayan endemik türde bir balıktır. 15 Nisan tarihinde Van Gölü’nün İncisi balığımızın üreme döneminde dere yataklarına gelerek tatlı sulara yumurtalarını bıraktığını biliyoruz.  Ekosistem piramidinde havza için çok önemli yere sahip olan su canlıları mutlaka kaçak avcılıktan korunması gerekiyor. Su akışının azaltılması akarsulara gelen balıkların susuz kalmasına ve ölümlerine sebebiyet vermiştir. Erciş balık bendi ve Muradiye balık bendinde yaşanan bu durumların yaşanmaması için DSİ'nin su kontrolünü mutlaka ele alması gerekiyor. Aslında geçtiğimiz yıllarda daha kötü olan bu manzara giderek iyileşiyor. Temennimiz balıkların tamamen yumurtlama sürecini tamamlaması ve insanı engellerin sıfıra indirilmesidir.  Bölgemiz için büyük zenginlik olan balığın korunması için temelde DSİ gibi kurumların vahşi sulama yapmaması ve su debisinin düşmemesi için kontrolü artırmalarını diliyoruz” dedi. 
 

dsi van balığı inci kefali muradiye van gazetesi