İşçiye ikinci tazminat hakkı!

TAKİP ET

Birçok çalışan bunları bilmiyor: Asgari ücret alana en az 2.543 TL

İşten ayrılma durumlarında yaşanacak mağduriyetleri engellemek için işçiyi koruyan kıdem tazminatı yanında ek tazminat alma fırsatı da var.

 

Söz konusu ek tazminat nedir?

 

Alınması için gerekli şartlar nelerdir? İşte

 haberin detayları...İş sözleşmesinin feshi sürecinde hem işverenin hem işçinin dikkat etmesi gereken işlemler yerine getirilmeyince işçi işverenine, işveren işçisine ödeme yapması gereken bazı durumlar var. İşveren iş feshi sürecinde gerekli işlemleri yerine getirmeyince bu durum ek bir tazminata yol açıyor.

O da ihbar tazminatı... İşverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor.Bu süreyi de o işyerindeki çalışma süresi belirliyor.Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara ihbar tazminatı ödeniyor.Kıdem tazminatını almak için en az 1 yıl çalışmak gerekirken, ihbar tazminatında bu şart bulunmuyor.

 

HANGİ ŞART ARANIYOR?

İhbar tazminatı alabilmek için çalışanın iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekiyor.Ayrıca iş sözleşmesinin feshi haklı bir nedene dayanmamalı.Tabii en önemlisi, iş sözleşmesinin kanunda belirtilen ihbar süreleri karşı tarafa tanınmadan feshedilmiş olması gerekiyor.

 

2-8 HAFTA ARASINDA

İş Kanunu'nun 17. Maddesi'ne göre; ihbar süresi, işyerindeki çalışma süresi 6 aydan az olan işçi için 2 hafta; 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçi için 4 hafta; 1.5 yıldan 3 yıla kadar olan işçi için 6 hafta; 3 yıldan fazla olan işçi için 8 hafta.Bu süreler sözleşmeler ile artırılabiliyor. Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu'nda ihbar süreleri farklılık gösteriyor.Denizcilerin ihbar süreleri İş Kanunu ile uyumlu.Basın İş Kanunu'na tabi çalışanların ihbar süresi ise çalışma süresi 5 yıldan azsa 1 ay, 5 yıldan uzunsa 3 ay olarak uygulanıyor.

iş sözleşmesi kıdem tazminat