İŞ İNSANI TURAN AVCI'DAN BAŞARI ÖYKÜSÜ

TAKİP ET

Roka marketler zinciri yönetim kurulu başkanı Turan Avcı, Uluslararası Tubittum dergisine başarı hikâyesini tek tek anlattı.

Van Haber | Roka marketler zinciri yönetim kurulu başkanı Turan Avcı:"1973te Vanın Muradiye ilçesine bağlı Köşk köyünde dünyaya geldim. Karayollarında çalışan bir baba, ev hanımı bir anne ve on çocuklu bir ailenin ferdiyim. İlkokulu Ercişte yatılı okudum. O zamanlar eğitim ve öğretim biraz sıkıntılıydı. Dolayısıyla yatılı okumak zorunda kaldık. Daha sonra Van Atatürk lisesinde eğitimimi tamamladıktan sonra üniversite sınavına hazırlandım. En büyük hayallerimden biri doktor olmaktı. Tabii doktorluk çok prestijli bir meslek biliyorsunuz. Sınava girdim, daha sonra tercih verdim. Tercihlerim hep tıp fakülteleriydi. Tutmadı, en büyük hayal kırıklığımı o zaman yaşamıştım. 


Bu hayalim gerçekleşmeyince ben köye dönmek zorunda kaldım. Hani ilkokulu ve liseyi dışarıda okuduğum için elim sadece kalem tutmayı biliyor. İki aylık tatilde köye gidiyoruz ama köydeki işlere o iki aylık süre yetmiyordu. Köyde yapılan sadece iki meslek var. Ya tarımla ya da hayvancılıkla uğraşacaksın. İkisinden birini yapmak zorunda kalıyorsun." 


BİRKAÇ KUZU İLE YURT DIŞINA AÇILMAK
"Babama hayvancılık yapalım diye fikrimi sundum. Babamın maaşından arta kalan parayı her ay dört beş tane kuzu alarak hayvancılığa yöneldik. O sene altmış tane kuzuyla hayvan besiciliği yaptık. Üç ay kuzuyu besledikten sonra babamla birlikte Antepten Suudi Arabistana kuzu gönderdik. Üç yıl boyunca bu işi yaptık. Üç yıl sonra tarım arazisi alanımız vardı. Kendi imkânlarımız ile ektik. Kendim ekip kendim biçtim. Orada tırpan kullanmayı öğrendim. 


Üç dört yıl böyle devam ettik. Sonra böyle gitmeyeceğini anladık. Köye de çok adapte olamadım. Ticaretle uğraşmak istedim. Bir yerden hayatın gerçekleriyle yüzleşmek gerektiğini düşündüm. Vana geldim. Orada günlük az bir ücret ile bir markette işe girdim. Bir yıl çalıştıktan sonra askere gittim. Askerlik bittikten sonra tekrar işime döndüm ve döndüğümde terfi oldum. 1998 yılında babam emekli oldu." 


MÜŞTERİLERİMİZ İLE AİLE OLMUŞTUK
"Babam emekli olunca belli bir miktarda tazminat aldı. Bizde o parayı değerlendirelim dedik. Parayla markete ortak olmak istediğimi söyledim. O zamanlar para mark olarak değerlendiriliyordu. Birden mark kalktı. Tabii bizim para dolarla hesaplanıyordu. Her gün babama hesap veriyordum. Artık babama hesap vermemek için onun uyuduğu saatlerde eve gidiyordum. 


Biz birkaç markete ürün satıyorduk o marketlerden birinin marketini satacağı haberini aldık. Hemen orayı devralmak istedik. İki tane kardeşimi de yanıma alırım diye düşündüm. Toptan gıdayı bırakıp site içindeki marketi aldık. Mahalle arası bir market olduğu için tüp dahi satardık. Öyle ki bir aile olmuştuk. Bu iş ticarete ilk adımımız olabilir." 


KULAĞIMIZ ALIŞANA KADAR SESLİ SÖYLEDİK
"Bizimle çalışan gençlerimiz artık büyüdü farklı ne yapabiliriz diye düşündük. Bu defa iki personelle manav olarak devam ettik. Bir ay boyunca tabelasız çalıştık. Ziraat mühendisi bir kardeşimiz vardı tabelamızın adının Roka olmasını söyledi. İlk biraz şaşırdık. Hep gelip giderken kulağa nasıl geldiğini anlamak için sesli bir şekilde söylerdik. Kulağımız alışana kadar devam ettik. 


Hemen yapışığımızdaki iş yeri işletme sahibi marketini boşalttı. Orası boşalınca orayı da alıp şarküteri yapalım dedik. Öyle devam ettik. 2006 ve 2007 yıllarında şirketimizi kurduk. Şirketimizi daha da büyüttük. Her reyonumuz olsun istedik. Sonra personel maaşı kaygımız başladı. Babam kabul etmedi. Onları ikna etmek için çok uğraştım. Neyse bir şekilde hallettim. Kardeşlerimden birini manav reyonuna bıraktık. Kardeşlerimi de ikna ettim. Roka market olarak başladık. 


İki personelle başlayıp sonra on beş kişi ile devam ettik. Herhangi bir rekabet içerisinde değilim. Deprem zamanı çok hasar aldık. Tabii bir hafta sonra toparlanmaya başladık. Her şey normale döndü. Normale dönünce ben hacca gittim. Vanda ikinci deprem meydana geldi. Bizim binamız az hasarlıydı ama artık kullanılamaz hale gelmişti. Mağazamız kapalı olduğu için ürünlerimiz içerideydi onları çıkaracak kimseyi bulamadık."


ROKA, VAN'DA PRESTİJLİ BİR MARKA HALİNE GELDİ
"İki hafta sonra çıkarıp bir yer kiraladık eşyalarımızı oraya yerleştirdik. Gün geçtikçe Vanda kimse kalmıyordu. Bu defa İstanbulda bir şey yapabilir miyiz düşünmeye başladık. Bir ay boyunca nerede market açarız diye İstanbulu gezdim. Aynı zamanda Vandaki şubemizi de büyüttük. 


Babamın bana zamanında verdiği parayı geri verdim. En büyük destekçim her zaman babamdı. Vanda on bir şube ile üç yüze yakın personelle çalışıyoruz. Roka Vanda prestijli bir marka haline geldi. Kendi memleketime hizmet etmekten gurur duyuyorum."dedi. 

Sevda Uzunyol - Van Gazetesi , Özel haber, Van haber, Van Haberleri
 

Van haber Roka Turan Avcı