İsmail Say,'Ağacı Olan Kent Ormanı' - Derleme

TAKİP ET

Edremit Belediyesi Başkanı İsmail Say,"10 binin üstünde olan mahallelerimize böyle merkezler yaptıracağız. Eminpaşa, Süphan, Yeni mahalle ve Selahattin Eyyübi gibi büyük mahallelere yapacağız."dedi.

Hibe olarak iflas yoluyla hiçbir maliyeti olmadan aldık. Toki bu yeri bize park olarak hibe etti. Ticari anlamda değerlendirmektense mahallemiz için park olarak kullandık. İçine de bir kitap cafe yaptık. Bütün mahalleye hitap edecek şekilde; eba merkezi ve etüt merkezi de yaptırdık. Birçok mahallemize nüfusu 10 binin üstünde olan mahallelerimize böyle merkezler yaptıracağız. Eminpaşa, Süphan, Yeni mahalle ve Selahattin Eyyübi gibi büyük mahallelere yapacağız.

Büyük mahalle parklarından ziyade tokilerde semtler var, bir semtteki çocuğumuzun diğer taraftaki parka gitmesi çok zor olur. Bundan dolayı semt parkı dediğimiz daha küçük parklar yapmaya başladık. Toki de bunun bir iki denemesini yaptık, çok olumlu tepkiler alınca devamını getirelim dedik. Bir çalışma orman genel müdürlüğü ve bölge müdürlüğünün ortak çalışması sonucunda bir bölgemize 35 bin ağaç diktik. İkinci bir bahçemiz oldu. Covid yasakları bittiği zaman çalışmalarımızı hepimiz birlikte yaparız.

Edremit’te endemik türleri koruma altına aldık. Ziraat mühendislerimiz bu işle ilgileniyorlar. Edremit’in iki bölgesinde biri bölge hastanesinin boş arazisinde diğeri ise tokinin yamacında iki tane kent ormanı yani sadece tabelası olmayan ağacı da olan kent ormanını hayata geçirdik. 35 bin metrekare diğeri ise 55 dekarlık bir alana sahip. Kuru olan alanı ağaçlandırdık. Büyük olan yeri 11.11.2020 milli ağaçlandırma yılında yaptık. Her yıl ağaçlandırma bayramında 50 55 bin ağaç dikeceğiz. Yamaçları birkaç sene sonra yemyeşil olarak göreceksiniz. Bizden sonraki kuşağa bırakacağımız en büyük mirastır. 

Park bahçeler müdürlüğümüzün bir diğer çalışması ise 18 bin metrekare yeni bir çim alanıdır. Sahil bandı ve diğer parklarımızla birlikte sıfırdan yeni çim alanı yaptık. 12 kilometrelik parkların sulanması için basınç ve sulama hattı kurduk. Toki bölgeleri başta olmak üzere birçok yer döküktü yani teslimi yapılmış ama hepsi kırık dökük. Sıfırdan yapamadık el atıp tamiratını yaptık. 450 bin metrekare çim alanının bakım ve onarımını yaptık. 

7/24 hizmet veren bir çağrı merkezimiz var. kurumsallaşma anlamında bilgi işlem müdürlüğümüze ciddi yatırımlar yaptık. 2021 yılı bittiğinde dijital bir belediye olmayı düşünüyoruz. Bütün hizmetlerden dijital olarak faydalanmak için İleride dijital bir belediye olacağız. Muhtarlıklar müdürlüğümüz pasifti onu aktif hale getirdik. Taziye çalışmaları yaptık, mahalle konuşmaları yaptık. Taziye evlerinin onarımını yaptık ve mahalle bazlı çalışmalar yaptık. Berberler ve kuaförler odasıyla kırsal bütün mahalleleri dolaşarak hiç kuaföre gitmemiş kızlarımıza yardımcı olduk. Ama bu da pandemiye takıldı yürütemedik. 

“Hiçbir İcra İşlemi Yapmadık Hala Yapmıyoruz” 

Covid19 Mart 2020 olmadan biz ön hazırlıklarımızı yapmıştık. İlçe sağlık müdürlüğüyle pandemi ile ilgili eğitimlere başladık. İlk dalgasını ağır geçirmemek adına bir eğitim oldu. Daha sonra okullara ve bütün halkımıza tanıtım çalışmaları yaptık. Hem kurumsal hem de Edremit anlamında vaka sayısı en az olduğu ilçeydi. Kurum olarak çok az personelimiz hastalığı geçirdi. Çok ciddi tedbirler aldık. Kamu kurumlarına ve okullara ihtiyacı olan her yere katkı sağladık. Sokakları yıkadık, bir stant kurduk hangi ilçeden gelirse gelsin araçları dezenfekte ettik. Sosyal medya dan evde kaldığımız süre içerisinde kitaplarımızı dergilerimizi yarışmalarımızı böyle yürüttük. Kira ve belediye alacaklarını hiçbir icra işlemi yapmadık hala yapmıyoruz. Kısıtlama bitene kadar da yapmayacağız.

Uzun süreden beri ödememelerine rağmen, mülkiyeti bize ait olan yerlerin bile kiralarını üç ay süreyle faizsiz bir şekilde erteledik. Meclise de bu kararımızı ilettik. Vefa destek grubu, Kaymakamlık ve İç İşleri Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda düzenli olarak denetlemeleri yaptık. Vefa destek grubunun en önemli ayağı bizdik. Herkese ulaşmaya çalıştık. Evde film yarışmaları yaptık. Kazananlar genelde şehir dışından oldu bu da demektir ki bizi dışarıdan da takip eden çok sayıda insan var. Kurumlara özellikle hastaneler dahil olmak üzere yardımlarda bulunduk. 

Diğer bir çalışmamız ise Kızılay’ın kan stokları düştüğü esnada ilk kan bağışı kampanyasını Edremit’ten başlattık. Diğer kurumlar da hep arkadan geldi. Sosyal çalışmalar yaptık. Otobüs duraklarına ve belli yerlere dezenfektan istasyonları kurduk. Maske ve eldiven rakamları günlük değişiyor ama totalde 200 300’leri bulan sayılara ulaştık. Sosyal yardımlaşma vakfının dışında bunlar bizim Edremit belediyesi olarak yaptığımız çalışmalardır.  

Gıda kolisi dışında hijyen paketi dediğimiz bir yardım kolimiz var. Dağıtıma geçen yıl başladık. Bir diğer çalışmamız HES kodu ile ilgili. Yasal talimat gelmeden biz kurumumuzda çalışmaları başlattık. Hala devamlı olarak ilerlettiğimiz bir durum oldu. Genel anlamda sağlık testleri yaptık. Birkaç noktaya maskematik kurduk. 

Öne çıkan birkaç projemiz var. Bölgenin ilk millet kıraathanesini yaptık. Şu anda faaliyette, bir süre kapalı kaldı. Deniz manzaralı etüt merkezi olan tek ilçeyiz. Her büyük mahalleye böyle eser kazandıracağız. Koru parkı ve yürüyüş yolları açtık. Tabii piknik yerlerimizde var. Ulaştırma bakanımız ve o dönemin Japonya büyük elçisi açılışımıza geldi. Edremit’te profesyonel bir taksi durağı yoktu. Taksi duraklarını hayata geçirdik. Memur-sen dediğimiz mahallemizde yeni bir park yapıp faaliyete geçirdik. Erdemkent’te yeni bir proje hayata geçirdik. Bunların bir kısmı başladı bir kısmı devam eden projeler. İpekyolu belediyesinin Van Kalesinden başlayıp, fidanlık sahil projesine start verdik. Van’ın merkezi olmasına rağmen Van’dan kopuk bir alana dönüşmüştü. Tekrar Van’a kazandıracağız. 

Nasa’daki yarışmamız en masrafsız iş oldu. Van’a çok katkısı olacağını düşünüyorum. Van gölü için bu güne kadar yapmış olduğumuz en kıymetli çalışma, Van Gölü’nü koruma eylem planı oldu. Mayıs’ın sonunda 1 Haziran gibi Van Gölü sempozyumu düzenliyoruz. Bir aksilik olmaz ise Sayın Emine Erdoğan da katılacaktır.

Van Gölü için çok emek verdik. Koruma kanunu çıkardık ama tam bir kanun sayılmazdı. Belediyelerin bile ceza kesebileceği bir proje oldu. Edremit belediyesi Doğu Anadolu kalkınma ajansı ve Yüzüncüyıl Üniversitesi de bu işin yürütme kurulundayız. Van gölü koruma sempozyumunu da ona denk getirdik. Van Gölü’nün şifalı suyundan da bahsedeceğiz. Alan yönetimine isim konulup start verilecektir.

Bu işin içinde arıtma da var, deniz temizliği de var, turizm yatırımları da var. Yani çok kapsamlı bir projedir. Yönetim kurulu olarak sekiz ilçe ve toplamda on belediyeden oluşan Van Gölü havzasında bulunan bütün belediye başkanlarımızla bu iş için çok çaba sarf ettik. Çalışma arkadaşlarımızla radikal bir karar aldık.

Devamı geliyor...

VAN GAZETESİ ÖZEL