İşte Van Kompostosu

TAKİP ET

 Memleketimden lezzetlere konuk olan, yıllardır yemekle uğraşan ve kış hazırlıklarını ustalıkta yapan ev hanımı Nur Yetkin, çoğunluğun kıvamını tutturmakta zorlandığı ev kompostosu tarifini detaylı bir şekilde bizimle paylaştı.


 Van'ın en çok üretilen meyvelerinden biri olan eriğin, bir de kompostolu haline bakalım. Bilindiği üzere yaz sezonunda erik, Vanlıların vazgeçilmezi haline geliyor. Yazın yenilmeye doyulmayan eriği, kışa hazırlamak da olmazsa olmazlarımızdan biri olsa gerek. Kışa hazırlık yapan erik, şekilden şekile girmeye meyilli. Gelin bizlerde bu uysal eriğin kompostolu haline şahit olalım. İşte Nur Yetkin'den tüm detaylarıyla erik kompostosu tarifi:
 Kavanozunuza göre ayırdığınız eriği iyice yıkayın. (Eriğinizin taze ve diri olması önemli) Erikleri cam bir kavanoza doldurun. Üzerine kavanozu dolduracak biçimde su ekleyin. Ardından eriğin tatlılık oranına ve de tatlı sevme dozunuza göre toz şeker ilave edin.(ustamız bir çay bardağı kullanıyor.) Bu işlemlerinizi bitirdikten sonra kavanozunuzun kapağını sıkıca kapatın. Ardından içinde ılık su bulunan derin bir tencereye kavanozunuzu koyup beş dakikalık bir kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi biter bitmez, kavanozunuzun kapağını tekrar sıkarak bir tepsiye ters çeviri vaziyette bırakın. Kapağı aşağı bakan eriği bir gün boyunca bu şekilde bekletin. Bekleme süresi biten kompostonuzu alıp istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Deneyecek olan herkese şimdiden afiyetler olsun.

Yazı İnceleme: Hikmetullah Yetkin
Haber: Sevda Yetkin
Tasarım: Nuray Kaçmaz

 vangazetesi/özel haber

eriği hiç böyle görmediniz van gazetesi memleketimden lezzetler yetkin erik erik kompostosu komposto şeker kış van vazgeçilmez kavanoz